ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αύξηση του ανταποδοτικού τέλους επαναφέρουν την ΕΡΤ

Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2015, 14:26 / Ανανεώθηκε 27 Φεβρουαρίου 2015, 14:32
Με αύξηση του ανταποδοτικού τέλους επαναφέρουν την ΕΡΤ
Facebook Twitter Whatsapp

Με αύξηση του ανταποδοτικού τέλους για τους φορολογούμενους θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ, όπως δήλωσε ο Νίκος Παππάς.

Με αύξηση του ανταποδοτικού τέλους για τους φορολογούμενους θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ, όπως δήλωσε ο Νίκος Παππάς. Το νομοσχέδιο που θα έρθει την Πέμπτη στη Βουλή προβλέπει επιστροφή στην εργασία όλων των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013 και, σύμφωνα πηγές της κυβέρνησης, δεν θα δημιουργηθεί δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό Προύπολογισμό.

«Νομίζω ότι μια μικρή αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος θα μπορούσε πάρα πολύ εύκολα να καλύψει όλες τις ανάγκες», είπε ο υπουργός Επικρατείας στον ΣΚΑΪ, προανήγγειλε την προώθηση νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την ίδρυση της ΕΡΤ ΑΕ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί συνολικά το ζήτημα, «δεν αρκείται στην επαναφορά του προηγούμενου πλαισίου, αντιμετωπίζει τις παθογένειες του παρελθόντος χωρίς να ρίξει μαύρο και χωρίς τις ανεπίτρεπτες νομικές πρωτοτυπίες που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε η κυβέρνηση Σαμαρά».  

Προς το σκοπό αυτό ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τα θέματα ΜΜΕ, έχει ξεκινήσει καθημερινή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα, προκειμένου η ΕΡΤ να λειτουργήσει άμεσα και να αποκατασταθεί η διαρρηγμένη σχέση του κοινού με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.  

Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι με το σχέδιο Νόμου:

•    Προβλέπεται η επιστροφή στην εργασία των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013, που το επιθυμούν.

•    Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.

•    Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής  μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.  

Όπως αναφέρουν, «η ντροπή ΔΤ- ΝΕΡΙΤ εξέθεσε τη χώρα διεθνώς». Υποστηρίζουν, παράλληλα, ότι τα όσα σχολιάζονται και φημολογούνται, αποτελούν μέρος «της γενικότερης προσπάθειας διαστρέβλωσης του κυβερνητικού έργου, κυρίως όσων επιθυμούν, με προσωπική ιδιοτέλεια, να παραμένουν εραστές του ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ, που η κοινωνία τελικά ουδέποτε εμπιστεύθηκε». Τονίζουν, μάλιστα, ότι το ίδιο το σχέδιο νόμου «θα δώσει την απάντηση της αλήθειας σε όσους συνεχίζουν να μετατρέπουν το δημόσιο διάλογο σε πολιτικά άναρθρη σπέκουλα».   


Σημειώνουν, επίσης, ότι με το νομοσχέδιο θα ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, ενώ θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, «με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα». Παράλληλα, θα δημιουργηθεί το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ. 

Τέλος, σημειώνεται ότι με το σχέδιο νόμου προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.