current views are: 2

28 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση13:25

Έτοιμη η ρωσική αγορά να δεχτεί τα ελληνικά προϊόντα

Ελπίδες για εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων από το εμπάργκο προς τη Ρωσία εκφράζει ο υπουργός Γεωργίας της χώρας.

Δημοσίευση 13:25’
αρθρο-newpost

Ελπίδες για εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων από το εμπάργκο προς τη Ρωσία εκφράζει ο υπουργός Γεωργίας της χώρας.

Ελπίδες για εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων από το εμπάργκο εκφράζει ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Alexie Alekseenko,  δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων (ροδάκινα, φράουλα και πορτοκάλια) από τον αποκλεισμό, ύστερα και απο σχετικό αίτημα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Παναγιώτη Σγουρίδη.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, από την ημερομηνία που θα αποσταλεί η επιστολή, που θα λάβει σήμερα στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα απαιτηθεί διάστημα τριών μηνών προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που αφορούν μεταξύ άλλων τους ελέγχους (σ.σ. φυτοϋγειονομικούς κ.ά.) και την επίσκεψη εμπειρογνωμόνων από τη Ρωσία στις ελληνικές μονάδες, οι οποίοι θα πιστοποιήσουν την ασφάλεια και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.Υπογραμμίζεται ότι Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία έχουν ήδη κινήσει τις σχετικές ανάλογες διαδικασίες.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι οι επιχειρήσεις γάλακτος, κρέατος και ιχθυρών που έλαβαν το πράσινο φως για έναρξη εξαγωγών στη ρωσική αγορά, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να ξεκινήσουν λόγω εμπάργκο, ο κ. Αλεξένκο τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου τον σχετικό φάκελο, απλώς θα πρέπει οι κτηνιατρικές επηρεσίες της χώρας να αναλάβουν εκ νέου τη δέσμευση για την ασφάλεια και την ποιότητα των ελληνικών τροφίμων.


σχετικα αρθρα