current views are: 2

4 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση15:04

Στασινόπουλος: Έλειπαν τρία ονόματα από το αρχικό CD με τη λίστα Λαγκάρντ

Με την κατάθεση του Στέλιου Στασινόπουλου συνεχίστηκε η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Δημοσίευση 15:04’
αρθρο-newpost

Με την κατάθεση του Στέλιου Στασινόπουλου συνεχίστηκε η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Με την κατάθεση Στέλιου Στασινόπουλου συνεχίστηκε η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Στασινόπουλος, ο οποίος διετέλεσε προϊστάμενος του ΣΔΟΕ στο χρονικό διάστημα 22 Αυγούστου 2012- 12 Φεβρουαρίου 2015, κατέθεσε ότι, παρά τις προσπάθειές του, δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον κ. Διώτη. Όπως δε χαρακτηριστικά ανέφερε, η πρώτη του επαφή με τον κ. Διώτη ήταν σήμερα στην είσοδο δικαστικού μεγάρου.

Στις 2 Οκτωβρίου 2012, κατέθεσε ο κ. Στασινόπουλος, τον επισκέφθηκε στο γραφείο του άτομο από το Μαξίμου (ο κ. Κανελλόπουλος) και του έδωσε έναν φάκελο, όπου αναγραφόταν «ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ».

Ο τότε προϊστάμενος του ΣΔΟΕ ρώτησε τον κομιστή του φακέλου τι περιέχει ο φάκελος για να λάβει την απάντηση ότι δεν γνωρίζει. Όταν άνοιξε τον φάκελο και είδε ότι περιείχε ένα στικάκι, αμέσως πήγε -όπως ο ίδιος κατέθεσε- το μυαλό του στη λίστα Λαγκάρντ και επιπλέον στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, το γραφείο του οποίου είναι στο ίδιο κτίριο με τα γραφεία του ΣΔΟΕ.

Ο κ. Πεπόνης του ζήτησε να συνταχθεί διαβιβαστικό για να φτάσει το περιεχόμενο του φακέλου στα χέρια του εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ακολούθως ο μάρτυρας επισκέφθηκε τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και τον ενημέρωσε για τη λίστα.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφτασε στην Ελλάδα από τη Γαλλία το δεύτερο CD της λίστας Λαγκάρντ, μετά την απώλεια του πρώτου, όπως είχε δηλώσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αφού άνοιξε ο φάκελος, που περιείχε το δεύτερο CD, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 2.062 αρχεία, δηλαδή τρία αρχεία περισσότερα από εκείνα που περιλαμβάνονταν στο πρώτο CD.

Ύστερα από έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι τα επιπλέον αρχεία αφορούσαν συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού και διέθεταν ποσά, που δεν δικαιολογούντο, ενώ ένα ήταν μηδενικό.

«Δεν άνοιξα εγώ το στικάκι»

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ επέμεινε πως δεν άνοιξε το στικάκι. 

Με κατηγορηματικό τρόπο, ο κ. Στασινόπουλος απάντησε αρνητικά στις σχετικές ερωτήσεις της υπεράσπισης του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μάλιστα «σε αντίθεση με όσα αναφέρει η πραγματογνωμοσύνη της Αστυνομίας», όπως τόνισε ο δικηγόρος του πρώην υπουργού.

Η στιχομυθία μεταξύ μάρτυρα και συνηγόρου του κατηγορουμένου, έχει ως εξής:

Συνήγορος: Από την πραγματογνωμοσύνη προκύπτει ότι ανοίχτηκαν από τον υπολογιστή του γραφείου σας πέντε αρχεία, την ημέρα που το παραλάβατε (σσ. στικ) από το Παρίσι.

Μάρτυρας: Στις 12:45, που αναφέρετε, ήμουν στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη. Δεν ανοίχθηκε κανένα αρχείο.

Συνήγορος: Η Αστυνομία λέει ό,τι θέλει και τα φαντάζεται αυτά, ή κάτι άλλο συμβαίνει… Το επισημαίνω αυτό γιατί με αυτό το στικάκι γίνονται όλα τα μυστήρια…

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω. Εγώ την ώρα εκείνη δεν βρισκόμουν στο γραφείο μου.

Συνήγορος: Αν εσείς ήσαστε στο γραφείο του εισαγγελέα, τότε ποιος διάβασε τα αρχεία, από τον υπολογιστή σας κιόλας. Μήπως χάσατε τον έλεγχο του υπολογιστή ή του στικ…

Μάρτυρας: Επαναλαμβάνω ότι ουδέποτε ανοίχτηκε το στικάκι.

Σε επισήμανση της εισαγγελέως της Έδρας, Ξένης Δημητρίου, προς τον μάρτυρα, ότι χρήστης με τον δικό του κωδικό έχει μπει στον δικό στον υπολογιστή και έχει ανοίξει αρχεία από τον δικό του υπολογιστή, ο κ. Στασινόπουλος απάντησε κατηγορηματικά πως δεν έχει ανοίξει κανένα αρχείο.

Σε ερώτηση του μέλους του δικαστηρίου, Δημήτρη Κράνη, αν ο υπολογιστής ήταν ο ίδιος με εκείνον του προκατόχου του, η απάντηση του μάρτυρα ήταν πως δεν γνωρίζει.

Αρνήθηκε να καταθέσει ο Διώτης

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη, να υποβάλει αίτημα για ανάκληση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου να καταθέσει ως μάρτυρας.

Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε από το δικαστήριο να μην καταθέσει ως μάρτυρας καθώς έχει κώλυμα επειδή έχει παραπεμφθεί σε δίκη.

Ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ εκτός από μάρτυρας στο Υπουργοδικείο έχει παραπεμφθεί παράλληλα, με το υπ΄ αριθμ. 44/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία για τους χειρισμούς του, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, στην υπόθεση του περιεχομένου της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το επίμαχο βούλευμα ο κ. Διώτης δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της Τράπεζας HSBC, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους.

Ο κ. Διώτης ανέφερε συγκεκριμένα ότι η δίκη του κ. Παπακωνσταντίνου έχει συνάφεια με την δική του δίκη και εάν δεν είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου την ιδιότητα του υπουργού θα ήταν συγκατηγορούμενοι.

Υποστήριξε ακόμη ότι η κατάθεσή του ως μάρτυρας παραβιάζει τον Ποινικό Κώδικα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑ), την σύμβαση του ΟΗΕ για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ότι η κατάθεσή του ως μάρτυρας θα λειτουργήσει σε βάρος του ως κατηγορούμενου. Και κατέληξε αναφέροντας πως δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη στα ποινικά δικαστήρια.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα του κ. Διώτη, καθώς κατηγορείται για άλλα αδικήματα από αυτά που κατηγορείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών και οι δύο υποθέσεις δεν έχουν τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Το δικαστήριο, αφού διέκοψε για να αποφανθεί επί του αιτήματος του κ. Διώτη, το απέρριψε τελικά.


σχετικα αρθρα