current views are: 1

4 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση19:13

Διώτης στη δίκη Παπακωνσταντίνου: Ο Καπελέρης δεν μου είχε δώσει τη λίστα

Ο πρώην γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης κατά την κατάθεσή του τόνισε στο Ειδικό Δικαστήριο πως ο προκάτοχός του Ιωάννης Καπελέρης, ούτε τον είχε ενημερώσει για τη λίστα, ούτε για τα δέκα άτομα που είπε πως έψαξε.

Δημοσίευση 19:13’
αρθρο-newpost

Ο πρώην γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης κατά την κατάθεσή του τόνισε στο Ειδικό Δικαστήριο πως ο προκάτοχός του Ιωάννης Καπελέρης, ούτε τον είχε ενημερώσει για τη λίστα, ούτε για τα δέκα άτομα που είπε πως έψαξε.

Ο πρώην γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης κατά την κατάθεσή του τόνισε  στο Ειδικό Δικαστήριο πως ο προκάτοχός του Ιωάννης Καπελέρης, ούτε τον είχε ενημερώσει για τη λίστα, ούτε για τα δέκα άτομα που είπε πως έψαξε. Προηγουμένως απορρίφθηκε από την έδρα του αίτημα να μην καταθέσει.

Σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας εάν μετά την αποχώρηση του από το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου του έδωσε κάτι, ο κ. Διώτης αρνήθηκε να απαντήσει επειδή, όπως ανέφερε, εμπίπτει στο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει στα Ποινικά Δικαστήρια.

Ακόμη, ο κ. Διώτης ανέφερε ότι ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Μπίκας του είχε επιβεβαιώσει ότι αρχικά η επίμαχη λίστα είχε έρθει στην πατρίδα μας μέσω των μυστικών γαλλικών και ελληνικών υπηρεσιών.

Ο συνήγορος υπεράσπισης τον ρώτησε σε κάποια στιγμή: «Ο κ. Βενιζέλος προκύπτει ότι κατείχε το στικ με τη λίστα Λαγκάρντ από τον Αύγουστο του 2011. Του είπατε τί να το κάνει τότε;»

«Δεν απαντώ σε αυτό» είπε ο κ. Διώτης.

Σε ερώτηση από την έδρα εάν ο κ. Διώτης έχει κάποια σχέση με τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου, η απάντηση ήταν αρνητική και ο μάρτυρας προσέθεσε ότι «ούτε τα ονόματά τους γνωρίζει».

Σε ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης εάν το παραληφθέν από τον κ. Παπακωνσταντίνου στικάκι το κατέστρεψε κανείς, ο κ. Διώτης είπε «δεν απαντώ».

Ο κ. Διώτης, σε πολλές ερωτήσεις τόσο από την έδρα όσο από τους συνηγόρους δεν απάντησε, επικαλούμενος ότι είναι κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση στην Ποινική Δικαιοσύνη.

Αύριο αναμένεται να καταθέσει η πρώην γραμματέας του Ευάγγελου Βενιζέλου Σοφία Μπέλμπα. 

Απορρίφθηκε αίτημα να μην καταθέσει

Σημειώνεται πως ο κ. Διώτης ζήτησε από το δικαστήριο να μην καταθέσει ως μάρτυρας καθώς έχει κώλυμα επειδή έχει παραπεμφθεί σε δίκη.

Ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ εκτός από μάρτυρας στο Υπουργοδικείο έχει παραπεμφθεί παράλληλα, με το υπ΄ αριθμ. 44/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία για τους χειρισμούς του, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, στην υπόθεση του περιεχομένου της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Διώτης ανέφερε συγκεκριμένα ότι η δίκη του κ. Παπακωνσταντίνου έχει συνάφεια με την δική του δίκη και εάν δεν είχε ο πρώην ΥΠΟΙΚ την ιδιότητα του υπουργού θα ήταν συγκατηγορούμενοι.

Υποστήριξε ακόμη ότι η κατάθεσή του ως μάρτυρας παραβιάζει τον Ποινικό Κώδικα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑ), την σύμβαση του ΟΗΕ για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ότι η κατάθεσή του ως μάρτυρας θα λειτουργήσει σε βάρος του ως κατηγορούμενου. Και κατέληξε αναφέροντας πως δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη στα ποινικά δικαστήρια.

Το δικαστήριο, αφού διέκοψε για να αποφανθεί επί του αιτήματος του κ. Διώτη, το απέρριψε τελικά και ξεκίνησε ήδη η κατάθεσή του.