current views are: 1

5 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση19:41

Σύγκρουση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για συνέδριο και ηγεσία

Σε σύγκρουση δύο στρατοπέδων εξελίσσεται η μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

Δημοσίευση 19:41’
αρθρο-newpost

Σε σύγκρουση δύο στρατοπέδων εξελίσσεται η μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

Σε σύγκρουση δύο στρατοπέδων εξελίσσεται η μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι δεν παραιτείται από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την απόρριψη του αιτήματος διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου.

«Δεν είμαι παντρεμένος με την θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την μάχη σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και έριξε το γάντι στους βουλευτές, λέγοντας χαρακτηριστικά «όποιος θέλει να θέσει ζήτημα ηγεσίας να το κάνει τώρα». Όπως είπε δεν θα γίνει έκτακτο συνέδριο, γιατί «αυτό θα το εμφάνιζαν και θα το μετέτρεπαν σε σύμπτωμα της μέγιστης εσωστρέφειας, θα εκμεταλλεύονταν την παραμικρή δήλωση οποιουδήποτε στελέχους για να δείξουν την παραταξη ως σπαρασσόμενη σε κρίσιμες ώρες». 

Αντί της σύγκλησης Συνεδρίου τόνισε ότι θα ανακοινώσει εθνική συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει ευρύτατος διάλογος στη βάση, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση -μέχρι στιγμής- 16 στελέχων της ΝΔ.

Σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε αμέσως μετά την ομιλία του η Ντόρα Μπακογιάννη, ζητώντας παράλληλα την σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου. 

«Δεν είναι τυχαίο οτι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης, μετά απο ήττες, παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλα υπέβαλλαν την παραίτηση τους, διότι ήξεραν μια απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης μέρας» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη και σημείωσε:

Για να προχωρήσουμε στο μέλλον χρειάζεται πάραυτα να γίνει έκτακτο συνέδριο. Ένα συνέδριο, όπου θα συζητηθούν τα πάντα: η λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία, τα οργανωτικά, η στρατηγική, τα πρόσωπα. Να επαναπροσδιορίσουμε τον πολιτικό προσανατολισμό μας, το ιδεολογικό μας στίγμα και τη στρατηγική μας. Η ΝΔ θα πρέπει να είναι και να δρα ως μεγάλο κόμμα εξουσίας, ως η ισχυρή πολυσυλλεκτική ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος τα τελευταία χρόνια:

Για την ηγεσία της ΝΔ οι έννοιες εσωκομματική δημοκρατία, συλλογικότητα και αξιοκρατία, εθεωρούντο ταυτόσημες με την υπονόμευση. Αν υπήρχε εσωκομματική δημοκρατία όλο αυτό το διάστημα πολλά απο τα λάθη θα είχαν αποφευχθεί. Η ΝΔ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, κράτησε τις πόρτες κλειστές. Λειτούργησε με τη λογική της κλειστής ομάδας, χάνοντας αξιόλογα μυαλά απο τις τάξεις της.

Ποιοι στηρίζουν Σαμαρά – Ποιοι θέλουν συνέδριο 

Την άποψη που εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, ενστερνίστηκαν στη συνέχεια και οι βουλευτές του κόμματος, Νικήτας Κακλαμάνης και Κυριάκος Μητσοτάκης.

O κ. Κακλαμάνης μάλιστα ζήτησε έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης και έκανε λόγο για ανύπαρκτη επικοινωνιακή πολιτική. Επιπλέον, σημείωσε για το θέμα ηγεσίας ότι οποίος θέλει να το θέσει τώρα και να εξηγήσει γιατί θα είναι καλύτερος αρχηγός από τον σημερινό».

Να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης συνεδρίου κάλεσε τον κ. Σαμαρά ο Νίκος Δένδιας, ενώ τόνισε ότι η πορεία προς μια μεγάλη ΝΔ δεν μπορεί να θεωρείται «εσωστρέφεια», απαντώντας στην θέση του κ. Σαμαρά για εθνική συνδιάσκεψη αντί Συνεδρίου. «Εσείς κ. Πρόεδρε εκ του ρόλους σας, είναι απαραίτητο να αναλάβετε την πρωτοβουλία να προβείτε στη σύγκλιση Έκτακτου συνεδρίου του κόμματος. Μετά την ήττα υποκατάστατο δεν υπάρχει. Τα περί εθνικής συνδιάσκεψης δεν έχουν έννοια. Η Εθνική Συνδιάσκεψη δεν προβλέπεται απο το καταστατικό ως αυτοτελές όργανο του κόμματος και δεν έχει την παραμικρή αποφασιστική αρμοδιότητα» τόνισε ο πρώην υπουργός και σημείωσε ότι η ΝΔ «οφείλει τάχιστα να ανακτήσει τον χαρακτήρα, το ιδεολογικό και πολιτικό της εύρος που της δίνει η καταστατική της πράξη και το όνομα του Ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή» τόνισε απευθυν’όμενος στον πρόεδρο του κόμματος. 

Αλλαγές στο κόμμα και στην επικοινωνιακή στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τασσόμενος υπέρ του συνεδρίου. 

Έκτακτο συνέδριο ζήτησε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος είπε «όχι σε μια επικοινωνιακού τύπου Εθνική Συνδιάσκεψη που δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, αλλά σε ένα έκτακτο συνέδριο ανοιχτό για όλα τα θέματα».

«Σε ένα έκτακτο συνέδριο που θα δικαιούται των κανόνων εσωκομματικής δημοκρατίας να αποφασίσει για πρόσωπα και πολιτικές, αποκαθιστώντας τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό της παράταξης» συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης, ενώ χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική ομαδα της ΝΔ ως τη μικρότερη στην ιστορία του κόμματος. Παράλληλα, καταφέρθηκε και ενταντίον κάποιων «νεοφώτιστων» όπως τους χαρακτήρισε τονίζοντας ότι «υπερασπίστηκαν με φανατικό τρόπο αυτά τα έκτακτα μέτρα δημιουργώντας την πεποίθηση της μονιμότητας και μας εγκλώβισαν στη συνείδηση των πολιτών σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη και νοοτροπία που μας απομόνωσε απ’ την κοινωνία».

Δεν θεωρούν ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας στη ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Κώστας Τασούλας, λέγοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει.

«Έχουμε αρχηγό, τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είπε «όχι σε ομαδοποιήσεις και προσωπικές ατζέντες που δεν βοηθούν το κόμμα». 

Ψύχραιμη ανάλυση, ανανέωση και αξιοπιστία ζήτησε κατά την τοποθέτησή του ο πρώην υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης. «Ο Πρόεδρος δούλευε όλη την ημέρα για τη χώρα», υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης, μεταφέροντας την προσωπική του εμπειρία, εκτιμώντας πως «έγιναν λάθη το τελευταίο εξάμηνο» και κατέληξε:

«Να επανιδρύσουμε την μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Να είναι μια μεγάλη ομπρέλα κι όχι πολιτικό σούπερ μάρκετ».

Για εκροή καταθέσεων ύψους 26 δισ. ευρώ έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας. Χαρακτήρισε το οικονομικό περιβάλλον «πολύ βαρύ» και αιτήθηκε «πλήρη λειτουργία των θεσμών και οργάνων του κόμματος».

Ο Χρήστος Κέλλας υπογράμμισε πως είναι «ανησυχητικό το ότι ή κοινωνία ακόμη και τώρα δεν μας ακούει», καταλογίζοντας «λάθη στο περιβάλλον του προέδρου» και στην επικοινωνιακή πολιτική.

«Εν μέρει αναμενόμενο» υπήρξε το αποτέλεσμα για το βουλευτή Α Θεσσαλονίκης Κώστα Γκιουλέκα. «Δεν είναι βέβαιο ότι αν η χώρα πάει στα βράχια, θα μας αναζητήσει η κοινωνία» υπογράμμισε, διαπιστώνοντας ότι «χάσαμε προς παντού».

«Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι αυτοϋπονόμευση» υποστήριξε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.

«Δεν χρειαζόμαστε ούτε γεύματα, ούτε καλλιστεία αλλά ομόνοια” υποστήριξε η βουλευτής Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου».

«Σκοπός της ΝΔ δεν είναι να αρέσει, αλλά να πείθει» υποστήριξε ο κ. Τζαβάρας, ζητώντας «συνέδριο εξωστρέφειας, πανηγύρι Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο Χαραλαμπος Αθανασίου είπε πως «δεν μπορώ να κατανοήσω την εσωστρέφεια κάποιων. Η ήττα στις εκλογές είναι ήττα πίκρας και όχι θεσμική , πολιτική και ηθική».

Στη συνέχεια ο Νότης Μηταράρακης είπε ότι «έγιναν λάθη. Κάποιοι επέμεναν στο αλάθητο των εισηγήσεων των προτάσεων. Ο πρόεδρος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει αλλάζοντας πρόσωπα».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Σταμάτης είπε ότι είναι «εξαιρετικά θετική η ΚΟ. Τρία συμπεράσματα: χάσαμε τις εκλογές γιατί εφαρμόσαμε ένα δύσκολο πρόγραμμα. Αυτή η πολιτική συναποφασίστηκε ομόφωνα από όλους τους υπουργούς και τους βουλευτές που ψήφισαν τα μέτρα. Υπήρχε μια ιδιαιτερότητα: Έπρεπε να τα εφαρμόσουμε εν μέσω μιας κυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Σε αυτή την ιδιαιτερότητα να προσθέσουμε ότι και τότε αλλά και σήμερα υπάρχουν αμφιβολίες για το πού έπρεπε να γείρει η πλάστιγγα» είπε και έφερε ως παράδειγμα τη διαφωνία Μάξιμου Χαρακόπουλου και Κωστή Χατζηδάκη.

Τέλος υπέρ του συνεδρίου τάχθηκε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος στην ομιλία του είπε «σε έκτακτες συνθήκες χρειάζονται έκτακτες δράσεις τέτοιες διαδικασίες είναι οι συνεδριακές διαδικασίες»

Πρόσθεσε ακόμη πως «πρέπει να δείξουμε προσήλωση στην ιδρυτική διακήρυξη του ’74 η οποία τονίζει ότι η ΝΔ “οφείλει να υπηρετεί τα αληθινά συμφέροντα του έθνους που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς του κέντρου και της αριστεράς”». ​


σχετικα αρθρα