current views are: 4

8 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση08:22

Bόμβα Βαρουφάκη: Εκλογές ή δημοψήφισμα, εάν δεν δεχθούν τις θέσεις μας

Ανοιχτά το ενδεχόμενα εκλογών ή και δημοψηφίσματος για το ευρώ αφήνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Δημοσίευση 08:22’
αρθρο-newpost

Ανοιχτά το ενδεχόμενα εκλογών ή και δημοψηφίσματος για το ευρώ αφήνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Ανοιχτά τα ενδεχόμενα εκλογών ή και δημοψηφίσματος για το ευρώ αφήνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

«Όπως είπε ο πρωθυπουργός μου, δεν είμαστε καρφωμένοι στις καρέκλες μας» είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, προσθέτοντας ότι «αν δεν δεχθούν το σχέδιό μας, θα υπάρξουν προβλήματα» και εξηγώντας ότι «μπορούμε να πάμε σε εκλογές, να καλέσουμε ένα δημοψήφισμα (σ.σ. με την εφημερίδα να σημειώνει για το ευρώ».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις με την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι, ο ΥΠΟΙΚ τις χαρακτήρισε τυπικές, λέγοντας ότι «η ΕΚΤ, αντί να αγοράζει μεγάλες ποσότητες γερμανικών ομολόγων, θα έπρεπε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα -χθες και όχι αύριο». 

Και συνέχισε:

Η ΕΚΤ το 2012, σε παρόμοια κρίση αλλά με επικεφαλής μια συντηρητική κυβέρνηση, άνοιξε τα ταμεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες χρηματοδότησης. Τώρα κρατά μια αυστηρή στάση άνευ προηγουμένου, στάση που θέλει να πειθαρχήσει την Ελλάδα.

Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι κυβέρνηση θα επιβιώσει, ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες αφού «η μεγαλύτερή μας δύναμη είναι ο δεσμός με τους Έλληνες. Δεν λέμε ψέματα στους Έλληνες».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «δηλητηριώδη» τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Μπορώ να σας πω μόνο ότι έχουμε τα χρήματα να πληρώσουμε μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις, για τα υπόλοιπα θα δούμε…» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ένα νέο δάνειο, δεν θα επιστρέψουμε στον μηχανισμό του δανείου έναντι ενός προγράμματος που πρέπει να σεβαστούμε» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξή του και συμπληρώνει: «Η ιδέα που προτείνουμε στους ευρωπαίους εταίρους είναι αυτή ενός σχεδίου που να ξαναδώσει στην Ελλάδα την δυνατότητα να αναπτυχθεί και να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση».

Ο κ. Βαρουφάκης αποσαφηνίζει ότι από τώρα μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και στην συνέχεια θα πρέπει να αρχίσει μια δεύτερη φάση, ένα δεύτερο επίπεδο, με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Με ένα «συμβόλαιο για την ανάπτυξη που να βασίζεται σε μια λογική φορολογική προσέγγιση».

Τα κύρια σημεία που θέτει είναι «ένα αναθεωρημένο πρωτογενές πλεόνασμα, διότι εκείνο που προβλέφθηκε στο παρελθόν θα στραγγάλιζε την Ελλάδα, μια έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους και ένα πρόγραμμα επενδύσεων μεγάλης κλίμακας».

Ο υπουργός τονίζει ότι «η αντικατάσταση του σημερινού χρέους με ομόλογα συνδεδεμένα με την ονομαστική ανάπτυξη δεν αποτελεί μονομερή πράξη» και ότι «θα είχε ως ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα την αποστολή του μηνύματος ότι η Ευρώπη είναι εταίρος της Ελλάδας στην ανάπτυξη».
 
Σχετικά με το πρόγραμμα επενδύσεων, ο κύριος Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι «το μοντέλο του είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για όλη την Ευρώπη», από την στιγμή που «υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, η ΕΤΕ μπορεί να εκδώσει μεγάλη ποσότητα ομολόγων, να συγκεντρώσει κεφάλαια των επενδυτών και να τα χρησιμοποιήσει για χρήσιμα, καλά σχέδια».

Στήριξη από το Μαξίμου

Την στήριξή του στον υπουργό Οικονομικών, εξέφρασε το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας τον «θόρυβο» για τις δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα.

«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια προσπάθεια αποδόμησης του Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Είτε με ειρωνικά σχόλια, είτε με ψευδείς ή ανακριβείς ειδήσεις. Δηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ ή με την προσθήκη “διευκρινίσεων” αλλάζουν τελείως το νόημα των απαντήσεων, όπως έγινε με τη συγκεκριμένη συνέντευξη του Υπουργού στην εφημερίδα Corriere della Sera. Ο Γ. Βαρουφάκης δεν παραπέμπει ποτέ σε κανένα “δημοψήφισμα για το ευρώ”. Η λέξη “ευρώ” είναι προσθήκη του δημοσιογράφου γι’ αυτό και υπάρχει σε παρένθεση» αναφέρουν, μεταξύ άλλων κυβερνητικές πηγές. 


σχετικα αρθρα