current views are: 1

11 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση16:50

Πρώτη φορά… μετά τις εκλογές κλιμάκια στην Αθήνα – «Brussels Group» εκτός έδρας

Με ένα βήμα πίσω από την Ελλάδα άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες.

Δημοσίευση 16:50’
αρθρο-newpost

Με ένα βήμα πίσω από την Ελλάδα άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες.

Με ένα βήμα πίσω από την Ελλάδα άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι, βάση των διαπραγματεύσεων θα είναι οι Βρυξέλλες, ωστόσο  εκπρόσωποι των δανειστών θα γίνονται δεκτοί στην Αθήνα, όποτε κρίνεται απαραίτητο, για τον έλεγχο της πορείας των εσόδων και του μεταρρυθμιστικού έργου.

Επίσημη πρώτη του νέου σχήματος θα είναι η υποδοχή τεχνικού κλιμακίου (Fiscal Team), αύριο, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για ενημέρωση και ενώ θα συνεχίζεται η παράλληλη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες. Απεσταλμένοι των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, θα έχουν όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις, προς τεκμηρίωση του δημοσιονομικού κόστους των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από το μεσημέρι στη βελγική πρωτεύουσα, απόντος του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μετέβη στο Παρίσι όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, αλλά και τον γάλλο υπουργό Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες είναι, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη. Στις εκτός έδρας διαπραγματεύσεις μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM, ενώ τη θέση του Κλάους Μαζούχ, εκ μέρους της ευρωπαϊκής Τράπεζας, αναλαμβάνει  ο Ράσμους Ρούφερ.

Το «Brussels Group» (BG), όπως ονομάστηκε από την κυβέρνηση, θα μπορεί να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Ελλάδα, και οι οποίοι θα συναντώνται στην Αθήνα με ομόβαθμους αξιωματούχους. Κυβερνητικές πηγές, άλλωστε, επισημαίνουν,  ότι δεν θα ξαναδούμε το μοντέλο λειτουργίας της τρόικας, όπως τη γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ σημειώνουν ότι τα κλιμάκια που θα έρχονται στη Ελλάδα, δεν θα συναντούν πολιτικά πρόσωπα και δεν θα επισκέπτονται υπουργεία.

Στη μάχη της πολιτικής διαπραγμάτευσης ο Τσίπρας

Υψηλού συμβολισμού θεωρούνται οι επαφές που θα έχει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας, αρχής γενομένης από το Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Στόχος του πρωθυπουργού είναι αφενός να επαναβεβαιώσει τη συνεργασία Ελλάδας-ΟΟΣΑ σε τεχνικό επίπεδο, και αφετέρου να δείξει στους εταίρους ότι η κυβέρνηση  είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με εθνικό πρόσημο και διεθνή αναγνώριση.

Βαρύνουσας σημασίας επαφές θα πραγματοποιήσει, εν συνεχεία, στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πάντως, ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι και η συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τον Μανώλη Γλέζο, μετά τις σφοδρές αντιρρήσεις που έχει εκφράσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για την «υποχώρηση της κυβέρνησης από τις προεκλογικές δεσμεύσεις». Η καλή έκβαση της μεταξύ τους συνάντησης θα είναι ένα μήνυμα στο εσωτερικό ακροατήριο και θα κάνει στην άκρη την εσωκομματική αντιπολίτευση.


σχετικα αρθρα