current views are: 2

12 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση12:39

Συμφωνία Τσίπρα με ΟΟΣΑ για παροχή τεχνογνωσίας – Αρχίζει η μάχη των μεταρρυθμίσεων

Με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία​, συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι. 

Δημοσίευση 12:39’
αρθρο-newpost

Με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία​, συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι. 

Με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ιδιαίτερου συμβολισμού, καθώς η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει σαφές ότι είναι αποφασισμένη να βαδίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία, με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Στόχος της Αθήνας είναι να αλλάξει τη λογική των μεταρρυθμίσεων που, όπως εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, σήμαιναν μέτρα λιτότητας. Έτσι, επιχειρείται μια αποποινικοποίηση του αναγκαίου μεταρρυθμιστικού έργου, με την ελληνική κυβέρνηση να αναλαμβάνει την πατρότητα των διαρθρωτικών αλλαγών προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης. 

Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Προκειμένου, όπως είπε και στην σύντομη εισήγησή του ο πρωθυπουργός, «να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, βραχυπρόθεσμα, αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την απόδοσή τους. 

Ο Πρωθυπουργός θα δώσει κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Άνχελ Γκουρία στις 16:30 (ώρα Ελλάδος), ενώ στη ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει, στα αγγλικά, με θέμα «Μεταρρυθμίζοντας την Ελλάδα μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει».

Το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου αύριο να συναντηθεί με τους κ.κ. Μάρτιν Σούλτς, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μανώλη Γλέζο, ιστορικό στέλεχος της αριστεράς και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.


σχετικα αρθρα