current views are: 5

14 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση06:57

Ο Τσίπρας πάει στη Σύνοδο Κορυφής με… χρέος

Η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα του χρέους στις συζητήσεις που έχει με τους Ευρωπαίους εταίρους αφού όπως λένε κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες τελική λύση για το ελληνικό πρόβλημα χωρίς την απομείωση ή την διαγραφή του χρέους δεν υπάρχει. 

Δημοσίευση 06:57’
αρθρο-newpost

Η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα του χρέους στις συζητήσεις που έχει με τους Ευρωπαίους εταίρους αφού όπως λένε κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες τελική λύση για το ελληνικό πρόβλημα χωρίς την απομείωση ή την διαγραφή του χρέους δεν υπάρχει. 

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα του χρέους στις συζητήσεις που έχει με τους Ευρωπαίους εταίρους αφού όπως λένε κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες τελική λύση για το ελληνικό πρόβλημα χωρίς την απομείωση ή την διαγραφή του χρέους δεν υπάρχει. 

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο θέμα του χρέους αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα εξ αιτίας της έλλειψης ρευστότητας στην σύνοδο κορυφής που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες προϊδεάζοντας με αυτό τον τρόπο   τους Ευρωπαίους για τον πυρήνα των ελληνικών θέσεων στη διαπραγμάτευση που θα γίνει  για την συνολική συμφωνία τον Ιούνιο. 

Για πρώτη φορά πάντως μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα του της βιωσιμότητας του χρέους κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στον ΟΟΣΑ με τρόπο απερίφραστο και κατηγορηματικό αφού η επαναφορά του ζητήματος αυτού θεωρείται αναγκαία από την ελληνική κυβέρνηση δεδομένου ότι πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι οποιαδήποτε λύση και αν βρεθεί δεν θα μπορεί να είναι αποτελεσματική εάν δεν υπάρξει απομείωση του χρέους. 

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι μέσα στην κυβέρνηση που διαφώνησαν με την προσωρινή «εγκατάλειψη» αυτού του αιτήματος από τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ο πρωθυπουργός πάντως αναφερόμενος και στις μεταρρυθμίσεις που καλείται η Ελλάδα να εφαρμόσει προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία των τεσσάρων μηνών τόνισε ότι  «τις προοδευτικές, κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα, εμείς θα τις φέρουμε σε πέρας, γιατί δεν είμαστε εξαρτημένοι από το παρελθόν. Γιατί είναι μεταρρυθμίσεις ρήξης με οργανωμένα συμφέροντα, τις οποίες στηρίζει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Χωρίς τη δική της στήριξη, άλλωστε, καμία πολιτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει». 

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ακόμα ότι «είμαστε σε φάση διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Ταυτόχρονα απαλύνουμε τις πληγές που δημιούργησε η κρίση και παράλληλα  προχωράμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται».


σχετικα αρθρα