Μετά τις εκλογές και με τις πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης Τσίπρα «αξιόπιστες» πηγές μας διαβεβαίωναν ότι η Άνγκελα Μέρκελ σε μία προσπάθεια να στριμώξει την Ελλάδα δεν ήθελε να δει τον Έλληνα πρωθυπουργό στα... μάτια της.   

Χθες πληροφορηθήκαμε ότι ζήτησε το πρωί τηλεφωνικό ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα, και η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε στις 16:30 ώρα Ελλάδας.  

Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος η Γερμανίδα Καγκελάριος τον κάλεσε να επισκεφθεί το Βερολίνο και τη γερμανική Καγκελαρία την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαρτίου και εκείνος ανταποκρίθηκε θετικά. 

Μετά τη συνάντηση θα γνωρίζουμε αν η κ. Μέρκελ έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η τακτική του Αλέξη Τσίπρα από τη νίκη του στις εκλογές μέχρι σήμερα ήταν να  συμπυκνώσει αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή, ότι η Ελλάδα έχει κάνει ένα μεγάλο μέρος όσων όφειλε να κάνει απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της. Τώρα είναι η δική τους σειρά και κυρίως η σειρά της Γερμανίας να αποδείξει ότι θέλει να σωθεί η Ευρωζώνη. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από την πολιτική-σωτηρίας του κ. Σόιμπλε μέσα στην ευρωζώνη.

Ναι, η Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια δανείστηκε άκριτα- με τη βοήθεια του ευρωσυστήματος- και δημιούργησε ένα δημοσιονομικό χάος στην οικονομία της αλλά στη συνέχεια αντιμετώπισε μία εκβιαστική και παράλογη πολιτική εκ μέρους της Γερμανίας. Μια πολιτική οποία με προπαγανδιστικές ψευδαισθήσεις και με θριαμβευτικά σχόλια από πλευράς Γερμανικής ελίτ κρύφτηκε από τη διεθνή κοινότητα. Την ίδια ώρα η Ελλάδα βίωνε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από τη μεταπολίτευση. Αλήθεια πιστεύει κανείς σοβαρά ότι αυτή η πετυχημένη μνημονιακή πολιτική των τελευταίων πέντε χρόνων κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μέσα σε πενήντα μέρες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έσπασε την απομόνωση και την «αποστείρωση» του ελληνικού προβλήματος το οποίο διαχύθηκε  με επαναφορά των εκτιμήσεων, του τι θα σήμαινε μια ελληνική χρεοκοπία για το ευρώ. Με τους περισσότερους να εκτιμούν ότι σίγουρα θα συνεπαγόταν κίνδυνος για την επιβίωση του κοινού νομίσματος και σε αυτήν την περίπτωση χαμένη θα ήταν και η Γερμανία.  

Ο οικονομικός χρόνος μπορεί να λειτουργεί σε βάρος της Ελλάδας βάσει του «σχεδίου ασφυξία» αλλά ο πολιτικός χρόνος πιέζει τη Γερμανία και τους συμμάχους της. Με δεδομένο τον αντίκτυπο του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών στις πολιτικές εξελίξεις σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, αλλά και το κύμα λαϊκής οργής ενάντια στη λιτότητα, η πολιτική πίεση αυξάνεται σημαντικά. 

Ένας συμβιβασμός της κ. Μέρκελ θα οδηγούσε, de facto, σε χαλάρωση της λιτότητας, αλλά ποιος πραγματικά πιστεύει ότι θα μπορούσε να το κάνει; Η ίδια γνωρίζει ότι στο τέλος μπορεί να μην έχει επιλογή. Όποιος έχει μάτια βλέπει ότι το τελευταίο κεφάλαιο της κρίσης στην Ελλάδα αν δεν ληφθούν γρήγορα αποφάσεις θα είναι η κρίση του ευρώ που θα οφείλεται στην προτεσταντική γερμανική πολιτική λιτότητας. Η ώρα της αλήθειας για την κυρία Μέρκελ έφτασε! Θα πάρει το τεράστιο ρίσκο να αφήσει το ευρώ να καταρρεύσει; 

Το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων χωρίς μείωση του χρέους και με υπερφορολόγηση οδήγησαν στην αποτυχία και αυτό είναι το μάθημα της Ελλάδας στην Ευρώπη.  

Στη Γερμανία γνωρίζουν ότι ακόμα και αν τιμωρήσουν την Ελλάδα η πανωλεθρία των Ισπανών συντηρητικών στις επερχόμενες εκλογές είναι σχεδόν βέβαιη, τότε θα αναγκαστεί η Μέρκελ να αποδεχθεί την πραγματικότητα; Ή θα είναι αργά; Και δεν είναι μόνο οι Ισπανοί...  

Το δίλημμα "αλλαγή ή διάλυση" το έχει θέσει με τον δικό του τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες τις διεθνείς επαφές του και είναι αυτό που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η ατμομηχανή τρέχει αλλά τα βαγόνια πίσω διαλύονται...  

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση του με την κ. Μέρκελ θα πρέπει να επενδύσει στην ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης και στην αναζήτηση λύσεων που ξεπερνούν τα εθνικά όρια. Μόνο έτσι θα δημιουργήσει μέτωπο συμμαχιών και συνεννόησης με τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Η προσοχή που συγκεντρώνει η Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο οφείλεται στο ότι στη χώρα μας είναι το χειροπιαστό παράδειγμα αμφισβήτησης του μοντέλου της σκληρής λιτότητας

Το χρέος είναι η παγίδα που οδηγεί στην ανατροφοδότηση της κρίσης και στην επανάληψη περιοριστικών πολιτικών που οδηγούν στην ύφεση. Και το χρέος είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα που τεχνηέντως το καλύπτουν κάτω από το χαλί.

Σε αυτό το θέμα θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή κοινωνική συμμαχία με αίτημα μια διάσκεψη για το χρέος όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η ώρα της αλήθειας για την κυρία Μέρκελ έφτασε: Αλλαγή ή διάλυση;