current views are: 1

17 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση12:04

Την ενοχή Παπακωνσταντίνου πρότεινε η εισαγγελέας

Ευθύνες προσωπικά στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου επέρριψε η εισαγγελέας, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, σχετικά με τις αλλοιώσεις στη λίστα Λαγκάρντ. 

Δημοσίευση 12:04’
αρθρο-newpost

Ευθύνες προσωπικά στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου επέρριψε η εισαγγελέας, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, σχετικά με τις αλλοιώσεις στη λίστα Λαγκάρντ. 

Ευθύνες προσωπικά στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου επέρριψε η εισαγγελέας, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, σχετικά με τις αλλοιώσεις στη λίστα Λαγκάρντ

Την ενοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου και για τα δυο αδικήματα που κατηγορείται πρότεινε η εισαγγελέας του ειδικού Δικαστηρίου, Ξ. Δημητρίου.

«Ο κατηγορούμενος και έχει τελέσει τις πράξεις που του αποδίδονται αλλά και η στάση του με απογοήτευσε». Αν έδειχνε ειλικρινή μεταμέλεια είπε η εισαγγελέας η Δικαιοσύνη θα του φερόταν ανάλογα.

Κατά την εισαγγελέα, ο κ. Παπακωνσταντίνου άνοιξε πολλές φορές τα αρχεία της λίστας και μόνον αυτός μπορούσε να ξέρει ότι τα ονόματα Ρωσώνης και Συκιαρίδης – αντιστοιχούσαν σε συγγενικά του πρόσωπα.

Όπως είπε η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, μόνο ο πρώην υπουργός Οικονομικών γνώριζε ότι στη λίστα υπάρχουν καταθέτες με μεγάλα ποσά και αυτός άνοιξε τα σχετικά αρχεία. 

 «Ούτε ο Διώτης, ούτε ο Βενιζέλος τα ήξεραν αυτά. Ποιοί έχουν τα μεγαλύτερα ποσά», τόνισε η εισαγγελέας.

Αναφερόμενη στις πραγματογνωμοσύνες, η κυρία Δημητρίου επεσήμανε πως από αυτές προέκυψαν 24 ανοίγματα στη λίστα που έγιναν το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου του 2010, όταν η λίστα ήταν στα χέρια του πρώην υπουργού, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Συνολικά ανοίχτηκαν 58 αρχεία.

«Όλα αυτά, τόνισε η εισαγγελέας, παραπέμπουν σε στοχευμένη αναζήτηση από τον χρήστη που έκανε τα ανοίγματα» και διερωτήθηκε: «Πως άλλος εκτός από τον κατηγορούμενο θα μπορούσε να ανοίξει αρχεία με τα ονόματα Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου; Ποιός άλλος εκτός από τον ίδιο και τον συνεργάτη του Αγγελόπουλο ήξερε ποιά ήταν τα μεγαλύτερα ποσά; Ούτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος. Μόνον εκείνος, ο κατηγορούμενος, ήξερε ποιοί είχαν τα μεγαλύτερα ποσά. Και τώρα λέει ότι κάποιος του φύτεψε τις αλλοιώσεις…»

Η ίδια πρόσθεσε:

Ποιος άλλος από τον ίδιο τον κατηγορούμενο ήξερε ότι οι Συκιαρίδης και Ρωσώνης, που ήταν καταθέτες της λίστας, ήταν σύζυγοι των πρώτων εξαδέλφων του πρώην υπουργού;

Νωρίτερα, η εισαγγελέας ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός διαθέτει επιλεκτική μνήμη και «αλλά θυμάται και άλλα ξαφνικά τα ξεχνά», ενώ επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν αποκαλύπτει ως σήμερα τί έγινε το περίφημο CD της λίστας, πού το έδωσε για φύλαξη, και πως χάθηκε.

Όσον αφορά στην εντολή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου να δώσει μόνο ορισμένα ονόματα καταθετών για έλεγχο στον Καπελέρη, η εισαγγελέας τόνισε ότι η ενέργειά του δεν ήταν ενδεδειγμένη καθώς η «λίστα απεικόνιζε μια κατάσταση που δεν ήταν πρόσφατη καθώς άλλοι είχαν μηδενίσει τους λογαριασμούς του η είχαν μεγαλύτερα απόό τα αναφερόμενα ποσά».

«Ο κατηγορούμενος, τόνισε η εισαγγελέας, δεν έχει ούτε το CD, που το πήραμε με τόση ευλάβεια και τόση επισημότητα, δεν μας λέει που είναι το CD, δεν μας λέει πού είναι ο υπολογιστής του συνεργάτη του, που έκανε την επιλογή ορισμένων καταθετών, πού είναι ο υπολογιστής, πού ο ίδιος άνοιξε ορισμένα αρχεία- δύο τρία οπως λέει ο ίδιος- πού είναι το έγγραφο, πού συνόδευε το CD. Πώς είναι τόσο διαλακτικός με τη γραματέα του, στην οποία λέει ότι έδωσε το σιντί, μια και έφθασε ως εδώ. Πού είναι οι σελίδες με την επιλογή των λίγων καταθετών που του έδωσε ο συνεργάτης του Αγγελόπουλος», συμπλήρωσε.

Κατά την έναρξη της αγόρευσής της, η κυρία Ξένη Δημητρίου είπε πως δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα του πρώην υπουργού, παρά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση το 2012.

Ειδικότερα, αναλύοντας λεπτομερώς τις συνταγματικές διατάξεις αλλά και τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η εισαγγελέας κατέληξε στο συμπέρασμα πως η νόθευση εγγράφου και η απόπειρα απιστίας, για τα οποία κατηγορείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν έχουν παραγραφεί.

Η ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού ασκήθηκε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που προβλέπεται και δεν επηρεάζεται από τις διπλές εκλογές, καθώς η Βουλή που προέκυψε από τις πρώτες εκλογές της 6 Μαΐου του 2012 λειτούργησε μόνο για δύο ημέρες.

Η Eισαγγελέας πρόσθεσε ότι η λίστα ήταν ένα επίσημο και εμπιστευτικό έγγραφο που δόθηκε στον ίδιο τον Παπακωνσταντίνου από τη Λαγκάρντ, αποκλειστικά για φορολογικούς λόγους.

Επιπλέον, η Εισαγγελέας άσκησε κριτική για τη σύντομη προθεσμία που θέτει ο νόμος για τα αδικήματα των υπουργών και τόνισε πως η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα, η οποία διαθέτει τέτοια νομοθεσία. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου στην απολογία του είχε αρνηθεί ότι διέγραψε τα αρχεία από τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ υπεραμύνθηκε του έργου του στον υπουργείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου αναμένεται το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

 


σχετικα αρθρα