current views are: 4

18 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση12:39

Μακελειό σε μουσείο της Τυνησίας – 19 νεκροί σε ομηρία (Βίντεο και φωτό)

«Συναγερμός» σήμανε στην Τυνησία, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο κοινοβούλιο και στο εμβληματικό μουσείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Δημοσίευση 12:39’
αρθρο-newpost

«Συναγερμός» σήμανε στην Τυνησία, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο κοινοβούλιο και στο εμβληματικό μουσείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Έληξε η ομηρία που είχε εκδηλωθεί στο Εθνικό Μουσείο Μπαρντό της Τύνιδας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και οι δράστες.

Οι δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας για την απελευθέρωση των ομήρων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Τυνησίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας, όλοι οι όμηροι που κρατούνταν μέσα στο κτίριο απελευθερώθηκαν. 

Όλα άρχισαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο εθνικό κοινοβούλιο και στο εμβληματικό μουσείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Οι τρεις ένοπλοι άνδρες, ντυμένοι με στρατιωτικά ρούχα, δεν κατάφεραν να μπουν στο κοινοβούλιο και έτσι ταμπουρώθηκαν μέσα στο μουσείο, όπου πήραν ομήρους τους τουρίστες, που βρίσκονταν αυτό. 

Συνολικά, από τους πυροβολισμούς, έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους οι δύο δράστες και 17 τουρίστες. 

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο Τυνήσιος πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για μία «τελική κατάσταση» και καταμέτρησε «17 νεκρούς τουρίστες (…) 4 Ιταλούς, 1 Γάλλο, 2 πολίτες από την Κολομβία, 5 Γιαπωνέζους, 1 Πολωνό, 1 Αυστραλό, μία Ισπανίδα». Δεν έχει καταστεί γνωστή η εθνικότητα των δύο τελευταίων τουριστών που σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Εκτός των 17 τουριστών, 2 Τυνήσιοι, ένας αστυνομικός και ένας οδηγός λεωφορείου, σκοτώθηκαν σύμφωνα με τον Εσίντ.

 

 

«Πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση στο μουσείο Μπαρντό», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μοχάμεντ Άλι Αρούι μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Mosaique FM.

«Υπάρχει μια πιθανότητα, όχι όμως και βεβαιότητα, (οι δύο δράστες που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας) να είχαν τη βοήθεια δύο ή τριών προσώπων. Στην παρούσα φάση διεξάγουμε μεγάλες επιχειρήσεις για να εντοπίσουμε αυτούς τους δύο ή τρεις τρομοκράτες που ενδεχομένως συμμετείχαν στην επίθεση» είπε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμπίμπ Εσίντ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας είπε ότι μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν και δύο Ιταλοί, ενώ άλλοι 100 Ιταλοί απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, χάρη στη βοήθεια της τυνησιακής αστυνομίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ότι «μέχρι στιγμής» έχει εξακριβωθεί ότι τραυματίστηκαν τρεις Πολωνοί πολίτες.

Από την πρώτη στιγμή, οι δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας περικύκλωσαν το σημείο, ενώ έσπευσαν εκεί τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού και περιπολικά της αστυνομία. Ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολίστηκαν σε γειτονικά κτίρια.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες ότι επρόκειτο για τζιχαντιστές.

Τυνήσιος πρόεδρος: Αναμέναμε κάποια σοβαρή ενέργεια

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας, Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, τόνισε πως η Τυνησία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει νέες επιθέσεις.

«Οι αρχές έλαβαν όλα τα μέτρα ώστε τέτοια γεγονότα να μην επαναληφθούν», είπε και πρόσθεσε πως «ελπίζω ότι με τα μέσα που θα διαθέσουμε θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί (…) Έχουν ειδοποιηθεί όλες οι αρχές και ελπίζω ότι μια τέτοια καταστροφή δεν θα ξανασυμβεί». 

Ο Εσέμπσι υπογράμμισε ότι παρόμοιες προκλήσεις αντιμετωπίζει ολόκληρη η περιοχή. Αναφερόμενος μάλιστα στο χάος που επικρατεί στη γειτονική Λιβύη, όπου το τελευταίο διάστημα δρα η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, είπε: «Αναμέναμε ότι θα γινόταν κάποια σοβαρή ενέργεια» και στην Τυνησία.

Ο πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Μοχσέν Μαρζούκ σημείωσε ότι η επίθεση αυτή «είχε ως στόχο την οικονομία» της χώρας, καθώς ο τουρισμός είναι μια από τις «βαριές βιομηχανίες» της Τυνησίας. «Δεν θα πρέπει να της επιτρέψουμε να μας επηρεάσει. Και είμαι βέβαιος ότι και ο υπόλοιπος κόσμος θα συνεχίσει να μας έχει εμπιστοσύνη», συνέχισε.

Μογκερίνι: Τρομοκρατικές οργανώσεις πίσω από τις επιθέσεις

Σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» και όχι στο «Ισλαμικό Κράτος» επέρριψε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στην αρχική ανακοίνωση που είχαν εκδώσει οι Βρυξέλλες γινόταν αναφορά στο «Ντάες» (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), το οποίο «στοχεύει και πάλι τις χώρες και τους λαούς της Μεσογείου».

Στη συνέχεια ωστόσο εκδόθηκε μια δεύτερη, διορθωτική ανακοίνωση από την οποία έχει αφαιρεθεί η αναφορά στο ΙΚ και επιρρίπτεται η ευθύνη γενικότερα σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Με την επίθεση που έπληξε σήμερα την Τύνιδα, οι τρομοκρατικές οργανώσεις βάζουν και πάλι στο στόχαστρο τις χώρες και τους λαούς της Μεσογείου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την επίθεση καταδίκασε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. «Οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό του τυνησιακού λαού σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή και εξακολουθούν να στηρίζουν τις προσπάθειες της τυνησιακής κυβέρνησης για μια ασφαλή, ευημερούσα και δημοκρατική Τυνησία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.


σχετικα αρθρα