Κανόνες… κανόνες, εμπιστοσύνη, λέξεις που επαναλαμβάνονται, γίνονται τίτλοι και τελεσίγραφα προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση.  

Παραφράζοντας τον Νίτσε, τελικά το μεγάλο επίτευγμα που έχει κατορθώσει έως τώρα το Βερολίνο, είναι ότι έχουμε ανάγκη να βρισκόμαστε σε διαρκή φόβο για τις «άγριες αγορές», για τους βάρβαρους κανόνες, για τους θεούς και τα όνειρα μας. 

Τα «γραμμόφωνα» της παγκόσμιας  ενημέρωσης που δεν έχουν πια επαφή με την πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι «απειλούν» με χρεοκοπία τους χρεοκοπημένους…     

Για να ξεμπερδεύουμε με το τυπικό, η σύγκρουση δεν είναι δημοσιονομική αλλά πολιτική, δεν έχει να κάνει με σεβασμό των κανόνων, ούτε με τις συμφωνίες και τη συνέχεια των χωρών όπως ακούμε αλλά με τις αποφάσεις των ισχυρών σε βάρος των αδύναμων.   

Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του θέλουν μια άλλη πολιτική στην ΕΕ με έμφαση στην αλληλεγγύη και στην εφαρμογή προγραμμάτων με στόχο την ανάπτυξη και όχι τη συνέχιση υφεσιακών μνημονίων που βυθίζουν τις χώρες στη λιτότητα και στη φτώχεια. 

«Παραβιάζετε τους κανόνες της ΕΕ» απαντούν οι δανειστές. Ποιους κανόνες; Χάθηκε η εμπιστοσύνη μας λέει ο Σόιμπλε, αλήθεια ποια εμπιστοσύνη;  Την  εμπιστοσύνη των αριθμών που έφτιαχναν τόσα χρόνια στους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας-φυσικά- για τη δημιουργία της ΟΝΕ; Εμπιστοσύνη για τους φοροφυγάδες, τις λίστες Λαγκάρντ και το σκάνδαλο LuxLeaks με την εμπλοκή ακόμη και του Γιούνκερ; Εμπιστοσύνη στις μίζες των Γερμανικών εταιριών;  

Έχει δίκιο η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ να μιλάει για εμπιστοσύνη. Έχει χαθεί, έχουν δίκιο. Αλλά έχει χαθεί από τους ευρωπαϊκούς λαούς για τις πραγματικές προθέσεις του Βερολίνου που δήθεν ενδιαφέρεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση.                

Ο σεβασμός στους κανόνες για Μέρκελ-Σόιμπλε είναι μόνο η προώθηση των ηγεμονικών εθνικών τους σχεδίων, θυσιάζοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που πρότασσαν οι προηγούμενοι ηγέτες της χώρας, όπως ο Χέλμουτ Κολ.  

Η Γερμανία που αρνείται πεισματικά το κούρεμα χρεών σήμερα, πέτυχε τρεις φορές το ίδιο για το δικό της χρέος  στη διάρκεια της νεότερης ιστορίας της. Σήμερα, όμως, από αυτό το χρέος και την αναχρηματοδότηση του βγάζει κέρδη το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.    

Και επειδή μιλάμε για κανόνες, για ποιους κανόνες; Μήπως όλοι αυτοί που το επαναλαμβάνουν ξεχνούν ότι αυτοί που έχουν επιβάλει οι «θεσμοί» στην Ελλάδα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και καθώς τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που έχει ενσωματωθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, επομένως παραβιάζουν και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.  

Μήπως ξεχνούν ότι οι δύο κοινοτικοί θεσμοί (ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) που εκπροσωπούνται στην τρόικα δεσμεύονται από την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων;  

Η τρόικα με την επιβολή μειώσεων στους μισθούς παραβίασε το θεμελιώδες δικαίωμα ελεύθερης διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ενώ με την επιβολή διαφόρων άλλων δεσμεύσεων στην Ελλάδα παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα για εργασία, στέγη, κοινωνική ασφάλεια και ιδιοκτησία. 

Αλλά και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν αναφερθεί στους κανόνες: Την άνοιξη του 2014, και στο ίδιο το πρόγραμμά του ως υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γιουνκέρ υποστήριζε:

«Στο μέλλον, θα πρέπει να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε την τρόικα με μια δομή που θα διαθέτει ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και θα πρέπει να λογοδοτεί σε μεγαλύτερο βαθμό για τις πράξεις της, δομή που θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και θα υπόκειται σε ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο». 

Στις 16 Ιανουαρίου 2015, σε ομιλία του στο Στρασβούργο προς τους σπουδαστές της γαλλικής εθνικής σχολής δημόσιας διοίκησης (ENA), ο πρόεδρος της Επιτροπής επαναλάμβανε:

«οι μηχανισμοί διαχείρισης της κρίσης που είχαμε ως τώρα στη διάθεσή μας δεν ήταν ιδιαιτέρως δημοκρατικοί. Υποστήριζα ανέκαθεν ότι πρέπει να προσθέσουμε μια δόση δημοκρατίας στην τρόικα». Κατόπιν, επανέφερε στον προβληματισμό το νομικό επιχείρημα περί συμβατού χαρακτήρα με τις Συνθήκες της ΕΕ, αναφερόμενος στις πρόσφατες προτάσεις του γενικού εισαγγελέα του ΔΕΕ Π. Κρουθ-Βιγιαλόν στην υπόθεση Gauweiler κ.λπ. (C‑62/14), σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κρατών μελών από την ΕΚΤ: κατά τον Ισπανό γενικό εισαγγελέα, η ΕΚΤ δεν μπορεί να καθορίζει το πρόγραμμα και ταυτόχρονα να ελέγχει την εφαρμογή του. Ως εκ τούτου, είναι εκ των πραγμάτων πιθανό να οδηγηθούμε σε τροποποίηση της μορφής του εποπτικού μηχανισμού. «Τούτο αποτελεί ένδειξη περί του ότι η τρόικα, με τη μορφή που γνωρίσαμε, μέχρι σήμερα δεν πρέπει να έχει πολύ μέλλον μπροστά της».

Γιατί λοιπόν τέτοια εμμονή με την Τρόικα;  Να εφαρμοστούν λοιπόν οι κανόνες κύριε Σόιμπλε! Σεβασμός στη Δημοκρατία και στις συνθήκες που αποτελούν τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Εκτός αν ο κ. Σόιμπλε έχει αποφασίσει την κατεδάφιση του…