«Δεν είμαστε ανόητοι να ζητήσουμε χρηματοδότηση από την Άνγκελα Μέρκελ. Ούτε περιμέναμε να λυθούν όλα τα προβλήματα μετά από μια συνάντηση μαζί της, θα ήταν σαν να αναιρούσαμε αυτά που λέμε και να αποδεχόμαστε ότι κάνει ότι θέλει στην Ευρώπη». 

Με τα λόγια αυτά μου περιέγραφε κυβερνητική πηγή τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά άνοιξε λογαριασμό μαζί της, ατζέντα και μάλιστα όπως μου τόνιζαν συνομιλητές του, «την είδαμε τελευταία, βάλαμε όλα τα θέματα διμερών σχέσεων χωρίς φόβο και με διαφωνίες. Συμφωνήσαμε να πέσουν οι τόνοι και να πάψουν τα στερεότυπα».   
Δηλαδή, μου εξηγούσε κυβερνητικός παράγοντας που συνοδεύει τον κ. Τσίπρα στο Βερολίνο έγινε μια «γενική συζήτηση για βελτίωση του κλίματος και κατανόηση ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη αλλά χωρίς δέσμευση. Άλλωστε το Βερολίνο δεν είναι Βρυξέλλες».         

Σίγουρα η συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι καθοριστική για τις ελληνογερμανικές σχέσεις και για τη θέση τής χώρας στην ευρωζώνη.  

Σε τέτοιες συναντήσεις τα στόματα παραμένουν κλειστά σε σχέση με τις συμφωνίες που γίνονται μεταξύ των ηγετών άλλωστε τις περισσότερες φορές δεν τις γνωρίζουν ούτε οι στενότεροι συνεργάτες τους, επομένως θα κάνουμε υπομονή μερικές μέρες για να καταλάβουμε το ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το πρώτο κέρδος για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι η πρωτοβουλία της συνάντησης ήταν της κ. Μέρκελ και μάλιστα σε μια στιγμή που η ένταση με τους θεσμούς και τον κ. Σόιμπλε είχε πιάσει κόκκινο. 
Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μια συνέντευξη τύπου που Μέρκελ και Τσίπρας εμφανίστηκαν ειλικρινείς και οι εκατέρωθεν θέσεις στηρίχτηκαν σε μεγάλο βαθμό, στο ρεαλισμό.  

Η συνάντηση στο Βερολίνο δεν είχε αποφάσεις άλλωστε αυτό είχε προεξοφληθεί αλλά, το σημαντικό, υπάρχει μια βάση εκκίνησης που διαμορφώνει ένα πλαίσιο συνεργασίας με περισσότερη ειλικρίνεια αλλά και στη βάση της διατυπωμένης θέσης της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή προγράμματος.  

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε μπροστά στην Γερμανίδα Καγκελάριο τα θέματα της διαφθοράς με ευθεία αναφορά στην Siemens και τις γερμανικές επανορθώσεις. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η αντιμετώπιση της κ. Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από το ύφος του κ. Σόιμπλε και του κ. Ντάισελμπλουμ. 

Η στρατηγική του Έλληνα πρωθυπουργού να μεταφέρει τη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο αλλά και να θέσει προ των ευθυνών τους την ηγεσία της ΕΕ είχε ως αποτέλεσμα τη τελευταία συνάντηση κορυφής και τη χθεσινή στο Βερολίνο. Παράλληλα επαναπροσδιόρισε και στο διεθνές επίπεδο το ελληνικό θέμα όσον αφορά το οικονομικό και το γεωπολιτικό σκέλος του. Δεν είναι τυχαίο ότι  ΗΠΑ με νέα παρέμβαση τους επισημαίνουν ότι «είναι προς το καλύτερο συμφέρον των ΗΠΑ και της οικονομίας μας αυτές οι διαφορές να επιλυθούν» .  

Έτσι λοιπόν, το κλίμα στο Βερολίνο ήταν θετικότερο από ότι προβλεπόταν από την αντιπολίτευση αλλά και τα ΜΜΕ.  Στόχος της χθεσινής συνάντησης ήταν να επανακαθοριστούν οι Ελληνογερμανικές σχέσεις και να δημιουργηθεί η αφετηρία μιας προσπάθειας αλλαγής του μίγματος της ακολουθούμενης πολιτικής για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.   

Ασφαλώς και καταγράφεται ως θετικό το βήμα της ελληνικής κυβέρνησης στη βάση μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης και στο ότι, πλέον, έχουν τελειώσει οι ασάφειες.  

Επίσης παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της χρηματοδότησης αλλά συμφωνήθηκε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα καταρτίσει λεπτομερή και ποσοτικοποιημένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα τον αποστείλει προς έγκριση στο Γιούρογκρουπ. 

Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να κέρδισε τις εντυπώσεις στη χθεσινή συνέντευξη τύπου καθώς είπε αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι περισσότεροι Έλληνες τα χρόνια του μνημονίου αλλά ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων είναι τώρα το πιο σοβαρό ζήτημα για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας. Και, πλέον, δεν επιτρέπεται καμία καθυστέρηση καθώς οποιαδήποτε εμπλοκή θα δημιουργούσε συνθήκες ατυχήματος όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τη χώρα.  

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλογιζόμενος τη σοβαρότητα αυτού του ζητήματος είναι αποφασισμένος να τρέξει το θέμα των μεταρρυθμίσεων και να σφίξει τα λουριά των υπουργών του και της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης».