current views are: 4

24 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση10:45

Τραγωδία στις Άλπεις – Τα σενάρια της συντριβής του Airbus

Έπεσε αεροσκάφος στη Νότια Γαλλία.

Δημοσίευση 10:45’
αρθρο-newpost

Έπεσε αεροσκάφος στη Νότια Γαλλία.

Συγκλονίζει ολόκληρη την Ευρώπη η συντριβή του αεροσκάφους Airbus τύπου A320 της θυγατρικής εταιρείας της Lufthansa, Germanwings στο οποίο επέβαιναν 150 επιβάτες, ανάμεσα τους 16 μαθητές και δύο μωρά, οι οποίοι θεωρούνται νεκροί από τις Αρχές. Πρόκειται για τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία που αντιμετωπίζει η Γαλλία από το 2000 και τη συντριβή ενός Concorde.

Το αεροσκάφος συνετρίβη σε μία εξαιρετικά δυσπρόσιτη περιοχή στις νότιες γαλλικές Άλπεις. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών της Γαλλίας το σημείο πρόσκρουσης προσδιορίζεται σε «μια χιονισμένη περιοχή στον ορεινό όγκο του Εστρόπ, μη προσβάσιμη από οχήματα, πάνω από την οποία πέταξαν όμως ελικόπτερα». Ο ίδιος διευκρίνισε πως «οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα κακές» τη στιγμή του δυστυχήματος και πως το αεροπλάνο δεν ήταν ιδιαίτερα παλιό. Σημειώνεται πως το εν λόγω Airbus κατασκευάστηκε το 1990.

«Emergency, emergency». Αυτές ήταν οι δύο τελευταίες λέξεις που καταγράφηκαν από το αεροπλάνο, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και αμέσως μετά ο πιλότος ζήτησε να κατέβει σε ύψος και να εκκενωθούν οι αεροδιάδρομοι στο σημείο. Πριν τη συντριβή του, το A320 της Germanwings ανέβηκε απότομα στα 38.000 πόδια και εν συνεχεία έπεσε απότομα στα 6.800 ενώ πετούσε με ασυνήθιστα χαμηλή ταχύτητα στους 378 κόμβους, ταχύτητα χαμηλή για το ύψος στο οποίο βρισκόταν την ώρα εκείνη. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η πτώση του διήρκεσε οκτώ λεπτά.

Τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν άγνωστα, καθώς μόλις πριν από κάποιες ώρες εντοπίστηκε ένα από τα μαύρα κουτιά του. Παρότι δεν συζητείται ευρέως, το σενάριο για τρομοκρατική επίθεση εξετάζεται από τις γαλλικές αρχές. O εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιερ-Ανρί Μπραντέ ανέφερε, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο EFE, ότι «θα εξετασθούν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και εκείνο της τρομοκρατίας, ακόμη και αν πρόκειται για την τελευταία υπόθεση».

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Ουάσινγκτον δεν βλέπει τρομοκρατική ενέργεια πίσω από την τραγωδία. Αντίστοιχα και η αντιπρόεδρος της εταιρείας Lufthansa, μητρικής της Germanwings, τόνισε ότι «προς το παρόν, λέμε ότι ήταν δυστύχημα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν εικασία».

Δείτε πως μετέδωσε το newpost λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις:

Live bloging*


σχετικα αρθρα