current views are: 5

28 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση07:09

Σαραγλί τραγανιστό και μελωμένο

Αερινα, τραγανα,μοσχομυρωδατα απο το βουτυρο, την κανελα με μπολικο σιροπι μεχρι την τελευταια μπουκια.

Δημοσίευση 07:09’
αρθρο-newpost

Αερινα, τραγανα,μοσχομυρωδατα απο το βουτυρο, την κανελα με μπολικο σιροπι μεχρι την τελευταια μπουκια.

Αερινα, τραγανα,μοσχομυρωδατα απο το βουτυρο, την κανελα με μπολικο σιροπι μεχρι την τελευταια μπουκια.

Υλικά

  • 450 γρ.φυλλο Βηρυτου
  • 75 γρ.καρυδια μετρια αλεσμενα
  • 75 γρ.αμυγδαλα μετρια αλεσμενα
  • 1 κ.γλυκου κανελα τριμμενη
  • 1/4 κ.γλυκου γαρυφαλο
  • 300 γρ.βουτυρο αγελαδος 
  • Μια λεπτη βεργα πλεξιματος 

γιά το σιρόπι

  • 500 γρ.ζαχαρη
  • 300 γρ.νερο
  • Κανελα 1/4 κ.γλυκου 
  • Λιγες σταγονες λεμονιου  και  την μιση φλουδα του.

Εκτέλεση

Αλεθουμε τους ξηρους καρπους,προσθετουμε την κανελα το γαρυφαλο τα ανακατευουμε καλα με ενα κουταλι και τα αφηνουμε κατα μερος.

Βαζουμε σε κατσαρολα τα υλικα για το σιροπι εκτος απο τον χυμο λεμονιου. Μολις παρει βραση μετραμε 2 λεπτα προσθετουμε τον χυμο αφαιρουμε απο την φωτια και το αφηνουμε να κρυωσει εντελως.

Λιωνουμε το βουτυρο μας,και παιρνουμε τα φυλλα βηρυτου και τα στρωνουμε στον παγκο εργασιας μας ως εχουν,δηλαδη το ενα πανω στο αλλο.
Εγω επειδη δεν ειχα βελονα πλεξιματος ενωσα δυο πλαστικα καλαμακια,εβαλα το ενα μεσα στο αλλο. Βαζουμε τα καλαμακια επανω στο φυλλο αφηνοντας 2 δαχτυλα κενο απο το ξεκινημα του φυλλου.Με το πινελο ραντιζουμε  ολη την επιφανεια του φυλλου με ελαχιστο βουτυρο.

Διπλωνουμε το φυλλο αφηνοντας τωρα κενο προς το τελος του φυλλου ενα δαχτυλο,ραντιζουμε ελαχιστα παλι με βουτυρο,
πασπαλιζουμε με πολυ λιγη γεμιση και διπλωνουμε αερινα και οχι σφιχτα το φυλλο σε ρολο. Πιανουμε τις δυο ακρες του φυλλου και τις σουρωνουμε προς τα μεσα και αφαιρουμε τα καλαμακια.

Εχουμε βουτυρωσει καλα ενα ταψι 34 επι 25 και το τοποθετουμε αλειφοντας το καλα με βουτυρο. Συνεχιζουμε την ιδια διαδικασια μεχρι να τελειωσουν τα υλικα μας. Οσο βουτυρο μας μεινει το ριχνουμε επανω στο γλυκο και το ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 170 βαθμους για 1 ωρα και 20 λεπτα (αναλογα τον φουρνο μας) μεχρι να παρουν ενα ωραιο χρυσοκιτρινο χρωμα και τραγανο.

Αμεσως τα σιροπιαζουμε ομοιομορφα με το κρυο σιροπι ακουγοντας το κρατσανιστο ηχο των φυλλων. Αφηνουμε να τραβηξουν καλα το σιροπι τα κοβουμε στο μεγεθος που θελουμε και σερβιρουμε σε πιατελα.
 


σχετικα αρθρα