current views are: 6

27 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση13:03

Κατάινεν σε Σπυράκη: Το πακέτο Γιούνκερ καλύπτει το επενδυτικό ρίσκο στην Ελλάδα (Βίντεο)

Την κάλυψη του επενδυτικού ρίσκου σε χώρες, όπως η Ελλάδα, με ειδικές οικονομικές συνθήκες, επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Δημοσίευση 13:03’
αρθρο-newpost

Την κάλυψη του επενδυτικού ρίσκου σε χώρες, όπως η Ελλάδα, με ειδικές οικονομικές συνθήκες, επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Την κάλυψη του επενδυτικού ρίσκου σε χώρες, όπως η Ελλάδα, με ειδικές οικονομικές συνθήκες, επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη. 

«Το EFSI, δηλαδή το ταμείο του πακέτου Γιούνκερ καλύπτει το ρίσκο της επένδυσης στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Κατάινεν, απαντώντας στο ερώτημα εάν για την αξιολόγηση των έργων που θα ενταχθούν στο αναπτυξιακό πακέτο Γιουνκέρ, θα ληφθούν υπόψη οι ειδικές οικονομικές συνθήκες

Σε  ανακοίνωσή της η Μαρία Σπυράκη χαρακτηρίζει την απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδιου για το EFSI , «πολύ ενθαρρυντική» για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να πάρουν τις εγγυήσεις του πακέτου Γιούνκερ και να επενδύσουν σε έργα στην Ελλάδα. 

Ολόκληρος ο διάλογος της ευρωβουλευτού της ΝΔ με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν:
 
Μ. Σπυράκη:

Πιστεύω ότι η ερώτηση μου απευθύνεται και στους δύο, τόσο στον Αντιπρόεδρο Κατάινεν όσο και στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θα ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν, εάν η Επενδυτική Επιτροπή ή το Διοικητικό Συμβούλιο, δεν είμαι ακόμα σίγουρη για το ποιος θα έχει τον τελικό λόγο, θα λαμβάνει υπόψη εκτός από τη βιωσιμότητα μίας επένδυσης, τις ειδικές οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Το πραγματικό ερώτημα είναι αν το EFSI  είναι έτοιμο να καλύψει το ρίσκο σε κάποιες χώρες με κάποιο τρόπο. Και το δεύτερο σκέλος της ερώτησης είναι, αν κατά τη διάρκεια επιλογής ενός έργου ή μίας επένδυσης, θα λαμβάνεται υπόψη η βιωσιμότητα των θέσεων εργασίας που το σχέδιο Juncker δημιουργεί. Εάν δηλαδή η βιωσιμότητα θα αποτελεί παράμετρο.
 

Γ. Κατάινεν: 

Κυρία Σπυράκη, το EFSI καλύπτει εν προκειμένω το ρίσκο της χώρας. Συναντήθηκα χθες με ανθρώπους από την Ελληνική βιομηχανία και μιλούσαμε για αυτό. Είναι στη φύση του EFSI να καλύπτει το ρίσκο. Σε κάποιες χώρες είναι το ρίσκο της χώρας, σε κάποιες άλλες είναι κάτι άλλο.


σχετικα αρθρα