Μεγάλη σκόνη σήκωσε η αποστροφή του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη σε συζητήσεις του με πολίτες στα Χανιά, «Να είστε μαζί μας και μετά τη ρήξη!». Ρήξη; Ναι! Αλλά με ποιους; 

Με τους εταίρους; Με τους δανειστές; Ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει τέτοια ενδεχόμενο εκτός αν η άλλη πλευρά έχει προσχεδιασμένη τη ρήξη και οδηγεί την προσπάθεια της νέας ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το αποτέλεσμα. Σε αυτήν την περίπτωση η ευθύνη θα ανήκει ολοκληρωτικά σε αυτούς και φυσικά θα λουστούν και τις επιπτώσεις μαζί μας.

Η χώρα αντιμετωπίστηκε για πολλά χρόνια σαν λάφυρο των οργανωμένων επιχειρηματικών συμφερόντων  και των συντεχνιών, πάσης φύσεως και κοινωνικής-οικονομικής θέσεως.

Μάλιστα υπήρχε σχεδόν πάντα μια ανίερη συμμαχία όλως αυτών απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση προσπαθούσε να θίξει τα «κεκτημένα» τους. 

Όλα τα κόμματα και όλες οι κυβερνήσεις έχουν συνεισφέρει επί δεκαετίες στην επικράτηση αυτής της νοσηρής νοοτροπίας

Η πολιτική χρεοκοπία προηγήθηκε της οικονομικής και είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει μέσω της άσκησης συμβατικής διαχείρισης της εξουσίας και αυτό ο Αλέξης Τσίπρας το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. 

H σύγκρουση και οι ρήξεις του πρωθυπουργού με τις δυνάμεις αυτές, είναι αναπόφευκτες αν δεν θέλει να έχει το ίδιο απαξιωτικό τέλος με πολλούς από τους προκατόχους του.

Αυτές οι δυνάμεις και οι λογικές δεν παραιτούνται, ούτε συμβιβάζονται, ούτε συνθλίβονται μέσα από ρήξεις.

Ρήξεις που θα αποτελέσουν τη Λυδία λίθο και για την ειλικρίνεια των διακηρύξεων του Αλέξη Τσίπρα που ως  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ψηλά στη ατζέντα του τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής.  

Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις είχε πει ο πρωθυπουργός στο Παρίσι στη συνάντηση του με τον Άνχελ Γκουρία, γενικό γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη.

Απομένει να τις δούμε, αν τελικά υπάρχει η πολιτική βούληση για ρήξη με τα συμφέροντα. 

Δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση που εξαρτάται η δόση για να καταργηθούν με νόμο τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια; Επιτέλους κάποιος αγγίζει τις τριγωνικές σχέσεις φοροδιαφυγής. 

«Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα» συνηθίζει να λέει στους συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας και να προσθέτει, «Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έρθουν σε ρήξη με το παρελθόν της διαπλοκής. Η κυβέρνηση δεν είναι εξαρτημένη από την οικονομική ολιγαρχία. Υπάρχει βούληση για ρήξη με τα συμφέροντα», τα ίδια είπε και μετά τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, στο Παρίσι.

Πέρα από το σύνδρομο της δόσης, η σωτηρία της χώρας δεν εξαρτάται από τη σύγκρουσή με την τρόικα και μόνο αλλά και με τα συμφέροντα που είχαν την ευθύνη για την αφαίμαξη του δημόσιου χρήματος και των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Που ευθύνονται για την  αποσάθρωση του βιομηχανικού ιστού της χώρας ώστε ως μεταπράτες ξένων πολυεθνικών πλούτισαν και μίζαραν το πολιτικό προσωπικό δημιουργώντας μονοπωλιακές συνθήκες στις δημόσιες επενδύσεις.

Επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει μόνο όταν το πολιτικό και οικονομικό σύστημα κατανοήσουν την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά και την παγκοσμιοποίηση, στη διεθνοποιημένη παραγωγή και στο εμπόριο και καταρτίσουν εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Το ότι είμαστε ψηλά στις λίστες των διεφθαρμένων χωρών του πλανήτη, δείχνει τις επιλογές του συστήματος εξουσίας τόσα χρόνια. Καμία τρόικα και κανένας θεσμός δεν θα βάλει τάξη στο θέμα της διαφθοράς των πολιτικών μας και της διαπλοκής τους με επιχειρηματίες.  

Σε όλα αυτά τεράστια είναι η ευθύνη της ελληνικής δικαιοσύνης, που αναδείχθηκε με τη λίστα Λαγκάρντ αλλά και με τις υποθέσεις κρατικών προμηθειών που με όση ευκολία είχαμε έρευνες και διώξεις με την ίδια ευκολία έμπαιναν στο αρχείο.   

Επειδή όλα είναι γνωστά, είναι προτιμότερο να δούμε έργα, τα δε λόγια να περιοριστούν στο ελάχιστο. Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης: «Ρήξη με τη διαφθορά και τη διαπλοκή».