current views are: 4

30 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση13:50

Δεν λήγουν την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθήνων- Σε επιφυλακή η Αστυνομία

Οι πρυτανικές αρχές βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την Αστυνομία και τον εισαγγελέα ο οποίος μετέβη στο χώρο. Μάλιστα, ο Πρύτανης προχώρησε στην κατάθεση μηνύσεων.

Δημοσίευση 13:50’
αρθρο-newpost

Οι πρυτανικές αρχές βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την Αστυνομία και τον εισαγγελέα ο οποίος μετέβη στο χώρο. Μάλιστα, ο Πρύτανης προχώρησε στην κατάθεση μηνύσεων.

Οι πρυτανικές αρχές βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την Αστυνομία και τον εισαγγελέα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου από το πρωί πραγματοποιείται κατάληψη.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρύτανης προχώρησε στην κατάθεση μηνύσεων, ενώ τουλάχιστον 100 άτομα έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο για να στηρίξουν τους καταληψίες.

Αρχικά ο εισαγγελέας έδωσε άτυπη διορία στους καταληψίες να αποχωρήσουν, ενώ περιμετρικά της πρυτανείας έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο, για την ώρα δεν έχει ζητηθεί επέμβαση. Η πρυτανεία του ιδρύματος είχε επικοινωνία τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση όσο και με την εισαγγελία.

Από νωρίς το πρωί πραγματοποιούν κατάληψη αντιεξουσιαστές στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα ομάδα περίπου 25ατόμων από τον αντεξουσιαστικό χώρο εισέβαλε στις 10 το πρωί το κτίριο της πρυτανείας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναρτώντας στο κτίριο πανό με συνθήματα για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ. 

Την ίδια ώρα, «Παρόλη τη διαφωνία μας με τον τρόπο που η συγκεκριμένη δράση αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε, θεωρούμε πρώτα και κύρια απαράδεκτη οποιαδήποτε απόπειρα επέμβασης των ΜΑΤ με στόχο την εκκένωση της Πρυτανείας», τονίζεται σε ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ

«Από σήμερα το πρωί έχει πραγματοποιηθεί κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, με αιτήματα σχετικά με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και τη νίκη των απεργών πείνας.

Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε πως η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται και ήδη έχει αρχίσει να υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, σε ό,τι αφορά την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και την αναδιαμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος, στην κατεύθυνση του σεβασμού των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Επιπλέον, τασσόμαστε υπέρ των μαζικών δράσεων και διεκδικήσεων που απορρέουν από τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων.

Παρόλη τη διαφωνία μας με τον τρόπο που η συγκεκριμένη δράση αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε, θεωρούμε – πρώτα και κύρια –  απαράδεκτη οποιαδήποτε απόπειρα επέμβασης των ΜΑΤ με στόχο την εκκένωση της Πρυτανείας, με βάση τη διορία μιας ώρας που φέρεται να έχει δώσει ο Εισαγγελέας. Καλούμε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει οποιαδήποτε τέτοια επέμβαση.

Οι δυνάμεις καταστολής δεν έχουν καμία θέση στο Πανεπιστήμιο. Το φοιτητικό κίνημα και συνολικά η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να υπερασπιστούν το άσυλο και να κρατήσουν με τη μαζική τους παρουσία τις αστυνομικές δυνάμεις έξω απ’ αυτό».

Φορτσάκης: Να ληφθούν μέτρα

Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης ανέφερε σε δήλωσή του ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδιαφορία.

«Από σήμερα το πρωί, το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών τελεί υπό κατάληψη από τη γνωστή ομάδα κουκουλοφόρων.
Οι καταλήψεις και η λεηλασία του δημόσιου Πανεπιστημίου έχουν πλέον καταντήσει ρουτίνα. Η αδιαφορία της κυβέρνησης λειτουργεί ενισχυτικά για κάθε επίδοξο καταληψία» σημείωσε.

«Είναι ανάγκη να ληφθούν αμέσως μέτρα για την εκδίωξη των παρανόμων και για την εγκατάσταση αποτελεσματικής περιφρούρησης του δημοσίου Πανεπιστημίου» πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα