current views are: 1

31 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση16:54

Κοντά στην κατάληψη της γενέτειρας του Σαντάμ ο ιρακινός στρατός

Στο κέντρο της πόλης Τικρίτ έφτασαν μονάδες του ιρακινού στρατού εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Χάινταρ αλ Αμπάντι.

Δημοσίευση 16:54’
αρθρο-newpost

Στο κέντρο της πόλης Τικρίτ έφτασαν μονάδες του ιρακινού στρατού εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Χάινταρ αλ Αμπάντι.

Στο κέντρο της πόλης Τικρίτ έφτασαν μονάδες του ιρακινού στρατού εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Χάινταρ αλ Αμπάντι.

Όπως ανακοίνωσε ο Αμπάντι, «οι δυνάμεις ασφαλείας μας έχουν φθάσει στο κέντρο του Τικρίτ έχοντας απελευθερώσει τα νότια και τα δυτικά τμήματα της πόλης. Κινούνται πλέον για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης».

Υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων και των σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων που στηρίζουν την αντεπίθεση κατά του ΙΚ βρίσκονται τα γραφεία του κυβερνήτη και του νοσοκομείου της πόλης, στην οποία γεννήθηκε ο άλλοτε δικτάτορας του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

Σύμφωνα πάντως με τον Τζάσιμ αλ Τζμάρα, επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας του περιφερειακού συμβουλίου της επαρχίας Σαλαχουντίν πρωτεύουσα της οποίας είναι το Τικρίτ, μόνο το 40% της πόλης έχει απελευθερωθεί από τους τζιχαντιστές.

Τουλάχιστον τρεις μεγάλες γειτονιές παραμένουν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, μαζί με ένα επιβλητικό συγκρότημα κτιρίων φτιαγμένο επί εποχής Σαντάμ Χουσέιν στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είχαν δημιουργήσει ένα δίκτυο αποθηκών και σηράγγων, παγιδεύοντας με εκρηκτικά την πόλη και αναπτύσσοντας ελεύθερους σκοπευτές για να ανακόψουν την προώθηση των ιρακινών δυνάμεων. Εδικά όσο προωθούνται οι ιρακινές δυνάμεις τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος από τις ενέδρες που προκαλούν ανθρώπινες απώλειες.


σχετικα αρθρα