current views are: 3

1 Απριλίου 2015
Δημοσίευση10:21

Αντιεξουσιαστές μπήκαν στο προαύλιο της Βουλής (Βίντεο και φωτό)

Στο προαύλιο της Βουλής μπήκε ομάδα αντιεξουσιαστών, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των απεργών πείνας και κατά των φυλακών τύπου Γ’.

Δημοσίευση 10:21’
αρθρο-newpost

Στο προαύλιο της Βουλής μπήκε ομάδα αντιεξουσιαστών, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των απεργών πείνας και κατά των φυλακών τύπου Γ’.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Τζαννετάτος

Στο προαύλιο της Βουλής εισέβαλε ομάδα αντιεξουσιαστών, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των απεργών πείνας και κατά των φυλακών τύπου Γ’.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 20 άτομα που συμμετέχουν στην κατάληψη της Πρυτανείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, φώναξαν τα συνθήματα και αποχώρησαν. 

 
Oι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 21 προσαγωγές.
 

Όπως φαίνεται και στο φέιγ βολάν που πέταξαν, οι αντιεξουσιαστές εκφράζουν αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας και ζητούν την κατάργηση των ειδικών αντισυνταγματικών νόμων (ειδικών δικαστηρίων, έκτακτων στρατοδικείων-DNA), την άμεση απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας, την άμεση απελευθέρωση των συγγενών των μελών της Σ.Π.Φ., την κατάργηση του 187 (εγκληματικών οργανώσεων), την κατάργηση του 187Α (τρομοκρατική οργάνωση) και την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «προκλητική και ακατανόητη» την εισβολή και τόνισε πως «σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος». 

«Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση στην οποία θα επιμείνουμε. Η κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές τις δηλώσεις είχε εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση. Ποιους λοιπόν ευνοεί μια τέτοιου είδους ενέργεια; Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ψύχραιμοι καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της έννομης τάξης», επεσήμανε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλουδήλωσε πως θα προχωρήσει στην έκδοση επίσημης ανακοίνωσης, αμέσως μόλις συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ομάδα αντιεξουσιαστών, εισήλθε στον προαύλιο χώρο της Βουλής. 

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους αν την προβληματίζει ότι αντιεξουσιαστές κατάφεραν με τόση ευκολία να περάσουν στον προαύλιο χώρο απάντησε «Είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;».

Η εισβολή των αντιεξουσιαστών προκάλεσε όπως ήταν φυσικό την άμεση αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη, να κάνει λόγο για «ανασφάλεια, που τείνει να γίνει γενικευμένη». 

«Αναρχικοί, με και χωρίς κουκούλες, εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής. Η ανασφάλεια τείνει να γίνει γενικευμένη. Η κυβέρνηση που επαγγέλθηκε διάλογο με τους κουκουλοφόρους, τώρα δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε την ίδια τη Βουλή. Τους ρωτάμε ευθέως: Υπάρχει κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγκούνης.

Ο βουλευτής Γιάννης Δριβελέγκας ζήτησε την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

Την εισβολή κατήγγειλε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας. «Πριν από μια εβδομάδα είχα δηλώσει ότι φοβάμαι πως το επόμενο βήμα θα είναι οι αντεξουσιαστές να μπουν στην Κατεχάκη. Έκανα λάθος, μπήκαν στη Βουλή. Μιλάμε για ξέφραγο αμπέλι. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο» τόνισε.

Να προασπίσει την έννομη τάξη, κάλεσε την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

«Αυτό το οποίο συνέβη σήμερα είναι κάτι το απολύτως προκλητικό. Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση να εκτελέσει το συνταγματικό της καθήκον και να προασπίσει την έννομη τάξη. Το πιο απίστευτο δεν είναι αυτό που συνέβη, αλλά ότι δεν υπήρξε ούτε μια σύλληψη. Νομίζω ότι επιστρέφουμε στο καθεστώς ανομίας το οποίο μεγάλη προσπάθεια σταματήσαμε τον Ιούνιο του 2012» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Η υπεύθυνη του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης τπου ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε: «Υπάρχει Κυβέρνηση και ειδικότερα υπάρχει ή έχει καταργηθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Γιατί δεν μπορεί να καταστρέφεται η Δημόσια περιουσία, να γίνονται βανδαλισμοί, να παρεμποδίζεται η λειτουργία των ΑΕΙ και της Αυτοδιοίκησης, να απειλούνται πολίτες και ο Υπουργός και η Αστυνομία να μην παρεμβαίνουν. Και μάλιστα όταν και οι Πρυτανικές αρχές και ο Εισαγγελέας το ζητούν. Αν δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αυτονόητα, να παραιτηθεί ο Υπουργός τώρα».

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ σχολιάζει πως «τα σημερινά γεγονότα στη Βουλή, αλλά και η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και αλλού, δεν έχουν καμία σχέση με τη γνήσια διαμαρτυρία και πάλη του λαϊκού κινήματος και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δίνουν άλλοθι σε λογικές και πρακτικές καταστολής και αυταρχισμού. Όσοι λοιπόν αναγορεύουν αυτές τις ενέργειες σε «διαμαρτυρία», παίζουν πολύ επικίνδυνα παιχνίδια». 


σχετικα αρθρα