current views are: 1

1 Απριλίου 2015
Δημοσίευση11:29

Μένουμε Ευρώπη. Γουστάρουμε Ευρώπη;

Μια εκδήλωση για το ευρωπαϊκό μέλλον της πατρίδας μας που δεν κατάφερε να συγκινήσει τους Αθηναίους

Δημοσίευση 11:29’
αρθρο-newpost

Μια εκδήλωση για το ευρωπαϊκό μέλλον της πατρίδας μας που δεν κατάφερε να συγκινήσει τους Αθηναίους

Μια εκδήλωση για το ευρωπαϊκό μέλλον της πατρίδας μας που δεν κατάφερε να συγκινήσει τους Αθηναίους
 

Ένα από τα παλιά ανεκδοτάκια της πιάτσας, πάει κάπως έτσι: «Οι φίλοι μου μού είπαν πόσο θα με ανέβαζε η ηρωίνη. Δεν μού είπαν όμως πού θα μ’ έριχνε!»
Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς και για τα social media. Τους τεχνητούς παραδείσους της επικοινωνίας, που αναστατώνουν και μπουρδουκλώνουν πλείστους όσους χρήστες. Βλέπε τη συγκέντρωση με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη», που είχε αναγγελθεί για χθες το μεσημέρι στις 4 στην πλατεία Συντάγματος. Είχαν προσκληθεί μέσω Facebook στην εκδήλωση γύρω στις δεκατρείς χιλιάδες άτομα και είχαν δηλώσει ότι θα πάνε γύρω στους χίλιους τριακόσιους. Κι άλλοι διακόσιοι, παρεμπιπτόντως, είχαν πει «ίσως».

Λογικό είναι λοιπόν να το βλέπει κανείς αυτό και να σκέφτεται: Και ένας στους δύο να έρθει, μια χαρά μπούγιο θα γίνει. Και ένας στους πέντε, πάλι καλά. Ακόμη και ένας στους δέκα να εμφανισθεί, δεν είναι κι άσχημα διακόσια άτομα στο Σύνταγμα, την ώρα που οργανώσεις με ιστορία δεν μαζεύουν ούτε τους μισούς. Αλλά το social media έχουν τον δικό τους τρόπο να σε στέλνουν αδιάβαστο…

Τέλος πάντων, να μην μακρηγορώ, ο ρεπόρτερ δεν κοιμάται ποτέ. Πήρα λοιπόν τα ποδαράκια μου και κατέβηκα στο Σύνταγμα να δω τι θα γίνει με τους ευρωπαϊστές. Να δω ρε παιδάκι πόσοι και πόσες θα συμμετείχαν τελικά σε αυτή την εκδήλωση. Στη συγκέντρωση με το εξής σκεπτικό: «Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες και δεν διαπραγματευόμαστε την θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Απαιτούμε να έρθουν άμεσα σε συμφωνία οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική μας με νόμισμα το ευρώ».

 

Έφτασα κατά τις τέσσερις και τέταρτο, μιας και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να δίνεις και λίγο χρόνο στις συγκοινωνίες. Και είδα ότι όντως υπήρχε κοσμοσυρροή για την Ευρώπη. Οι έλληνες ευρωπαϊστές και οι ελληνίδες ευρωπαΐστριες (έτσι το λένε;) έδιναν μαζικά το παρόν. Μόνο που δεν ασχολούνταν με το «Μένουμε Ευρώπη», αλλά με την «European Space Expo». Την διαδραστική έκθεση δηλαδή για τις διαστημικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. που φιλοξενούνταν σε ένα υπερμέγεθες μπαλόνι στην κάτω μεριά της πλατείας. Κόσμος και ντουνιάς και φουλ μαθηταριάτο.

Στην πάνω πλευρά της πλατείας, από την άλλη, δεν κινούνταν και πολλά. Καμιά σαρανταριά άτομα ήταν μαζεμένα πλάι στην έξοδο του Μετρό, δεξιά, όπως κοιτάμε τη Βουλή. Συζητάγανε, χαιρετιότανε, έμοιαζαν ευχαριστημένοι με τους εαυτούς τους. Σε τόνους τόσο χαμηλούς που αναρωτιόμουν αν ήταν όντως μαζεμένοι για το «Μένουμε Ευρώπη» ή επρόκειτο για συνάντηση παλαιών συμμαθητών. Ώσπου είδα μια (και μοναδική) σημαία της Ε.Ε., είδα και μια ντουντούκα και κουλάρισα.

Κι έκατσα να περιμένω την έναρξη της εκδήλωσης. Ήλιο είχε, βρήκα ένα παγκάκι, άραξα, χαλάρωσα. Πέρασαν κάτι τύποι κουστουμαρισμένοι με Βίβλους στα χέρια που μοίραζαν καρτούλες στους περαστικούς, πέρασε μια σέξι νεαρή με μπλουζάκι «Pizza can’t make me cum», πέρασε ένας μεσόκοπος και με ρώτησε αν μπορούσε να μου δώσει ένα φυλλάδιο για την οικογένεια, τα γνωστά. Και φτάσαμε έτσι ως τις πέντε και κάτι για να κουνηθούν κάπως οι συγκεντρωμένοι. Ευρωπαϊκή γαρ η εκδήλωση, αλλά μην λησμονούμε και την ώρα ΠΑΣΟΚ.

Τέλος πάντων υψώθηκε η σημαία, άρχισε να λειτουργεί η ντουντούκα, ακούστηκε το πρώτο σύνθημα: «Θέλουμε μια Ελλάδα της δημιουργίας και της αξιοπρέπειας». Και το δεύτερο: «Είμαστε εδώ από όλους τους πολιτικούς χώρους. Για την Ευρώπη!». Και άλλα ανάλογα, ταιριαστά στην περίσταση, ώσπου φτάσαμε και στο φλέγον. Ο φέρων την ντουντούκα έκανε την καρδιά του πέτρα και το παραδέχθηκε: «Κανείς δεν ξεκίνησε από τις χιλιάδες και τα εκατομμύρια!». Και συμπλήρωσε ελπιδοφόρα: «Μην ξεχνάτε, έχουμε και την Κυριακή συγκέντρωση εδώ. Για την Ευρώπη! Ελάτε όλοι και φέρτε και τις οικογένειές σας». Αν υπολογίσει κανείς ότι η European Space Expo διατηρεί ανοιχτές τις πύλες της ως την Κυριακή το βράδυ, δεν αποκλείεται να «ψηθούν» αρκετοί πιτσιρικάδες…