current views are: 1

1 Απριλίου 2015
Δημοσίευση20:01

Παλαιστίνιος «έχασε» μια μικρή περιουσία – Πούλησε έργο του Banksy για… 175 δολάρια (φωτό)

Την «πάτησε» και έχασε μία… περιουσία ένας Παλαιστίνιος, πατέρας έξι παιδιών από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Δημοσίευση 20:01’
αρθρο-newpost

Την «πάτησε» και έχασε μία… περιουσία ένας Παλαιστίνιος, πατέρας έξι παιδιών από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Την «πάτησε» και έχασε μία… περιουσία ένας Παλαιστίνιος, πατέρας έξι παιδιών από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ραμπέα Νταρντούνα δήλωσε εξαπατημένος, καθώς πούλησε τη βομβαρδισμένη εξώπορτα του σπιτιού του σε έναν τοπικό καλλιτέχνη για μόλις 175 δολάρια, χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι το έργο που είχε φιλοτεχνήσει κάποιος πάνω της ανήκε στον διάσημο Banksy κι ενδεχομένως να κόστιζε μία μικρή περιουσία.

Ο Banksy, ένας καλλιτέχνης του δρόμου από το Μπρίστολ που ξεκίνησε από το γκραφίτι, αλλά γρήγορα επέλεξε την τεχνική του στένσιλ, επισκέφθηκε φέτος τη Λωρίδα της Γάζας και φιλοτέχνησε μία ελληνίδα θεά που κρατάει με τα χέρια της το κεφάλι της στη συγκεκριμένη πόρτα–ένα από τα πολλά έργα που φιλοτέχνησε στην περιοχή.

«Δεν είχα ιδέα ποια ήταν η αξία του έργου ή ποιός είναι αυτός ο Μπάνκσι. Αν το ήξερα, δεν θα είχα πουλήσει ποτέ τόσο φθηνά την πόρτα», είπε απογοητευμένος ο Νταρντούνα στο Reuters.

Τα έργα του καλλιτέχνη συνήθως πωλούνται τουλάχιστον 500.000 δολάρια. Μία τοιχογραφία που είχε φιλοτεχνήσει σε κατάστημα του Λονδίνου το 2013 πουλήθηκε σε ιδιωτική δημοπρασία έναντι 1,1 εκατ δολαρίων.

Ο Νταρντούνα δηλώνει εξαπατημένος και λέει ότι κάλεσε στο τηλέφωνο τον αγοραστή αλλά δεν έλαβε απάντηση.

«Πρώτα θέλω να μου επιστραφεί και μετά να εξετάσω τις προσφορές. Την επόμενη φορά θα το πουλήσω ως ένα έργο του Μπάνκσι κι όχι ως μία παλιά πόρτα», λέει δείχνοντας το κατεστραμμένο από τον περσινό πόλεμο σπίτι του κι εξηγώντας ότι έχει ανάγκη τα χρήματα για το ενοίκιο και για την οικογένειά του.

Ο ντόπιος, ο οποίος το αγόρασε, είναι ένας καλλιτέχνης γκραφίτι και δημοσιογράφος, ο Μπελάλ Χαλίντ, και δηλώνει ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει την πόρτα αλλά ούτε και να την πουλήσει προς το παρόν. «Θα εξετάσω προσφορές για να εκτεθεί σε αίθουσες τέχνης του εξωτερικού και να ακουστεί έτσι ο πόνος των κατοίκων της Γάζας και τα μαρτύρια του πολέμου», λέει και προσθέτει: «Πούλησα την πόρτα για να διατηρηθεί το έργο και για να το προστατεύσω από το να σβηστεί, να καταστραφεί ή να δεχτεί επέμβαση».

Ο ίδιος είπε στο πρακτορείο και πρόσθεσε ότι παρακολουθεί αρκετά χρόνια τον Μπάνκσι κι έχει εμπνευστεί από τη δουλειά του. «Όταν ξεκίνησα ως καλλιτέχνης του γκραφίτι, ήταν όνειρό μου να αποκτήσω ένα έργο τέχνης του Βanksy» επισήμανε.

Ο Χαλίντ είπε στον Νταρντούνα ότι το έργο στην πόρτα του ήταν του Μπάνκσι αλλά εκείνος δεν φάνηκε να κατάλαβε.

Ποιος είναι ο καλλιτέχνης

Το πραγματικό όνομα του Banksy είναι πιθανώς Ρόμπερτ Μπανκς, αλλά οι εικασίες γύρω από την ταυτότητά του είναι πολλές. Εις βάρος του εκκρεμούν πολλά εντάλματα σύλληψης με την κατηγορία του βανδαλισμού.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι τα σχέδιά του έχουν απροκάλυπτη πολιτική άποψη, που στρέφεται εναντίον του καπιταλισμού, του καταναλωτισμού και του ρατσισμού.

Πέρα από το γκραφίτι, ο Banksy έχει εκδώσει βιβλία και έχει εκθέσει έργα του σε αίθουσες τέχνης της Νέας Υόρκης.

Μάλιστα, η Αντζελίνα Τζολί έχει αποκτήσει κάποιο από αυτά. Το ταλέντο του, ωστόσο, δεν εξαντλείται εκεί: το 2010 γύρισε την ταινία «Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο» με πρωταγωνιστές τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του δρόμου παγκοσμίως. Σε αυτήν εμφανίζεται και ο ίδιος, φορώντας πάντα την κουκούλα του. Η ταινία διεκδίκησε μέχρι και Όσκαρ εκείνη την κινηματογραφική χρονιά.


σχετικα αρθρα