current views are: 2

1 Απριλίου 2015
Δημοσίευση13:01

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες – Χαμηλά ο πήχης

«Μετρημένες» είναι οι προσδοκίες για την σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, με τους Ευρωπαίους να βλέπουν ακόμα μακριά τη συμφωνία που θα αποταμιεύσει χρήματα, με την ελληνική κυβέρνηση να είναι περισσότερο αισιόδοξη.

Δημοσίευση 13:01’
αρθρο-newpost

«Μετρημένες» είναι οι προσδοκίες για την σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, με τους Ευρωπαίους να βλέπουν ακόμα μακριά τη συμφωνία που θα αποταμιεύσει χρήματα, με την ελληνική κυβέρνηση να είναι περισσότερο αισιόδοξη.

Δύο ώρες διήρκησε η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, στην οποία δεν συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης, παρά τον αρχικό προγραμματισμό. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Ωστόσο, χαμηλά παραμένει ο πήχης για την επίτευξη συμφωνίας σύντομα, με πηγές της Ευρωζώνης να σημειώνουν ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά να γίνει.

«Είχαμε τηλεδιάσκεψη επί της εν εξελίξει διαδικασίας και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, και σε τεχνικό επίπεδο, σε Αθήνα και Βρυξέλλες», δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δουλειά αυτή είναι απαραίτητη «προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

«Μακριά» βλέπουν τη συμφωνία οι Ευρωπαίοι

Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν νωρίτερα, ότι οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται, τόσο στο Brussels Group, μέσω e-mail, όσο και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις διαβουλεύσεις, ωστόσο δε θεωρούν πιθανό να συγκληθεί Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθόδοξου Πάσχα.

Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Euro Insight του πρακτορείου ΜΝΙ ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία τον Απρίλιο, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά. «Η γενική αίσθηση είναι ότι οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι χρειάζεται για να επιτευχθεί ακόμα και ακτ’ αρχήν συμφωνία». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η φτωχή πρόοδος κατά τη διάρκεια των τεχνικών συζητήσεων με τους θεσμούς στο Brussels Group, αύξησε το ρίσκο να μην υπάρξει εκταμίευση χρημάτων μέσα στον τρέχοντα μήνα. 

Δεύτερη πηγή ανέφερε ότι «κοινός τόπος» υπήρξε σε συγκεκριμένα σημεία από την Παρασκευή, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν τρία «αγκάθια», τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και οι ιδιωτικοποιήσεις.

«Μέτριες» ήταν οι προσδοκίες και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών από την τηλεδιάσκεψη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Γιέγκερ. «Στο καλύτερο σενάριο, προβλέπουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια προσωρινή αξιολόγηση, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Μεγαλύτερη αισιοδοξία στην κυβέρνηση

«Η πορεία των διαπραγματεύσεων έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος» ανέφερε στο πρακτορείο Reuters, o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, προσθέτοντας ότι «τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία».

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές αναφέρονται στο ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, στις 8 Απριλίου, χωρίς να το τονίζουν, παρ’ όλα αυτά μήνυμα στέλνεται στους Ευρωπαίους.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε, νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, εκτιμώντας ότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, οδηγώντας στην απελευθέρωση της χρηματοδότησης , αλλά και στην επόμενη συμφωνία που θα είναι η μεσοπρόθεσμη.

 


σχετικα αρθρα