current views are: 5

1 Απριλίου 2015
Δημοσίευση12:55

Συχνότητες, κανάλια και μύρια (the return)

Όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έρχεται να επιβεβαιώσει το Newpost.

Δημοσίευση 12:55’
αρθρο-newpost

Όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έρχεται να επιβεβαιώσει το Newpost.

Όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έρχεται να επιβεβαιώσει το Newpost.

Χθες το μεσημέρι σας τα έγραφα και πριν αλέκτωρ λαλείσαι ήρθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να τα επιβεβαιώσει.  Δια του λόγου το αληθές, αναπαράγω λέξη προς λέξη:

«Διότι ποιος μας είπε εμάς ότι οι συχνότητες πρέπει να δοθούν για εκμετάλλευση σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων; Γιατί να μην το ρίξει το δόλωμα ο Τσίπρας στους ξένους, μέσα σε όλα τα υπόλοιπα μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς. Έναν διαγωνισμό εντελώς ανοιχτό σε όλους, άνευ περιορισμών, κι όποιος θέλει μπαίνει στην ελληνική TV (μιλάμε για πανελλαδικές συχνότητες πάντα) και κάνει παιχνίδι. Τι θα χάσει η κυβέρνηση δηλαδή; Την τσόχα ή τα ραφτικά; Αφού όλοι κόντρα της πάνε, αν εξαιρέσεις τον Χατζηνικολάου και μερικούς δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ.»

Και τσουπ, βγήκε στην TV ο Σακελλαρίδης και «άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιες ελληνικές τηλεοπτικές επιχειρήσεις να περιέλθουν στον έλεγχο ξένων επενδυτών μετά την είσπραξη του τέλους για την απόκτηση αδειών που θα κληθούν να πληρώσουν τα κανάλια.» Και για τη συνέχεια διευκρίνισε ότι ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός, ότι θα επιτρέπεται η συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου επενδυτή και ότι θα γίνει σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι όχι με όρους που θα ορίσει η ελληνική κυβέρνηση. Όσο για τα 350 μύρια που προσδοκά το κράτος από τις άδειες και τη χρήση των συχνοτήτων, ξεκαθάρισε ότι το κράτος δεν περιμένει την είσπραξη του συγκεκριμένου ποσού εντός δωδεκαμήνου.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, να σημειώσω ότι καλά έκανε ο εκπρόσωπος και το έβαλε στη σωστή του βάση το θέμα για να αποφεύγονται οι κάθε είδους παρεξηγήσεις. Σε κανένα πολιτισμένο κράτος δεν ζητάς τόσα λεφτά για ένα χρόνο και μόνο και σε κανένα πολιτισμένο κράτος δεν μπορεί να σου τα δώσει ένας νορμάλ επιχειρηματίας. Εκτός κι αν κάνει άλλες δουλειές, οπότε δεν έχει νόημα να ασχολείται μαζί του το Ραδιοτηλεοπτικό, έχει νόημα να ασχολείται μαζί του ο ΣΔΟΕ.

Από εκεί και πέρα, λογικό είναι να είναι ανοιχτός ο διαγωνισμός. Αφού θα γίνει που θα γίνει, πώς να κρατήσεις δηλαδή στην απόξω τους αλλοδαπούς; Όπως δεν έγινε κάτι τέτοιο με τις μαρίνες και τα ξενοδοχεία, έτσι δεν μπορεί να γίνει και με τις τηλεοπτικές συχνότητες. Άντε το πολύ να βάλεις κάποιους περιορισμούς για τις τοπικές άδειες στην παραμεθόριο κι εκεί πάλι με φόβο Θεού. Όλα τα υπόλοιπα είναι αναγκαστικά open, εξ ου και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκανε λόγο για κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει σημασία αυτό, πρώτον διότι στέλνει ένα μήνυμα στους ημεδαπούς καναλάρχες και δεύτερον γιατί κλείνει το ματάκι στους αλλοδαπούς συμμάχους μας. Είναι σαν να λέει στους Ευρωπαίους: «Ορίστε εγώ τηρώ τις υποσχέσεις μου και ανοίγω ορθάνοιχτα μία από τις πιο κλειστές αγορές.  Εμπιστεύεστε τώρα τις καλές μου προθέσεις;» Πιθανό είναι να του απαντήσουν θετικά, αν και κανείς δεν ξέρει πόσοι και ποιοι επενδυτές θα αφιχθούν από την αλλοδαπή. Αν δεν φτάσει ο Ιούνιος να μπει μια τελεία στους οικονομικούς μπελάδες της χώρας, κανένας ξένος δεν θα ρισκάρει τα λεφτά του σε κανάλια που εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από τη διαφήμιση…

Υ.Γ.: Κι αν δεν τις πάρουν τις συχνότητες οι τωρινοί κάτοχοι, τι θα γίνει με κάτι δάνεια δεκάδων και εκατοντάδων εκατομμυρίων; Έχουν κάτι να πούνε επ’ αυτού οι τράπεζες;