current views are: 2

1 Απριλίου 2015
Δημοσίευση13:23

Τσίπρας στο υπουργείο Υγείας: Προσλήψεις 4.500 γιατρών και νοσηλευτών

Στο υπουργείο Υγείας έφτασε ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλή. 

Δημοσίευση 13:23’
αρθρο-newpost

Στο υπουργείο Υγείας έφτασε ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλή. 

Στο υπουργείο Υγείας έφτασε  ο Πρωθυπουργός, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλή

Μετά τη σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας άρχισε η ομιλία του Πρωθυπουργού, στην οποία μεταξύ άλλων εξήγγειλε, προσλήψεις 4.500 ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αναφέρθηκε στην κατάργηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία, ενώ ανακοίνωσε και μια σειρά από άλλα μέτρα για την υγεία. 

«Έχουμε όραμα και βούληση να ανατρέψουμε την έως τώρα πραγματικότητα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «τα τελευταια χρόνια τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας κρατιούνται όρθια χάρη στην καθημερινή υπέρβαση δυνάμεων του ανθρώπινου δυναμικού, μέσα σε αντίξοες συνθήκες».

«Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ζήσαμε την εφαρμογή μιας πολιτικής που μετέτρεψε την υγεία από αγαθό σε εμπόρευμα. Την τελευταία 5ετία ζήσαμε τις μεταρρυθμίσεις που καθιέρωσαν την βαρβαρότητα της υγειονομικής φτώχειας. Ό,τι συνθέτει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων», είπε. 

«Τα αποτελέσματα είναι η μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και η μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των προσωπικών, η μείωση του προσωπικού, η αύξηση της αναμονής, η μείωση της προληπτικής ιατρικής. Αυτά τα λέει μελέτη του ευρωπαϊκου κοινοβουλίου, οχι εμεις. Για εμάς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνέχισης αυτής της συνταγης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«1 στους 4, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια πολίτες είναι σήμερα ανασφάλιστοι και χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Είχαμε δραματική μείωση των δαπανών με κύριο όχημα τη μισθολογική μείωση των εργαζομένων γιατρών και νοσηλευτών. Mειώθηκαν δαπάνες για υλικά, φάρμακα και παροχές. Η χώρα μας είναι η χώρα με τον μικρότερο προϋπολογισμό για δαπάνες για τη δημόσια υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠείχαμε διεύρυνση της αγοράς υγείας μέσω ιδιωτικοποιήσων και μια προπαγάνδα με νέους όρους, όπου η απορρύθμιση ονομάστηκε μεταρρύθμιση, οι απολύσεις κινητικότητα και το λουκέτο στα νοσοκομεία αλλαγή χρήσης», και πρόσθεσε πως «αυτή τη σκληρή και απάνθρωπη πραγματικότητα παραλάβαμε πριν από δυο μήνες. Πρωταρχικό μας μέλημα, είναι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε βήμα βήμα να ανατρέψουμε κάθε αποκλεισμό από την πρόσβαση σε αξίοπιστη υγειονομική φροντίδα, να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΣΥ. Καθήκον μας  είναι να ανατρέψουμε τα κοινωνικά ερείπια του μνημονίου στα νοσοκομεία της χώρας, για όλους τους πολίτες, σε πλήρη εναρμόνιση με τις προτεραιότητές μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες ανακοινώνουμε τους κεντρικους άξονες τιης πολιτικής μας, υλοποίηση προγράμματος για πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και στο φάρμακο». 

Και όλα αυτά για ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, διεύρυνση παροχών σε φάρμακα, πρόληψη, εμβολιασμούς και διαγωνστικές εξετάσεις. Θέσπιση μιας ευρύτερης λογικής πρόνοιας σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Επεξεργαζόμστε τη λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της κατάρρευσης των δημόσιων δομών, προτεραιότητα η ενίσχυση των δομών με ανθρωπινο δυναμικό. Θα καλύπτει τις επείγουσες ανάγκες. Κατά προτεραιότητα θα ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας με προσωπικό, με πρόσληψη 4500 γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και οργανισμούς. «Απο αυτές οι 700 θα τοποτοθετηθούν κατά προτεραιότητα στα νησιά του Αιγαίου τη Θράκη τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσπρωτία». 

«Στόχος, επίσης, είναι η πλήρης και άμεση αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ. Αμεσα προχωράμε στ διασφάλιση λειτουργίας ΜΕΘ και ΜΑΦ με εμίσχυση προσωπικού ώστε να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια. Εχουμε μονάδες με κενά κρεβάτια γιατι δεν λειτουργούν λόγω έλλιεψης προσωπικού. Διασφαλίζουμε τη λειτουργία των ογκολογικών νοσοκομείων και των δομών ψυχικής υγείας. Καταργούμε τις μνημονιακές ρυθμίσεις. Είμαι ευτυχής  σήμερα, μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ της κατάργησης της υποχρεωτικής πληρωμής των 5 ευρώ στα νοσοκομεία. Στο εξής στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας θα έχουν δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης και περίθαλψης όλοι οι πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «προχωράμε στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο, για να βελτιωθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και να εξασφαλιστεί η μείωση του κόστους υγείας. Ανοίξαμε διάλογο με ένοπλες δυνάμεις για να εξετάσουμε την αξιοποίηση και των στρατιωτικών νοσοκομείων στη δημόσια υγεία. Επεξεργαζόμαστε πλαίσιο κινήτρων για ενίσχυση απομακρυσμένων περιοχών σε ιατρικό προσωπικό. Θα προωθήσουμε την εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων τηλεϊατρικής. Καταργήσαμε την υγειονομική διάταξη 39Α, όπου βασίστηκε η ρατσιστική διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών».

«Στον τομέα του φαρμάκου η προσέγγισή μας λαμβάνει υπόψη την ανάγκη προάσπισης δημόσιας υγείας και της επάρκειας ελεγμένων και ποιοτικώς άρτιων προϊόντων. Η αναβάθμιση του ΕΟΦ είναι άμεση προτεραιότητα ενώ δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου με δημιουργία άμεσων και εμμεσων κινήτρων για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.  


σχετικα αρθρα