current views are: 1

1 Απριλίου 2015
Δημοσίευση13:47

Βαρουφάκης: Θα ελεγχθούν όλα τα δάνεια που δόθηκαν σε υπερχρεωμένα ΜΜΕ

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη που διαβιβάστηκε στη Βουλή. 

Δημοσίευση 13:47’
αρθρο-newpost

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη που διαβιβάστηκε στη Βουλή. 

Στον έλεγχο όλων των δανειακών συμβάσεων που έχουν συναφθεί με υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενημέρωσης θα προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Την ίδια ώρα ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης, η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται να διαβιβάσει στη Βουλή οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφόρηση για το θέμα, επικαλούμενη το υπηρεσιακό-επαγγελματικό απόρρητο. 

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, καθώς και να σταματήσει την προνομιακή αντιμετώπιση- εκ μέρους των τραπεζών- των επιχειρήσεων στον χώρο της ενημέρωσης» και ξεκαθαρίζει ότι θα έρθουν όλα στο φως της δημοσιότητας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνει:

Ο λόγος είναι ότι αποτελεί καθ΄όλα απαράδεκτο φαινόμενο, επιχειρήσεις ΜΜΕ να χρηματοδοτούνται αφειδώς με δημόσιο χρήμα– που έχει δοθεί στις τράπεζες μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης– την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από την παροχή ρευστότητας» αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης και τονίζει ότι «υπάρχει κατευθυντήρια οδηγία της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να μην δίνονται δάνεια σε επιχειρήσεις  ΜΜΕ, άνευ προϋποθέσεων και εξασφαλίσεων.

Καθίσταται σαφές ότι σκοπός μας είναι ο ενδελεχής έλεγχος όλων των δανειακών συμβάσεων που έχουν χορηγηθεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τόσο στο χώρο της ενημέρωσης, όσο και σε άλλους τομείς και να έρθουν όλα στο φως της δημοσιότητας.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκου Νικολόπουλου με την οποία ζητούσε στοιχεία για τα δάνεια των ελληνικών ΜΜΕ που έλαβαν την τελευταία πενταετία και ,θεωρούνται επισφαλή. 

Στο ερώτημα ποιες εταιρείες ομίλων ΜΜΕ χρωστούν δάνεια μη εξυπηρετούμενα, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «καίτοι διαβιβάστηκε η ερώτηση του βουλευτή στην Τράπεζα της Ελλάδος, εκείνη, επικαλούμενη το υπηρεσιακό- επαγγελματικό απόρρητο του άρθρου 54 του Ν. 4261/2014, διαβίβασε έγγραφο με το οποίο αρνείται να παράσχει οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφόρηση επί του θέματος».


σχετικα αρθρα