Εξεταστική, λοιπόν, για το μνημόνιο. Αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι και όφειλε το πολιτικό σύστημα να έχει κάνει εδώ και καιρό.    

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει πράξη την προεκλογική του δέσμευση για εξεταστική των μνημονίων που και ο Αντώνης Σαμαράς την είχε ως δέσμευση το 2012. Όταν έγινε ο Πρωθυπουργός την "ξέχασε" ή μάλλον τη θυσίασε για τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι το 2012 ο Αλέξης Τσίπρας είχε φέρει ανάλογη πρόταση προς ψήφιση, ο κ. Σαμαράς την καταψήφισε! Εάν ο κ. Τσίπρας δεν πραγματοποιούσε τη δέσμευσή του, κάποιοι θα έβγαιναν και θα τον κατηγορούσαν για αθέτηση υπόσχεσης. 

Άρχισε, λοιπόν, να... σηκώνεται σκόνη. Γιατί τώρα η εξεταστική; Στη κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης; Τώρα που χρειάζεται συναίνεση; 

Αλήθεια συναίνεση σε ποιο ακριβώς θέμα; Στο κουκούλωμα;  

Ο πρωθυπουργός ξαφνιάζει ορισμένους επειδή κάνει πράξη ή τουλάχιστον προσπαθεί να υλοποιήσει, τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.    

Όχι μόνο δεν κατηγορώ αυτή την απόφαση αλλά τη θεωρώ και πάντα τη θεωρούσα επιβεβλημένη. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν την αλήθεια, πρέπει να μάθουν τι συνέβη και ο Γιώργος Παπανδρέου χωρίς να ενημερώσει κανέναν ταξίδεψε στο Καστελόριζο και άναψε το πράσινο φως για να λεηλατηθεί η ζωή και η αξιοπρέπειά τους.  

Στη συνέχεια είχαμε δάκρυα ... κλάμα, θρήνο και κοπετό από αυτούς που μπήκαν στο κάδρο της εξεταστικής γιατί δεν μπήκαν και άλλοι... 

Ποιοι άλλοι; Μα φυσικά ο Κώστας Καραμανλής.     

Και άρχισε μια κουβέντα και ανάλυση για αυτούς που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Να είναι ο Καραμανλής και γιατί να μην είναι και ο Σημίτης, άντε να φτάσουμε και στον Ανδρέα... 

Μα το θέμα δεν είναι οι λάθος πολιτικές που οδήγησαν στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό τη χώρα. Άλλωστε αυτές τις πολιτικές ευθύνες τις αποδίδει ο λαός στις εκλογές.       

Αν μπαίνει θέμα μιας αναδρομής και αξιολόγησης των πολιτικών σε μια τύπου φιλολογική συζήτηση θα μπορούσε η κυβέρνηση  να συστήσει μια επιστημονική επιτροπή που θα αναλάβει να μελετήσει σε βάθος όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης. Και το πόρισμα, δηλαδή, τον λογαριασμό να τον στείλει στα κόμματα που κυβέρνησαν, να το κοινοποιήσει με μια συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως.  

Για να δούμε και αυτό, αν τα φάγαμε μαζί; Τι έγινε με τις μίζες; Τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου;

Όμως αυτό που θα ερευνήσει η εξεταστική είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο: τους  όρους και τις συνθήκες και την αλλοίωση στατιστικών στοιχείων που οδήγησαν στα δύο Μνημόνια, το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους με το περίφημο PSI, αλλά και τη διαδικασία και τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.  

Η εξεταστική θα αφορά την περίοδο από το 2009 έως το 2015 και, ουσιαστικά, θα αναζητήσει πολιτικές ευθύνες σε πρόσωπα και πεπραγμένα των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου και Αντώνη Σαμαρά. 

Γιατί, λοιπόν, ο Παπανδρέου;  

Το 2009 όταν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, η πρώτη δουλειά του κ. Παπανδρέου ήταν να διπλασιάσει το έλλειμμα μετά ακριβώς από 15 ημέρες. Στις 21 Οκτώβρη ανακοίνωσε έλλειμμα στο 12,6%

Κι αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να μπούμε σε Μνημόνια γιατί έπρεπε να είναι πάνω από 15,5%

Και όλα αυτά την ώρα που τον Ιανουάριο του 2010 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διένειμε 1 δισ. ευρώ σε πολίτες ως επίδομα αλληλεγγύης με βάση τις φορολογικές δηλώσεις και χωρίς κανέναν άλλο έλεγχο. 

Στη συνέχεια δημιούργησε τη νέα ΕΛΣΤΑΤ, την οποία δεν στελέχωνε για πέντε μήνες. Και προσέξτε το έλλειμμα το χειρίστηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, ο υφιστάμενος του κ. Παπακωνσταντίνου. Αποτέλεσμα; Το έλλειμμα ανέβηκε τον Απρίλιο του 2010 –αφού μοιράστηκε 1 δισ -στο 13,5%. 

Την ίδια ώρα φήμες αλλά και πληροφορίες στη συνέχεια ήθελαν τον τότε επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Στρος Καν να έχει επαφές και συναντήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου

Προσέξτε ακόμα μια σύμπτωση, η κυβέρνηση προσέλαβε τον Ανδρέα Γεωργίου, υφιστάμενο του Στρος Καν στο ΔΝΤ, και τον διόρισε πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ!  

Αφού ήρθε σε σύγκρουση με πέντε από τα επτά μέλη του Διοικητικού και αφού τα απομάκρυνε ανακοίνωσε νέο έλλειμμα δύο φορές. Την πρώτη το έφτασε στο 15,4% και τη δεύτερη στο 15,8% αλλά και «νομιμοποίησε» την προηγούμενη αναθεώρηση.  

Και τέλος η τεχνική με την οποία φούσκωσε το έλλειμμα είναι προκλητική και δείχνει σχεδιασμένη.  

Η νέα κυβέρνηση «μαγείρεψε» τα στοιχεία του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης την ώρα που μοίραζε επιδόματα αντί να πάρει μέτρα. Το έκανε με διπλό τρόπο μέσω της μείωσης των εσόδων αλλά και της  αύξησης των δαπανών.  

Ποιος ο λόγος να αυξήσει τις δαπάνες του τελευταίου τριμήνου του 2009;  

Γιατί μετακύλησε τα έσοδα από το 2009 στο 2010 και μετέφερε δαπάνες που έπρεπε να γίνουν το 2010 στο 2009; Γιατί άλλαξε τους κανόνες της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με το οικονομικό αποτέλεσμα των ΟΤΑ, ΟΚΑ, ΝΠΔΔ και ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ τα οποία προστέθηκαν στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης; 

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε γαλαντόμα και το τελευταίο τρίμηνο του 2009 πλήρωσε χρέη προς τα νοσοκομεία ύψους 1.502 εκ.  

Επίσης αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπ. Εθνικής Άμυνας.   

Το πρώτο τρίμηνο της διακυβέρνησης Παπανδρέου ήταν όλα σε «ροζ συννεφάκι», αν και ο Κώστας Καραμανλής είχε προειδοποιήσει για τον τυφώνα που πλησίαζε ζητώντας έκτακτα μέτρα

Με τα δημοσιονομικά μεγέθη στο κόκκινο και με τις δηλώσεις περί Τιτανικού η χώρα βρέθηκε εκτός αγορών και με το πιστόλι στο κρόταφο. Ο Γιώργος Παπανδρέου χωρίς να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ούτε καν τους Υπουργούς του, παρά μόνο στενούς συνεργάτες του, φόρεσε τη μωβ γραβάτα του και στις 23 Απριλίου του 2010 ταξίδεψε στο Καστελόριζο...  

Τι θα γινόταν, λοιπόν,  αν το έλλειμμα δεν έφτανε όπως έφτασε στο ταβάνι; 

Γιατί η κυβέρνηση δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα;  

Υπήρχε σχέδιο; 

Γιατί πετσόκοψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν τα προστάτεψαν;   

Τι έγινε με την κερδοσκοπία των ελληνικών ομολόγων; 

Υπήρξαν συνεννοήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ με το ΔΝΤ πριν τις εκλογές; 

Ναι λοιπόν στην εξεταστική, για τις απαντήσεις αλλά και τη διερεύνηση για το ενδεχόμενο ύπαρξης πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών.