Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα κυβερνητικό βραχυκύκλωμα. Κάθε Υπουργός, βουλευτής και στέλεχος, στην κρισιμότερη φάση των διαπραγματεύσεων, βγαίνει και λέει το κοντό του και το μακρύ του.

Οι αντικρουόμενες δηλώσεις, οι πολιτικές διαφωνίες έχουν, όμως, και ιδεολογικό υπόβαθρο το οποίο είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές επειδή έκανε την υπέρβαση από τις ιδεοληψίες αρκετών "συντρόφων" του. Τώρα θα πρέπει άμεσα να το κάνει και στο επίπεδο της άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Την πιστοποίηση αυτού του προβλήματος, με αφορμή τις καταλήψεις των αντιεξουσιαστών την έκανε με το άρθρο του στα ΝΕΑ ο Γιάννης Πανούσης.

Προφανώς κάποιοι εντός κυβερνητικού σχήματος αλλά και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να αποδεχτούν το πώς λειτουργεί το κράτος, η οικονομία και η Ευρώπη. Και εφόσον δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο σχέδιο αλλαγής, όπως δεν μπορούν να αλλάξουν την Ευρώπη, είναι πλέον μονόδρομος ότι θα πρέπει να κυβερνήσουν. Διαφορετικά πολύ σύντομα το χάος θα γίνει μια μαύρη τρύπα που θα τους καταπιεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που τράβηξε μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ και από το 4%, του έδωσε κυβερνητική προοπτική και τελικά τον έφερε στην εξουσία.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και η δημοσκοπική του εκτόξευση μετά από αυτές, οφείλεται κυρίως στη δική του σύνεση άλλα και τη σιγουριά που εκπέμπει ότι δεν έρθει σε ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους και που θα οδηγήσει τη χωρά σε ασφαλές λιμάνι.

Ο πρωθυπουργός κατάφερε να φέρει κοντά του τον μεσαίο χώρο ενώ παράλληλα διεύρυνε αυτή τη σχέση και μετά τις εκλογές. Την ίδια ώρα μέσα στο κόμμα του υπάρχουν δογματισμοί και ιδεοληψίες που δυνητικά μπορούν να του δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα. Άλλωστε όλοι αυτοί που εκφράζουν τέτοιες απόψεις συγκροτούν πλέον την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Στις κρίσιμες ώρες για τη χώρα η πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα είναι επιβεβλημένη και αναγκαία. Φυσικά οι ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Ήδη στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος έχει ξεκινήσει ανταρτοπόλεμος. Η μετωπική σύγκρουση θα έρθει αργά ή γρήγορα μαζί με τη νέα συμφωνία που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση και είναι προτιμότερη από αυτήν με τους εταίρους και συμμάχους.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες και τώρα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει ηγετική στόφα και δεν σύρεται από τις «συνιστώσες» του.

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν τα αντικειμενικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας με την πίεση της ρευστότητας αλλά και τη στάση των πιστωτών που σκληραίνει όσο τα ταμειακά διαθέσιμα τελειώνουν.

Από την άλλη έχει την πίεση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και πολλών «ανένταχτων» βουλευτών, που αξιώνουν ρήξη και τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων.

Ακόμα δεν έχει δοθεί πειστική απάντηση για τη διαχείριση αυτού του προβλήματος και αυτή η αδυναμία τροφοδοτεί σενάρια που αδυνατίζουν τη θέση της κυβέρνησης στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Έτσι άρχισαν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που αν επιβεβαιωθούν δεν θα είναι τίποτα άλλο από την παραδοχή της πολιτικής ήττας στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης.

Δεν ξέρω αν όλοι αυτοί που διακινούν αυτά τα σενάρια επιθυμούν ο Τσίπρας να γίνει Παπανδρέου και σε νέου τύπου Κάννες να πάει σε εκλογές. Οι οποίες φυσικά θα διεξαχθούν σε κλίμα φόβου, τρομοκρατίας και με κλειστές τις τράπεζες αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δεν θα υπάρχει το αφήγημα της σκληρής διαπραγμάτευσης αλλά της ρήξης. Με αυτό το αφήγημα τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ρόδινα για τον πρωθυπουργό ο οποίος θα ζητάει εκ νέου εκλογική εντολή, ενώ θα απολογείται για δεν τα κατάφερε με την προηγούμενη.

Τι θα απαντήσει; Τίποτα!

Όπως έγραψε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, «Αυτήν την Αριστερά του Τίποτα δεν τη χρειάζονται ο τόπος και ο λαός. Η ώρα της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν είναι η ώρα των ανέξοδων ιδεολογημάτων και των ανούσιων τσιτάτων αλλά η ώρα της εμπέδωσης θεσμών πολιτικής νομιμοποίησης και κοινωνικής συναίνεσης» .

Οι επόμενες μέρες, εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και πολιτικά ιδιαίτερα δύσκολες - για όλους!

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι η πολιτική του επιβίωση εξαρτάται από την επιβίωση της χώρας και όχι από 10-15 βουλευτές που ετοιμάζονται για «Κούγκι». Στην περίπτωση που η χώρα «σκάσει» τα σκάγια δεν θα τον αφήσουν αλώβητο. Πρέπει να μην ηττηθεί πολιτικά και να κατορθώσει να δημιουργήσει ένα πειστικό αφήγημα για την κοινωνία: κοινωνικό πλεόνασμα, ρύθμιση του χρέους, να πείσει ότι θα πάρει μια σειρά μέτρων που θα αφορούν την οικονομία - φοροελαφρύνσεις, μειώσεις φόρων, την ανεργία και την ανάπτυξη. Πρόκειται για επιλογές, για τις οποίες ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι μπορούν να συμβούν μόνο σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία και δεν διατυπώσει ένα νέο αφήγημα για την κοινωνία, και ξεκινήσει «αντίσταση» με στόχο τη ρήξη και προκηρύξει εκλογές -ως έσχατο καταφύγιο επιβίωσης της και όχι της χώρας- θα είναι παραδοχή ήττας που θα τη βρει και στην κάλπη.