current views are: 5

7 Απριλίου 2015
Δημοσίευση10:25

Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» στο θέατρο Βρετάνια

Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ο Δημήτρης Πιατάς, η Υβόννη Μαλτέζου και  η Αιμιλία Υψηλάντη στο εμβληματικό –και επίκαιρο- έργο του Φρίντριχ Ντίρενματ.

Δημοσίευση 10:25’
αρθρο-newpost

Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ο Δημήτρης Πιατάς, η Υβόννη Μαλτέζου και  η Αιμιλία Υψηλάντη στο εμβληματικό –και επίκαιρο- έργο του Φρίντριχ Ντίρενματ.

Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ο Δημήτρης Πιατάς, η Υβόννη Μαλτέζου και  η Αιμιλία Υψηλάντη στο εμβληματικό –και επίκαιρο- έργο του Φρίντριχ Ντίρενματ.

 

Το 1955 όταν ο Ντίρενματ έγραφε το πιο γνωστό από τα έργα του, το περίφημο «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», οι συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη δεν πρέπει να απείχαν πολύ από τις σημερινές. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το πικρό χιούμορ του έργου που μοιραία φέρνει στο νου καταστάσεις τις οποίες ζούμε σήμερα;

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:  Η Κλερ Ζαχανασιάν είναι μια γηραιά δισεκατομμυριούχος που επιστρέφει μετά από χρόνια απουσίας στη γενέτειρά της. Μόνο που η πόλη πλέον ζει μια έντονη οικονομική παρακμή, η οποία έχει παρασύρει τους κατοίκους κάτω από τα όρια της φτώχιας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επιστροφή της γηραιάς συμπατριώτισσάς τους, εμπνέει ελπίδες στους κατοίκους, ελπίδες που ενισχύονται από τις διαβεβαιώσεις εκείνης ότι θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής. Όμως σύντομα αποκαλύπτεται η παγίδα.

Η Κλερ Ζαχανασιάν απαιτεί ως προϋπόθεση για τη γενναιοδωρία της τη δολοφονία του τέως εραστή της, ο οποίος, όταν ήταν νέα, την πρόδωσε και την εξανάγκασε να καταφύγει στην πορνεία. Μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά της, η «γηραιά κυρία» επιτρέπει στους συμπατριώτες της να πάρουν γεύση της καλής ζωής επί πιστώσει. Κι όσο ο οικονομικός κλοιός σφίγγει γύρω από την πόλη, τόσο οι «αξίες» των κατοίκων τίθενται σε δοκιμασία.

Το έργο το οποίο έχει ανέβει ουκ ολίγες φορές στις ελληνικές θεατρικές σκηνές – η Μπέτυ Αρβανίτη και η Αντιγόνη Βαλάκου είναι δύο μόνο από τις πρωταγωνίστριες του θεάτρου μας που σφράγισαν με τις ερμηνείες τους τον κεντρικό ρόλο- επιστρέφει στο θέατρο Βρετάνια μετά το Πάσχα σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν και με ένα all star καστ ηθοποιών.  

Ένα θεατρικό ραντεβού που δεν πρέπει να χάσουμε.

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα
Κοστούμια: Celebrity Skin
Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Κινησιολογία: Φρόσω Κορρού
Δραματολόγος: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλίκη Μπομποτά
Διεύθυνση παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης
Προβολή – Επικοινωνία: BrainCo

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μίρκα Παπακωνσταντίνου,  Δημήτρης Πιατάς, Υβόννη Μαλτέζου, Αιμιλία Υψηλάντη, Τζούλη Σούμα, Φαίδων Κεφαλέας, Άλεξ Κάβδας, Ιωάννα Αγγελίδη, Πέτρος Γούτης, Κυριάκος Μαρκάτος, Ρωμανός Μαρούδης, Εύη Νταλούκα, Δημήτρης Καστανιάς, Χαρά Αδαμίδου, Νίκος Ψημίτης.

«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», Θέατρο Βρετάνια, Πανεπιστημίου 7, Αθήνα, τηλ. 2103221579. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 17 Απριλίου έως την 31 Μαΐου, Παρασκευή στις 21.15 (λαϊκή), Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 19.15. Τιμές εισιτηρίων:  16 ευρώ (κανονικό),  12 ευρώ (φοιτητικό, συνταξιούχων, λαϊκή).