current views are: 1

9 Απριλίου 2015
Δημοσίευση13:14

Η Ελλάδα απηύθυνε έκκληση για ρευστότητα – Προθεσμία έξι ημερών από το EWG

Σε στενό κλοιό βρίσκεται η Ελλάδα, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες. 

Δημοσίευση 13:14’
αρθρο-newpost

Σε στενό κλοιό βρίσκεται η Ελλάδα, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες. 

Σε στενό κλοιό βρίσκεται η Ελλάδα, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες. Το βλέμμα στρέφεται πλέον στο Eurogroup που συνεδριάζει στη Λετονία στις 24 Απριλίου, την ώρα που στο τραπέζι πέφτουν καυτά ζητήματα, που αφορύν σε δημοσιονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters οι τεχνοκράτες της ΕΕ έδωσαν προθεσμία έξι εργάσιμων ημερών στην Ελλάδα, προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις που να είναι αποδεκτές από τους δανειστές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αγκάθια στη διαπραγμάτευση αποτελούν τα δημοσιονομικά, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις. 

«Στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξει πλήρης λίστα της συμφωνίας με την Ελλάδα μέχρι τα τέλη Απριλίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Πρόσθεσε επίσης, ότι κάθε πρόοδος που θα επιτευχθεί από την πλευρά της Ελλάδας μέχρι τις 24 Απριλίου είναι καλοδεχούμενος.

Ωστόσο, η Κομισιόν τονίζει ότι παρά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, περιμένουν περισσότερα. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναγνώρισαν ότι υπάρχει βελτίωση στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων της Αθήνας, ωστόσο σημείωσαν ότι υπάρχει ακόμα μεγάλο χάσμα, μέχρι να υπάρξει συμφωνία. 

Την ίδια ώρα, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Ελλάδα «απηύθυνε για ακόμη μία φορά έκκληση προς την ΕΕ για την παροχή μετρητών προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή πτώχευση». Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από την Αθήνα να παρουσιάσει πρώτα μια βελτιωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων εντός έξι εργάσιμων ημερών.

Αναφορικά με το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας μας, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής των διαπραγματέυσεων τόνισε ότι το ελληνικό Δημόσιο καλύπτει οριακά τις ανάγκες του έως και τις 24 Απριλίου. Ο Νίκος Θεοχαράκης απέδωσε, από τη μεριά του, τη δυσκολία στις τεχνικές συζητήσεις στην έλλειψη στοιχείων και φακέλων από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, μάλιστα, το EWG εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του με το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στην προεδρία του ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι για τη θέση έχει ακουστεί το όνομα του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη. 

 


σχετικα αρθρα