Απότομη προσγείωση για την κυβέρνηση θα ήταν οι πασχαλινές μίνι-διακοπές καθώς θα είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες. Και κυρίως με αυτούς, τους μετριοπαθείς που δεν ανήκουν στην αριστερά και ψήφισαν Αλέξη Τσίπρα γιατί πίστεψαν ότι μπορεί να εγγυηθεί μια διακυβέρνηση μακριά από ακραίες διακηρύξεις ορισμένων μέσα στο κόμμα του για την ασφάλεια, την τρομοκρατία και τη μετανάστευση.

Το τελευταίο κύμα καταλήψεων, τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας αλλά και με αφορμή τη διάταξη του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον ισοβίτη τρομοκράτη της 17Ν Σάββα Ξηρό να εκτίσει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω αναπηρίας 98% έχει ανοίξει νέο μέτωπο για την κυβέρνηση. 

Με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο να αφήνει ευθέως να εννοηθεί ότι η εν λόγω ρύθμιση είναι «φωτογραφική» και αφορά τον Σ. Ξηρό και άλλον έναν βαρέως πάσχοντα καρκινοπαθή έγκλειστο. Αλλά και το επιχείρημά του ότι «η δράση της Πολιτείας, οι συνθήκες που του πρόσφερε η ελληνική Πολιτεία τον τύφλωσαν» επέτεινε το κύμα των αντιδράσεων. 

Αν και η χώρα βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές η κυβέρνηση κατάφερε να ανοίξει ένα μέτωπο από το οποίο μόνο χάνει. Χάνει τους μετριοπαθείς, χάνει από το μεσαίο χώρο που τόσο τους χρειάζεται σε αυτήν την φάση των τελικών αποφάσεων. 

Διάβαζα και ξαναδιάβαζα τη δήλωση του κατά τα άλλα συμπαθέστατου κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη και δεν πίστευα στα μάτια μου. Τι μας είπε ο κ. Σακελλαρίδης:

«Εδώ και μέρες καλλιεργείται ένα κλίμα γενικευμένης τρομοϋστερίας, παρουσιάζοντας  τη δημοκρατία σε «κατάσταση πολιορκίας», μεγεθύνοντας περιθωριακά γεγονότα. 

Τόσο η τηλεοπτική πραγματικότητα, όσο και η ακροδεξιά ρητορεία του κ. Σαμαρά, βρίσκονται σε απόλυτη διάσταση με την αντικειμενική πραγματικότητα.  

Δεν αρκούν ούτε τα «πλάνα-κονσέρβα» από τα επεισόδια της Μ. Τρίτης, που προβάλλονταν  καθόλη την πασχαλινή περίοδο, ούτε και οι ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης για να πείσουν τον κόσμο ότι περιθωριακές πράξεις βίας καθορίζουν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Άλλωστε, στην ίδια χώρα ζούμε όλοι και όλες και γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν σημειωθεί πολύ μεγαλύτερες εντάσεις που δεν έλαβαν παρόμοια δημοσιότητα. 

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει το κράτους δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες, τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στην υπόλοιπη κοινωνία. Δεν πρόκειται, όμως, να υποκύψει στα ακροδεξιά κελεύσματα και στην ατζέντα του «φόβου» και της «ανασφάλειας» την οποία κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν». 

Άρχισα  να αναρωτιέμαι, ποιος τελικά καλλιεργεί το κλίμα γενικευμένης τρομοϋστερίας; 

Ο εύκολος στόχος είναι οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ αλλά η αλήθεια είναι ότι τις σοβαρότερες καταγγελίες τις έχει κάνει ο αρμόδιος Υπουργός της κυβέρνησης. 

Δεν μίλησε για νεκρούς κανένα ΜΜΕ! Δεν μίλησε για κανέναν νεκρό δημοσιογράφος!  Για «νεκρούς» μίλησε ξανά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος, προειδοποιεί πως η κατάσταση με τους αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. 

Σε συνέντευξή του στη Real News, ο κ. Πανούσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι αντιεξουσιαστές θέλουν νεκρό. Έναν νέο Γρηγορόπουλο για να στήσουν έναν νέο Δεκέμβρη, όπως το 2008». 

Ο Γιάννης Πανούσης σημείωσε ότι «το θέμα είναι πλέον πολιτικό, αλλά η πολιτεία δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με τρομοκράτες». 

Μάλιστα δεν δίστασε να καλέσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό,  Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει σημειώνοντας ότι μόνο αυτός μπορεί να δώσει λύση. 

«Ήρθε η ώρα του Τσίπρα. Μόνο ο ίδιος μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Με ποιους θα πάει, με το 4% των έξαλλων ή με το υπόλοιπο 32% που το ψήφισε τους σοβαρούς συντηρητικούς και προοδευτικούς πολίτες. Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει είναι το θέμα». 

Ουσιαστικά ο Υπουργός εγκάλεσε τον πρωθυπουργό αλλά το χειρότερο, του χρεώνει πλέον την ευθύνη για ότι συμβεί. 

Το να κατασκευάζεις εχθρούς είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μέτρο γιατί στο τέλος στο Μαξίμου θα την πάθουν όπως ο βοσκός με τον λύκο.     

Ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες εκλογές εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής. Δεσμεύτηκε για την παραμονή στην Eυρωζώνη. Μείωσε την ανασφάλεια για κάποιες ακραίες φωνές μέσα στο κόμμα του.  

Όμως το τελευταίο διάστημα δείχνει αδυναμία να ελέγξει τους παλαιοκομμουνιστές που τρομάζουν τους μετριοπαθείς που τον στήριξαν. 

Ο Tσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η συνεργασία με δυνάμεις του κέντρου, η απομόνωση των δικών του άκρων και η υπεύθυνη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. 

Και όλα αυτά που ακούγονται ότι υπάρχει η ισχυρή στήριξη στις δημοσκοπήσεις είναι της στιγμής. Αν πάει σε πρόωρες εκλογές σε συνθήκες ρήξης και με αποτυχία στις διαπραγματεύσεις, η δεξαμενή του μεσαίου χώρου που κέρδισε προσωρινά, θα αδειάσει από τη μια μέρα στην άλλη. 

Αυτό συμβαίνει ήδη όσο οι «αντιεξουσιαστές» εισέρχονται παράνομα στο προαύλιο της Βουλής ή καταλαμβάνουν σχεδόν καθημερινά δημόσια κτίρια καταστρέφοντας στο πέρασμά τους τα πάντα.

Και μπορεί ο αρμόδιος Υπουργός κ. Βούτσης να αντιμετωπίζει χαλαρά την όλη κατάσταση με την επίδειξη ανοχής έναντι των ομάδων των αντιεξουσιαστών αλλά η κοινή γνώμη το αντιλαμβάνεται διαφορετικά.   

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας όμως δεν μπορεί απλώς να είναι θεατής αυτών των φαινομένων.  

Ας μην ψάχνουν κάποιοι εξωτερικούς εχθρούς και ας μην παρασύρουν και τον Πρωθυπουργό καθώς το κλίμα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης δημιουργείται από μέσα.