current views are: 2

17 Απριλίου 2015
Δημοσίευση04:09

Η αγωνία στο κόκκινο – Συμφωνία πριν τον Μάιο σε έκτακτο Eurogroup

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει ως τις 11 Μαΐου για να υπάρξει συμφωνία στην διαπραγμάτευση. Έως τότε μπορεί να έχει στερέψει από ρευστότητα και η αγωνία για την χώρα να έχει χτυπήσει κόκκινο.

Δημοσίευση 04:09’
αρθρο-newpost

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει ως τις 11 Μαΐου για να υπάρξει συμφωνία στην διαπραγμάτευση. Έως τότε μπορεί να έχει στερέψει από ρευστότητα και η αγωνία για την χώρα να έχει χτυπήσει κόκκινο.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει ως τις 11 Μαΐου για να υπάρξει συμφωνία στην διαπραγμάτευση. Έως τότε μπορεί να έχει στερέψει από ρευστότητα και η αγωνία για την χώρα να έχει χτυπήσει κόκκινο. Γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία πριν από τον Μάιο ενδεχομένως και με ένα έκτακτο Eurogroup , κάτι που υπονόησε  χθες και ο Αλέξης Τσίπρας στην δήλωσή του προς το Reuters εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του μήνα

Η απόφαση του πρωθυπουργού να κάνει την χθεσινή παρέμβαση δεν είναι τυχαία. Αφενός ήθελε να καθησυχάσει πως δεν επέρχεται η συντέλεια του κόσμου, όπως εκτιμούν ξένοι αναλυτές και πολιτικοί και αφετέρου να στείλει ένα μήνυμα στους εταίρους που ασκούν πιέσεις πως με ανήθικους και στυγνούς εκβιασμούς όπως πχ για το χρηματοτοδικό δεν μπορεί να λειτουργήσει η Ευρώπη  των δημοκρατικών παραδόσεων. 

Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί από την εμπλοκή στην διαπραγμάτευση, γεγονός που αποδίδει στην επιθυμία των δανειστών να ασκήσουν πιέσεις στο Μαξίμου ούτως ώστε να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δεσμεύσεις στην συμφωνία. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας αυτήν την στιγμή δεν έχει αποφασίσει να τους δώσει κάτι παραπάνω από αυτά που αντέχει. Δηλαδή δεν θα τους δώσει ούτε ομαδικές απολύσεις, ούτε μειώσεις συντάξεων, ούτε αυξήσεις στον ΦΠΑ. Για την ώρα. Γιατί  ο σχεδιασμός του Μαξίμου είναι να συζητήσει τα μεγάλα θέματα με τους εταίρους τον ερχόμενο Ιούνιο εντάσσοντάς τα σ’ ένα ευρύτερο πακέτο συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και μέτρα αλλά και δεσμεύσεις για ανάπτυξη. Έως τότε μπορεί να έχει προετοιμάσει καλύτερα και το εσωτερικό μέτωπο. 

Πάντως, η δήλωση Τσίπρα για την διαπραγμάτευση έγινε μετά την συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων του μετέφερε την αγωνία του για τις εξελίξεις γιατί από τις προσωπικές  επαφές του με προσωπικότητες σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχει αντιληφθεί –όπως είπε στον πρωθυπουργό- ότι τα όρια ανοχής απέναντι στην Ελλάδα περιορίζονται. 

Πάντως, στο δίωρο που βρέθηκαν μαζί οι κ.κ. Τσίπρας και Παπανδρέου συζήτησαν και για τις εσωτερικές εξελίξεις κάτι που απέφυγαν να επιβεβαιώσουν και τα δύο μέρη. Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της αναζήτησης συμμάχων βλέπει κόσμο, -επομένως και τον πρώην πρωθυπουργό- άλλωστε το σενάριο των εκλογών δεν έχει υποχωρήσει ποτέ.


σχετικα αρθρα