current views are: 5

19 Απριλίου 2015
Δημοσίευση17:26

Μυστηριώδης ασθένεια στη Νιγηρία με τρομακτικά συμπτώματα σκοτώνει τους ασθενείς μέσα σε 24 ώρες

Συναγερμός έχει σημάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις υγειονομικές αρχές στη Νιγηρία έπειτα από το ξέσπασμα «μυστηριώδους» επιδημίας μίας εξαιρετικά επιθετικής ασθένειας εξαιτίας της οποίας μέσα σε τρεις ημέρες βρήκαν το θάνατο 18 άτομα.

Δημοσίευση 17:26’
αρθρο-newpost

Συναγερμός έχει σημάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις υγειονομικές αρχές στη Νιγηρία έπειτα από το ξέσπασμα «μυστηριώδους» επιδημίας μίας εξαιρετικά επιθετικής ασθένειας εξαιτίας της οποίας μέσα σε τρεις ημέρες βρήκαν το θάνατο 18 άτομα.

Συναγερμός έχει σημάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις υγειονομικές αρχές στη Νιγηρία έπειτα από το ξέσπασμα «μυστηριώδους» επιδημίας μίας εξαιρετικά επιθετικής ασθένειας εξαιτίας της οποίας μέσα σε τρεις ημέρες βρήκαν το θάνατο 18 άτομα, αν και τοπικά μέσα κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερο απολογισμό νεκρών.

Τα κρούσματα του ιού εντοπίζονται στην πόλη Όντε – Ιρέλε της επαρχίας Όντο στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για συνολικά 23 κρούσματα, με τον ΠΟΥ από την πλευρά του να επιβεβαιώνει τα 14. Άλλες αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης στη Νιγηρία κάνουν λόγο για 20 νεκρούς έως και 30 νεκρούς. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής περιγραφές, η ασθένεια θεωρείται εξαιρετικά επιθετική ακόμα και σε σχέση με τον ιό Έμπολα, καθώς φαίνεται να χτυπάει το κεντρικό νευρικό σύστημα των ασθενών, και οδηγεί στον θάνατο μόλις 24 ώρες μετά τη διάγνωσή της.

Ανάμεσα στα συμπτώματα περιλαμβάνεται ο έντονος πονοκέφαλος,  απώλεια βάρους, διάρροια, μειωμένη όραση καθώς και απώλεια συνείδησης, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μελέτες του ΠΟΥ τα πρώτα συμπτώματα στους ασθενείς εμφανίστηκαν ανάμεσα στις 13 και 15 Απριλίου και προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί η προέλευση της νόσου η οποία φαίνεται να είναι άγνωστη στους επιστήμονες. Όπως προκύπτει από τις εργαστηριακές εξετάσεις, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο του Έμπολα ή κάποιας βακτηριακής ή ιογενούς λοίμωξης.

Πάντως ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως μία πρώτη εξήγηση για την εμφάνιση της μυστηριώδους ασθένειας είναι η χρήση φυτοφαρμάκων από τους κατοίκους, δίχως ωστόσο να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στο σημείο που εκδηλώθηκαν τα κρούσματα, έσπευσαν υπηρεσίες αρωγής, γιατροί καθώς και επιδημιολόγοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έλαβαν δείγματα αίματος και ούρων από δύο θύματα.

Ήδη οι αρχές τις πολιτείας έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων για τις συνέπειες της άγνωστης μέχρι στιγμής επιδημίας η οποία ωστόσο δεν έχει εξαπλωθεί πέραν των ορίων της περιοχής με τους κατοίκους ωστόσο να πανικοβάλονται και αρκετούς εξ αυτών να φεύγουν από την πόλη. 

 

 


σχετικα αρθρα