current views are: 1

19 Απριλίου 2015
Δημοσίευση14:39

Πρωτοβουλίες Αβραμόπουλου μετά και τη νέα «Λαμπεντούζα» – Σύσκεψη και στην Αθήνα

Πρωτοβουλίες αναμένονται τις επόμενες μέρες ίσως και ώρες εκ μέρους του ευρωπαίου επιτρόπου για τη μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά το νέο ναυάγιο ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Δημοσίευση 14:39’
αρθρο-newpost

Πρωτοβουλίες αναμένονται τις επόμενες μέρες ίσως και ώρες εκ μέρους του ευρωπαίου επιτρόπου για τη μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά το νέο ναυάγιο ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Πρωτοβουλίες αναμένονται τις επόμενες μέρες ίσως και ώρες εκ μέρους του ευρωπαίου επιτρόπου για τη μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά το νέο ναυάγιο ανοιχτά της Λαμπεντούζα και τους φόβους για 700 νεκρούς μετανάστες. 
 
Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι ήδη έχουν ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης συνόδου για το θέμα με τον ιταλό πρωθυπουργό να ζητά να γίνει εντός της εβδομάδας. 
 
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει «βαθιά συγκλονισμένη» από το νέο ναυάγιο ενώ ανακοίνωσε την προσεχή πραγματοποίηση μιας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα.
 
«Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.
 
Ωστόσο, επιπλέον της στρατηγικής αυτής, «είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα. Όσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι διάπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ένα μεγάλο μέρος της προσέγγισής μας έγκειται στη δουλειά με τις τρίτες χώρες», επέμεινε η Επιτροπή.
 
Με το στόχο αυτό θα οργανωθεί κοινή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, ανακοίνωσε η Επιτροπή, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αβραμόπουλος που σήμερα βρίσκεται στη Μαδρίτη, θα πήγαινε στη Ρώμη την Πέμπτη ενώ την Παρασκευή πιθανότατα να βρισκόταν στην Αθήνα. Ωστόσο δεν αποκλείεται να επιστρέψει άμεσα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συντονίσει τις όποιες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. 
 
Ο ευρωπαίος επίτροπος πάντως ενδέχεται να έρθει τελικά στην Αθήνα την Παρασκευή προκειμένου να συναντηθεί με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου άμεσα να ληφθούν μέτρα για τη μετανάστευση. 

Την ίδια ώρα, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις θα τεθούν προς συζήτηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη Δευτέρα το πρωί.

Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επαφή με συνεργάτες του και τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται τον δικό της οδικό χάρτη, τον οποίο θα συζητήσει με τους εταίρους, ενώ τόσο η Ιταλία, όσο και η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν τους ίδιους προβληματισμούς.


σχετικα αρθρα