current views are: 2

19 Απριλίου 2015
Δημοσίευση18:27

Φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις στην αντιπολιτευτική ατζέντα της ΝΔ

Φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνει το μενού της επίθεσης που αναμένεται να εξαπολύσει η ΝΔ από την ερχόμενη εβδομάδα στην κυβέρνηση. 

Δημοσίευση 18:27’
αρθρο-newpost

Φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνει το μενού της επίθεσης που αναμένεται να εξαπολύσει η ΝΔ από την ερχόμενη εβδομάδα στην κυβέρνηση. 

Του Γιάννη Γιαννόπουλου
 
Φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνει το μενού της επίθεσης που αναμένεται να εξαπολύσει η ΝΔ από την ερχόμενη εβδομάδα στην κυβέρνηση. Στη λεωφόρο Συγγρού ο Αντώνης Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεδριάζουν καθημερινά για να αναλύσουν κάθε πτυχή των δύο αυτών κυβερνητικών πολιτικών. 
 
Στην φορολογία η ΝΔ θα έχει ως αιχμή του δόρατος την μη αντικατάσταση μέχρι στιγμής του ΕΝΦΙΑ από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας κάτι που αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ
 
Ο μη σαφής προσδιορισμός από την κυβέρνηση του ύψους των εισοδημάτων που θα φορολογούνται (ως μεγάλη περιουσία κινητή και ακίνητη) αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των γαλάζιων βουλευτών που κάνουν ευθέως λόγο για πολιτικό εμπαιγμό των πολιτών και για τον κίνδυνο υπερφορολόγησης ακόμη και πολύ χαμηλών εισοδημάτων. Στη ΝΔ εξετάζουν λέξη προς λέξη όλες τις νέες ρυθμίσεις στην φορολογία, τεκμήρια διαβίωσης, ΦΠΑ, φορολογικούς συντελεστές και μέχρι στιγμής οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η νέα φορολογική πολιτική θα επιβαρύνει περισσότερο τους πολίτες από ότι επί διακυβέρνησης ΝΔΠΑΣΟΚ.
 
«Η υπεροφορολόγηση θα χτυπήσει εκ νέου την μεσαία τάξη» δήλωνε στο newpost μέλος του οικονομικού επιτελείου της Συγγρού την ίδια στιγμή που το κράτος εμφανίζεται εντελώς αναξιόπιστο στις πληρωμές του προς τους ιδιώτες.
 
Η έλλειψη ρευστότητας αναμένεται να διογκωθεί εκτιμούν στην Συγγρού αφενός από την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να ανταπεξέλθει στα αιτήματα δανειοδότησης ιδιωτών και επιχειρήσεων, αφετέρου από την αδυναμία του κράτους να αποπληρώσει τις οφειλές του σε ιδιώτες που έχουν συνάψει συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο. 
 
Στη ΝΔ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πάταξη της φοροδιαφυγής που έχει υπερδιαφημιστεί από την κυβέρνηση. Οι τρόποι που η κυβέρνηση επιθυμεί να πατάξει την φοροδιαφυγή είναι ατελέσφορα , λένε από τη Συγγρού, και η απόδοσή τους σε έσοδα δεν θα αγγίξει ούτε το 1/5 των κυβερνητικών προγραμματισμών.
 
Το επόμενο μεγάλο θέμα που θα εγείρει η ΝΔ θα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και το «πάγωμα» σχεδόν έτοιμων συμφωνιών όπως για παράδειγμα τα περιφερειακά αεροδρόμια αλλά και το Ελληνικό
 
Στην επιχειρηματολογία της ΝΔ θα προστεθεί και η σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται και στη αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου αλλά και παραθαλάσσιων περιοχών που είχε προγραμματιστεί να αξιοποιηθούν από τουριστικές επιχειρήσεις. 
 
Τις επόμενες ημέρες η ΝΔ αναμένεται να παρουσιάσει έναν συνολικό πίνακα με τις ιδιωτικοποίησεις που ήταν στο στάδιο των τελικών υπογραφών αλλά και τα έσοδα που θα απέφεραν αυτές στον κρατικό κορβανά. Στον ίδιο πίνακα αναμένεται να παρουσιαστούν και οι επόμενες προγραμματισμένες επενδύσεις αλλά και ένας αριθμός επενδυτών που απέσυραν το ενδιαφέρον τους μετά την αλλαγή της κυβέρνησης.
 
«Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση» θα υποστηρίξουν τα στελέχη της Συγγρού την οποία θα κατηγορήσουν για δημιουργία κλίματος ανασφάλειας που απομακρύνει τις επενδύσεις από την χώρα. 

σχετικα αρθρα