current views are: 1

19 Απριλίου 2015
Δημοσίευση16:22

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στις παραλίες – Μαζεύουν ομπρέλες και ξαπλώστρες

Μεγάλες αλλαγές θα αντικρίσουν φέτος οι λουόμενοι στις παραλίες, καθώς δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν ηλιοθεραπεία «πάνω στο κύμα».

Δημοσίευση 16:22’
αρθρο-newpost

Μεγάλες αλλαγές θα αντικρίσουν φέτος οι λουόμενοι στις παραλίες, καθώς δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν ηλιοθεραπεία «πάνω στο κύμα».

Μεγάλες αλλαγές θα αντικρίσουν φέτος οι λουόμενοι στις παραλίες, καθώς δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν ηλιοθεραπεία «πάνω στο κύμα».

Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, που υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα, οι ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 5 μέτρα από το κύμα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για όλους τους λουόμενους που επιθυμούν να απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς να πληρώσουν το αντίστοιχο αντίτιμο.

Την ίδια ώρα, η παραχώρηση των παραλιών σε ιδιώτες αλλάζει άρδην, αυξάνοντας και τα έσοδα του Δημοσίου, καθώς βάσει του νέου νόμου το ποσοστό των μισθωμάτων που θα καταλήγει στο Δημόσιο αυξάνεται από 20% σε 30%.

Ωστόσο, παραμένει η ίδια φιλοσοφία της μαζικής παραχώρησης των παραλιών στους Δήμους, αντίθετα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η παραπάνω απόφαση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, θα έχει ισχύ δύο ετών, δίνοντας για πρώτη φορά στους Δήμους το δικαίωμα να συνάψουν διετείς συμβάσεις μίσθωσης παραλιών.

Η απόφαση θέτει παράλληλα τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να μισθωθούν τμήματα παραλιών σε Δήμους ή ιδιώτες για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης λουομένων (λ.χ. ξαπλώστρες με ομπρέλες), θαλάσσιες δραστηριότητες και καντίνες.

Τα «ναι» και τα «όχι»

Αυξάνεται από 3 μέτρα σε 5 μέτρα η απόσταση που πρέπει να διατηρείται ελεύθερη ανάμεσα στην όποια χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες) και στο κύμα.

Οι τροχήλατες καντίνες μπορούν να μισθώσουν τον μισό χώρο από πέρυσι (έως 15 τ.μ., έναντι 30 τ.μ. που ίσχυε μέχρι και το 2014), ενώ απαγορεύεται να έχουν ηχητικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, απαγορεύονται οι «αφαιρούμενες σκιάδες» (τέντες ή κατασκευές σκίασης) στις παραλίες (πέρυσι επιτρεπόταν να καταλαμβάνουν έως 20 τ.μ. εκάστη) και η μίσθωση ακτών με αυθαίρετες κατασκευές (πέρυσι αρκούσε να έχει υποβληθεί αίτημα νομιμοποίησης, ανεξαρτήτως της τύχης του).

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως είναι η πρώτη φορά που απαγορεύεται ρητώς η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες, καθώς και η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων, με εξαίρεση τους ξύλινους διαδρόμους.

Εκτός από τις υπέρ των λουομένων τροποποιήσεις, η απόφαση περιλαμβάνει και μερικές οικονομικού ή διοικητικού τύπου βελτιώσεις.

Η πιο σημαντική, σύμφωνα με την «Καθημερινή», είναι ότι αυξάνει το ποσοστό του μισθώματος που αποδίδεται στο Δημόσιο από 20% σε 30%. Επίσης, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα υπογραφής διετούς σύμβασης, καθώς η ΚΥΑ έχει διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις όμως, η κοινή απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών διατηρεί τη φιλοσοφία της άνευ εξαιρέσεων παραχώρησης όλων των παραλιών (η εξαίρεση κάποιων εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των Δήμων), κάτι που είναι αντίθετο με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, η απόφαση δεν συνυπογράφεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος.


σχετικα αρθρα