current views are: 3

21 Απριλίου 2015
Δημοσίευση13:47

Βρυξέλλες: H 30η Ιουνίου η πιο σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα

Υποβαθμίζει τη σημασία του Eurogroup της Παρασκευής για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα, κοινοτικός αξιωματούχος σε ενημέρωση που παρείχε στις Βρυξέλλες. 

Δημοσίευση 13:47’
αρθρο-newpost

Υποβαθμίζει τη σημασία του Eurogroup της Παρασκευής για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα, κοινοτικός αξιωματούχος σε ενημέρωση που παρείχε στις Βρυξέλλες. 

Υποβαθμίζει τη σημασία του Eurogroup της Παρασκευής για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα, κοινοτικός αξιωματούχος σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες

«Η 30η Ιουνίου είναι η πιο σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα», τόνισε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι «δεν θα γίνουν πολλά στη Ρίγα της Λετονίας». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι πλέον πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης έως τις 30 Απριλίου, όπως προέβλεπε δηλαδή το κοινό ανακοινωθέν των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών της 20ης Φεβρουαρίου.

Η ίδια πηγή τόνισε πάντως ότι υπάρχει «ξεκάθαρη εντατικοποίηση» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και εταίρων, σημείωσε ωστόσο ότι η συμφωνία βρίσκεται ακόμη μακριά. 

Σχετικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ για την κάλυψη αναγκών ρευστότητας, είπε ότι οι θεσμοί είχαν παροτρύνει την Αθήνα να προχωρήσει σε μια πιο κεντρική διαχείριση της ρευστότητάς της.   Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι η υλοποίηση της απόφασης αυτής ήταν πάγιο αίτημα των θεσμών και ότι ανάλογες ρυθμίσεις προβαίνουν και άλλα κράτη-μέλη όπως π.χ. η Ολλανδία.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πλήρης εικόνα όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αφού διευκρίνισε ότι σε ανάλογου χαρακτήρα ζητήματα καμία χώρα δεν έχει επιτύχει την απόλυτη διαφάνεια, επισήμανε ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει συνολική συμφωνία για όλο το φάσμα των κρατικών δαπανών και εσόδων.


σχετικα αρθρα