current views are: 2

22 Απριλίου 2015
Δημοσίευση21:02

Σαμαράς: Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον λαό – Δεν ζητάω εκλογές, αλλά συμφωνία

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στην κυβέρνηση μιλώντας στην εκπομπή Online του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

Δημοσίευση 21:02’
αρθρο-newpost

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στην κυβέρνηση μιλώντας στην εκπομπή Online του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στην κυβέρνηση μιλώντας στην εκπομπή Online του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, ο οποίος εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος το ενδεχόμενο νέων εκλογών και ζήτησε να υπάρξει άμεση συμφωνία με τους πιστωτές.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει νωπή εντολή. «Οι εκλογές θα επισπεύσουν την καταστροφή της Ελλάδας» είπε , ζητώντας από την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, για να δοθεί νέα προοπτική για τον τόπο.

«Κανείς δεν έχει δώσει την εντολή στην κυβέρνηση να γυρίσουμε στη δραχμή» ανέφερε σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα

«Εάν είναι να μας πάνε σε σύγκρουση, σημαίνει Αργεντινή. Εάν μας πάνε σε δημοψήφισμα ή εκλογές, τότε θα ζητούν να νομιμοποιηθεί η δραχμή. Εάν είναι να πάνε σε δημοψήφισμα θα πρέπει να μας το πει από τώρα. Σημαίνει πως δεν διαπραγματεύεται. Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε σήμερα ότι υπάρχει μία τέτοια προοπτική (Grexit)» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Δεν είναι όλοι εξ ορισμού εναντίον της κυβέρνησης στην Ευρώπη. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έλαβαν τίποτα (σ.σ. από την κυβέρνηση), βλέπουμε συνέχεια αντιφατικές και προκλητικές δηλώσεις και έχουν μπερδέψει όλο τον κόσμο. 

«Εάν ο λαός θα πει “ευρώ” στο δημοψήφισμα, που θα πει “ναι” γιατί το 70% θέλει παραμονεί στην ευρωζώνη, τότε θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση αυτά που δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής» είπε ακόμα και παρατήρησε ότι «μας πάνε σε ασφυξία με ένα νέο μνημόνιο». Εκτίμησε ακόμα ότι με μια αλλαγή πολιτικής, σε έναμιση χρόνο θα μπορούσε η χώρα να βγει από την κρίση.

«Δημόσια ομολογία αδυναμίας πληρωμών από την τωρινή κυβέρνηση»

Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Μάρδα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως «βγήκε να μας πει μια δημοσιά ομολογία ότι υπάρχει θέμα αδυναμίας πληρωμών συντάξεων και μισθών». 

«Η κυβέρνηση έδωσε εικόνα ότι συνορεύουμε με τη χρεοκοπία» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

Δεν επιτρέπεται να κάνει ένας υπουργός μία τέτοια δήλωση που είναι καταστροφική για τον τόπο και μάλιστα πρόλαβε σε λίγες ώρες να βρει τα χρήματα. 

«Επομένως, είμαστε σε ένα αδιέξοδο» σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «κορόιδεψε τον κόσμο». 

«Είτε θα πρέπει να συγκρουστεί με τον εαυτό της είτε με τους δανειστές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς που επεσήμανε πως η εντολή της κυβέρνησης «ήταν καλύτεροι όροι. Δεν είδαμε καλύτερους όρους, αντιθέτως είδαμε μία διπλωματική ρήξη με τις ΗΠΑ, είδαμε μια επανάληψη των χειρότερων όρων του χθες, τους κουκουλοφόρους, τον Ξηρό».

«Δεν έχουν κοινή θέση για το που βρίσκεται η διαπραγμάτευση» 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του και κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά της τωρινής κυβέρνησης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε πως «παρέλαβαν από εμάς 1,9 δισ ευρώ ταμειακά διαθέσιμα».

«Ήξεραν», συνέχισε, «ότι αυτό το πόσο όταν έρθει ο Μάρτιος -γιατί είναι δύσκολος μήνας- θα μειωνόταν. Παρόλα αυτά είπαν πως “εμείς δεν θέλουμε τα 7,2 δισ ευρώ. Οι ίδιοι με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είπαν πως “θα τα πάρουμε αυτά τα χρήματα μετά τη συμφωνία”» είπε και υποστήριξε ακόμα:

Δεν ήταν μία κυβέρνηση η οποία είχε γνώση και κινήθηκε πρακτικά με βάση ένα πρόγραμμα. Ο καθένας πήγαινε όπου ήθελε, έλεγε τα δικά του πράγματα. Δεν είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση έχει μία κοινή θέση για το που βρίσκεται η διαπραγμάτευση

«Σήμερα βγήκε υπουργός και είπε πως “δεν θα πάρουμε τα διαθέσιμα των νοσοκομείων”. Και διαψεύστηκε άμεσα. Είναι αλαλούμ αυτό που γίνεται μεταξύ τους» συνέχισε.

«Αναγκαστικός δανεισμός απελπισίας η ΠΝΠ»

Κριτική άσκησε και για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και των περιφερειών.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης «αναγκαστικό δανεισμό απελπισίας. Με το νόμο που περάσαμε το 2014 δώσαμε τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να κάνουν σε Repos τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ. Τώρα έγινε υποχρεωτικό» σημείωσε και διερωτήθηκε: 

Ποια είναι η εγγύηση επιστροφής των χρημάτων; 

Κάλεσε εξάλλου τον κ. Τσίπρα να συναντηθεί με τους δημάρχους για το θέμα, λέγοντας πως «είναι αναγκαίο να τους δώσει εγγυήσεις.

«Τα χρήματα αυτά δεν ανήκουν στο δήμο» είπε, τονίζοντας πως «ανήκουν στον πολίτη του δήμου».

«Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν ο ΕΝΦΙΑ»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε και αυτοκριτική σχετικά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του. «Το χειρότερο για μένα, η μεγαλύτερη επικοινωνιακή μας ήττα ήταν ο ΕΝΦΙΑ, αυτό που έγινε το καλοκαίρι» δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως «είχαμε σχέδιο να μειωθεί ο φόρος κατά 7% και να μεταφερθούν η είσπραξή του στην αυτοδιοίκηση». 

«Παρέλαβα ένα ιλιγγιώδες έλλειμμα και μία τεράστια ύφεση» είπε στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς που αναφέρθηκε και στους αυξημένους φόρους:

Είμαι ταγμένος κατά των φόρων. Όταν μπήκαν οι φόροι, δεν εξήγησα στο λαό πως ήταν έκτακτοι, αλλά έβαλα τα αναγκαία πατήματα προκειμένου η κυβέρνηση σε περίπτωση που ολοκλήρωνε η κυβέρνηση την τετραετία, για να βγούμε από την κρίση (…) Μέσα σε δυόμιση χρόνια ο κόσμος είδε πως κάτι αλλάζει. 

«Όσο περνούν οι ημέρες, ο λογαριασμός μεγαλώνει»

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε να επισπευσθούν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές απευθύνοντας έκκληση για άμεση επίτευξη συμφωνίας, και είπε σε αυτό το πλαίσιο πως «όσο περνούν οι ημέρες, ο λογαριασμός μεγαλώνει. Χρειάζεται συμφωνία που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην αγορά και θα βελτιώσει την οικονομία».

«Το θέμα είναι πως αυτή τη στιγμή, από εκεί που υπήρχε σιγουριά με τη δική μας κυβέρνηση για πληρωμές μισθών συντάξεων, δεν υπήρχε άγχος για Grexit, σήμερα λέμε “θα βρούμε χρήματα  τον Ιούνιο”; “Θα βρούμε χρήματα μετά τον Ιούνιο;”» υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Εάν δεν πληρώσουμε, πέρα από τους μισθούς, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, τότε η καταραμένη λέξη Grexit επιστρέφει» είπε χαρακτηριστικά. 

«Δεν πρέπει να μπει η Νέα Δημοκρατία σε φάση εσωστρέφειας»

Ως προς στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, διαμήνυσε πως δεν υπάρχει θέμα αλλαγής ηγεσίας. «Μετά από τα πιο σκληρά χρόνια λιτότητας που έζησε η Ελλάδα είχαμε απώλεια μόλις 1,7% στα εκλογικά ποσοστά μας. Κρατήσαμε τις δυνάμεις μας» είπε ο κ. Σαμαράς και τόνισε:

Σε καμία περίπτωση η ΝΔ δεν πρέπει να μπει σε φάση εσωστρέφειας. Αυτό θα ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στον κ. Τσίπρα. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην αντιμετώπιση της κρίσης. Το κόμμα έχει όργανα που έχουν συγκληθεί. Ζήτησα να τοποθετηθούν τα στελέχη εάν θέλουν αλλαγή ηγεσίας κανείς δεν το έκανε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «ήδη ξεκινούμε περιοδείες στην επαρχεία όπου θα συζητήσουμε ευρέως με τη βάση. Θα κάνουμε το συνέδριο στον κατάλληλο χρόνο, όταν το κρίνουμε εμείς».

«Πάντοτε αυτός που έχει χάσει είναι σε δυσμενή θέση» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και υποστήριξε πως «το θέμα είναι να μην κάνουμε τη θέση μας δυσμενέστερη. Η εσωστρέφεια αυτή τη στιγμή είναι αντίθετη με το συμφέρον του τόπου». 

«Παραλάβαμε μια χώρα στον “αναπνευστήρα” και βγήκαμε στις αγορές»

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμα και στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του. «Ενώ παραλάβαμε μία χώρα στον αναπνευστήρα, βγήκαμε εν τέλει στις αγορές» είπε, και συνέχισε τονίζοντας πως «το δεύτερο που κάναμε είναι να φτιάξουμε ένα ηλεκτρονικό κράτος». 

Χαρακτήρισε «επαναστατική» την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που τώρα όπως είπε «καταργεί η τωρινή κυβέρνηση» και σημείωσε πως άρχισε η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε αρκετές περιοχές της χώρας. 

«Συνεννοηθήκαμε με την εκκλησία για την εκμετάλλευση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς που χαρακτήρισε ως μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησής του τις «τριγωνικές σχέσεις με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο».

Συνεχίζοντας, για τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής υπογράμμισε πως  «εμείς είχαμε κάνει τη δεύτερη επαφή με τον κ. Πούτιν στις Βρυξέλλες και τότε είχε μειωθεί κατά 18% η τιμή του φυσικού αερίου για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις μας».

Αναφέρθηκε στις επενδύσεις, λέγοντας πως «εισέρρευσαν  στη χώρα 27 δισ. ευρώ. Εκτός από τον αγωγό TAP, ήταν και το Ελληνικό που θα δώσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

«Το ΔΝΤ δεν ήθελε να συμφωνήσω»

Αιχμές άφησε για τη στάση των δανειστών λέγοντας πως σήκωναν εμπόδια στη διαπραγμάτευση.

«Στην ουσία αισθάνθηκα ότι σήκωσαν τόσο τη μπάρα, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, που δεν ήθελαν να συμφωνήσω» είπε και επεσήμανε πως «δεν συμφώνησα σε μέτρα που δεν μπορούσα να συμφωνήσω».

Παράλληλα σημείωσε πως το mail Χαρδούβελη «δεν είχε – πέραν του ΦΠΑ– ούτε ένα επιβαρυντικό μέτρο για την οικονομία».  

«Να ενεργοποιηθούν τα κέντρα κράτησης για τους λαθρομετανάστες»

Για το μεταναστευτικό, ανέφερε πως κατά την ελληνική προεδρία της ΕΕ, «η Ευρώπη δέχθηκε τον διαχωρισμό των νόμιμων και των παράνομων μεταναστών. Εξασφαλίσαμε τότε τον διορισμό του κ. Αβραμόπουλου ως Επίτροπο για τη Μετανάστευση. Είχαμε απορρόφηση 90% των κονδυλίων που λάβαμε για το ζήτημα».

«Η νέα κυβέρνηση έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όποιον μετανάστη επιθυμεί να έρθει» συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που σημείωσε πλέον «η Ελλάδα δέχεται τους κατεξοχήν λαθρομετανάστες στη χώρα μας. Για αυτούς πρέπει να ενεργοποιηθούν τα κέντρα κράτησης».

«Για να αντιμετωπιστεί το θέμα να πιέσουμε την Ευρώπη και την Τουρκία προκειμένου να εφαρμοστούν τα όσα έχουν υπογράψει μέσω διμερών συμφωνιών. Η Ευρώπη δεν έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε για το μεταναστευτικό» επεσήμανε ακόμα. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κοντεύει να αναδείξει τη ΧΑ σε ρυθμιστή του πολιτεύματος»

Ταυτόχρονα, ο κ. Σαμαράς είπε πως «εμείς καταγγείλαμε πρώτοι τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση». 

«Όταν βγήκε εκτός γραμμής ο Μπαλτάκος, τον θέσαμε εκτός κυβέρνησης. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κοντεύει να αναδείξει τη ΧΑ σε ρυθμιστή του πολιτεύματος» είπε. 

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο ενός ντιμπέιτ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Πολύ ευχαρίστως. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά. 


σχετικα αρθρα