current views are: 3

24 Απριλίου 2015
Δημοσίευση12:14

Eurogroup: Σαφείς διαφωνίες – Η Ελλάδα δεν δέχεται μείωση συντάξεων, πλειστηριασμούς

Βαριά τα σύννεφα στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας με τις δύο πλευρές, ελληνική και εταίρους, να διαπιστώνουν ακόμα μεγάλο χάσμα. 

Δημοσίευση 12:14’
αρθρο-newpost

Βαριά τα σύννεφα στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας με τις δύο πλευρές, ελληνική και εταίρους, να διαπιστώνουν ακόμα μεγάλο χάσμα. 

Βαριά τα σύννεφα στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας με τις δύο πλευρές, ελληνική και εταίρους, να διαπιστώνουν ακόμα μεγάλο χάσμα. 

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά ενώ απέρριψε «μερική συμφωνία με τμηματική καταβολή της δόσης» κάτι που ζήτησε λίγο αργότερα ο Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας πως «οι διαπραγματεύσεις θα επιταχυνθούν αν οι δανειστές συμφωνήσουν σε μερική εκταμίευση δόσης έναντι μικρής λίστας μεταρρυθμίσεων». 

 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης οτι απο τη στιγμή που θα κλείσουν οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις, θα αρχίσουν οι συνεννοήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Ιούνιο, όποτε λήγει η τετράμηνη παράταση που δόθηκε τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα. Ο Ολλανδός υπουργος αναφέρθηκε επισης στα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία λέγοντας οτι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των διαβουλεύσεων, ενώ δεν έκρυψε οτι στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης το κλίμα για την ελληνική πλευρα και τον Γιανη Βαρουφάκη προσωπικά υπήρξε αρνητικό.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε οτι ναι μεν έχουν γίνει κάποιες πρόοδοι απο ελληνικής πλευράς – κυρίως τις τελευταίες ημέρες, πλην όμως σημείωσε οτι αυτές είναι ανεπαρκείς. Είμαστε ακόμη μακρυά τονισε ο Γάλλος Επίτροπος, επισημαίνοντας οτι οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν.

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς και ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν, διατύπωσε σήμερα από τη Ρϊγα της Λετονίας, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου Eurogroup.
 
Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, σήμερα συζητήθηκε η πορεία των διαραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. «Εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση ενόψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε».
 
Ανέφερε, επίσης, ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί.
 
Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, «κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης». Είπε, επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ διατύπωσε διαφορές όσον αφορά την απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.
 
Ο Γ. Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας ότι πέρα αυτών των διαφορών, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως είπε, «κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν».


σχετικα αρθρα