current views are: 1

28 Απριλίου 2015
Δημοσίευση04:55

Χοιρινή τηγανιά με πράσο

Το φαγητό αυτό είναι μάλλον  από τα καλύτερα πιάτα με χοιρινό που έχω φάει. Γλυκό σαν μέλι, με γεύσεις που παντρεύονται  μεταξύ τους σε απόλυτο βαθμό. 

Δημοσίευση 04:55’
αρθρο-newpost

Το φαγητό αυτό είναι μάλλον  από τα καλύτερα πιάτα με χοιρινό που έχω φάει. Γλυκό σαν μέλι, με γεύσεις που παντρεύονται  μεταξύ τους σε απόλυτο βαθμό. 

Το φαγητό αυτό είναι μάλλον  από τα καλύτερα πιάτα με χοιρινό που έχω φάει. Γλυκό σαν μέλι, με γεύσεις που παντρεύονται  μεταξύ τους σε απόλυτο βαθμό. Το κρέας που είναι πραγματικά απαραίτητο να είναι  «χοιρινό λαιμός» είναι μαλακό και λιώνει στο στόμα, γιατί το φαγητό αυτό, το θέλει το λιπάκι του, το λαδάκι του και την υπερβολή του. Τα δαμάσκηνα, γλυκιές εκρήξεις στο στόμα, αραιά και που όταν τα πετυχαίνεις,  με αποκορύφωμα το δενδρολίβανο που ταιριάζει λες και φύτρωσε στη γη, μόνο και μόνο για να μπει σε αυτό το φαγητό!

Υλικά

  •      1.500 γραμμάρια χοιρινό από λαιμό κομμένο σε μπουκίτσες
  •      5-6  μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  •      2 μεγάλα πράσα κομμένα σε ροδέλες
  •      ½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  •      2-3 κλαριά φρέσκο δενδρολίβανο, από τα οποία έχουμε κόψει τα φύλλα
  •      250 ml ελαιόλαδο
  •      200 γραμμάρια δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
  •      Αλάτι
  •     Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε πολύ καλά το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές του καλά και να πιει όλα τα υγρά που θα αφήσει κατά το σοτάρισμα. Στη συνέχεια το σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2-3 λεπτά με ανοιχτή κατσαρόλα και δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ. 

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα, 500 ml ζεστό νερό και τα φυλλαράκια από 2-3 κλωνάρια  φρέσκου δενδρολίβανου.  Όχι ολόκληρο το κλωνάρι! Αν δεν έχουμε φρέσκο δενδρολίβανο προσθέτουμε περίπου 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία με μισόκλειστη κατσαρόλα για μία περίπου ώρα. Το ελέγχουμε μήπως πιει τα υγρά του κατά διαστήματα και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό. 

Στη μία ώρα, και αφού δούμε ότι το κρέας είναι μισοέτοιμο, προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα, αλάτι και  πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει περίπου 15-20 λεπτά ακόμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα βραστό νερό. Μόλις περάσει η ώρα αυτή ελέγχουμε με ένα πιρούνι αν το κρέας  έχει βράσει τελείως. Αν όχι, τότε ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό και το αφήνουμε στο μάτι μέχρι να δούμε ότι τσιμπιέται και έχει μαλακώσει. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχει πιει τα υγρά του και έχει μείνει μια παχύρρευστη σάλτσα με το λάδι της.  Το δε κρέας πρέπει να το τσιμπάς με το πιρούνι και να είναι απόλυτα μαλακό!
 


σχετικα αρθρα