current views are: 1

3 Μαΐου 2015
Δημοσίευση18:11

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος για τη διαπραγμάτευση

Στο βιβλίο «Το αστείο» ο ήρωας του συγγραφέα Μ. Κούντερα έχει γράψει στον τοίχο του πανεπιστημίου που φοιτά «η αισιοδοξία είναι το όπιο των λαών». 

Δημοσίευση 18:11’
αρθρο-newpost

Στο βιβλίο «Το αστείο» ο ήρωας του συγγραφέα Μ. Κούντερα έχει γράψει στον τοίχο του πανεπιστημίου που φοιτά «η αισιοδοξία είναι το όπιο των λαών». 

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Στο βιβλίο «Το αστείο» ο ήρωας του συγγραφέα Μ. Κούντερα έχει γράψει στον τοίχο του πανεπιστημίου που φοιτά «η αισιοδοξία είναι το όπιο των λαών». 

Ήταν η αρχή των διώξεων του… Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές δεν παύει ούτε στιγμή να δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων

Από που πηγάζει αυτή η αισιοδοξία; Συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου την αποδίδουν στην πολιτική ανάλυση της πραγματικότητας και τα «εργαλεία» τα οποία χρησιμοποιεί. Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός «δεν περίμενε την ένταση με την οποία θα όξυναν την αντιπαράθεση οι δανειστές», με αποτέλεσμα ως «καλός παίκτης» να απαντά με τα ίδια όπλα στους απέναντι. Η επιμονή στις «κόκκινες γραμμές» δεν εξηγείται απλά ως πολιτική εμμονή, έχει ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο.

Ο Α. Τσίπρας γνωρίζει άριστα ότι οποιαδήποτε υποχώρηση από αυτές, θα σημαίνει απώλεια πολιτικού κεφαλαίου, και πιθανότατα να τον οδηγούσε σε συμβιβασμούς που δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία και η οικονομία. Γι αυτό επιχειρεί άλμα προς τα εμπρός, ξεκαθαρίζοντας προς όλες τις πλευρές το πολιτικό τοπία, χωρίς να αφήνει να πλανώνται ερωτηματικά. 

Η αισιοδοξία του ότι τελικά θα εξευρεθεί λύση, πηγάζει από δύο κρίσιμους παράγοντες. Ο πρώτος αφορά την αποδοχή από τους δανειστές ότι το ελληνικό ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί με νέα υφεσιακά μέτρα, και ο δεύτερος ότι αν το «ιερατείο της Ε.Ε επιδιώκει να θέσει εκ ποδών την Ελλάδα, τότε θα πρέπει να αναλάβει και τις ιστορικές του ευθύνες». 

Ουσιαστικά στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν στο ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (μέχρι τέλος Ιουνίου), θα αποτυπώνει την μελλοντική πορεία της χώρας προς τη νέα συμφωνία με τους εταίρους. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι στο τέλος Ιουνίου θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, για το ασφαλιστικό, και τις ιδιωτικοποιήσεις, σε σαφώς ευνοϊκότερο κλίμα τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τη χώρα. 

Στελέχη του υπουργείου οικονομικών τα οποία όπως οφείλουν, εκ θέσεως, είναι πιο συγκρατημένα στις προβλέψεις τους δεν απέχουν από τη θέση του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας ότι «η επι της ουσίας πολιτική αντιπαράθεση ΕΕ – Ελλάδας δεν συμφέρει κανένα, έχουμε προχωρήσει πολύ ας αναλάβουν και οι δανειστές τις ευθύνες τους».

Ο πρωθυπουργός «πατάει γερά» στην κοινωνική αποδοχή, στις αδυναμίες της αντιπολίτευσης, και κυρίως στην ανάγκη μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας. Στοιχεία που του επιτρέπουν να συμπεριφέρεται ως «ίσος προς ίσον απέναντι στους δανειστές», μη παραβλέποντας ότι ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ε.Ε. 


σχετικα αρθρα