current views are: 1

5 Μαΐου 2015
Δημοσίευση09:35

Τα τρία σενάρια για το προφίλ του πατέρα «τέρας» της Άννυ

Η ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθεί από χθες συγκλονισμένη να ξετυλίγεται το κουβάρι του φρικιαστικού εγκλήματος της μικρούλας ‘Αννυ από τον πατέρα της. 

Δημοσίευση 09:35’
αρθρο-newpost

Η ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθεί από χθες συγκλονισμένη να ξετυλίγεται το κουβάρι του φρικιαστικού εγκλήματος της μικρούλας ‘Αννυ από τον πατέρα της. 

Η ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθεί από χθες συγκλονισμένη να ξετυλίγεται το κουβάρι του φρικιαστικού εγκλήματος της μικρούλας ‘Αννυ από τον πατέρα της. Οι αποκαλύψεις που έχουν βγει στη δημοσιότητα για τον τρόπο που ο νεαρός πατέρας αφαίρεσε τη ζωή του παιδιού έχουν κατορθώσει να συγκινήσουν και τους πιο σκληρούς, ενώ για μια ακόμα φορά τα Social media έχουν βουλιάξει από σχόλια για την τραγική πράξη, ως συνέπεια- όπως όλα δείχνουν- και μιας ιδιαίτερης οικογενειακής κατάστασης και σχέσης ανάμεσα στον 27χρονο δολοφόνο της μικρής και την μητέρα της.

Ο ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής Dr Δημήτριος Παπαδημητριάδης μας βοηθά στη σκιαγράφηση ενός προφίλ του δράστη, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως σχετικά με την προσωπικότητά του.

«Με κάθε επιφύλαξη και δεδομένων των στοιχείων που έχουν γίνει γνωστά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέχρι τώρα για τον πατέρα και φερόμενο ως δολοφόνο της ‘Αννυ, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε τρία σενάρια σχετικά με το ψυχολογικό προφίλ του και τους λόγους που τον οδήγησαν σε κάτι τόσο αποτρόπαιο.

Το πρώτο και ίσως πιθανότερο σενάριο μας υποδεικνύει έναν άνθρωπο με μια αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας με ναρκισσιστικά στοιχεία. Αυτό φανερώνει ένα άτομο που δρα με πολύ σκληρό τρόπο, χωρίς να σκέπτεται τους άλλους, ακόμα και τα ίδια του τα παιδιά και για το λόγο αυτό είναι εύκολα κακοποιητικός με τους γύρω του και χειριστικός με το περιβάλλον του. Από ένα τέτοιο πρόσωπο εκλείπει το αξιακό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να διακρίνει το καλό από το κακό και δεν έχει αναστολές στις οποιεσδήποτε δράσεις του. 
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει πλήρη επίγνωση των πράξεών του.

Ενα δεύτερο σενάριο για το προφίλ του πατέρα της ‘Αννυ έχει να κάνει αμιγώς με την χρήση ναρκωτικών ουσιών, χωρίς κάποια περαιτέρω προβλήματα προσωπικότητας.

Στην περίπτωση αυτή, όμως, δεν οδηγεί σε έγκλημα η χρήση οπιοειδών ουσιών όπως η ηρωίνη, που δρα κατασταλτικά μάλλον παρά διεγερτικά, αλλά η χρήση άλλου τύπου ουσιών όπως π.χ. της μεθαμφεταμίνης που ειναι διεγερτικο ναρκωτικό και μπορεί να ωθήσει κάποιον να δράσει με τέτοιο τρόπο, σύμφωνα με την καταγεγραμμένη παγκόσμια εμπειρία. 

Το τρίτο σενάριο αφορά μια πρώτη εκδήλωση ψυχωσικής συνδρομής, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί δυνητικά σε σχιζοφρένεια. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ένα οξύ ψυχωσικό επεισόδιο που μπορεί να ωθήσει τον δράση σε τέτοια βίαιη συμπεριφορα.

Να επαναλάβω οτι πρόκειται για σενάρια, τα οποία μπορούμε να εξάγουμε, σύμφωνα με όλα όσα γνωρίζουμε από τα ΜΜΕ και την αστυνομία για τον δράστη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει σαφής και τελική διάγνωση, αν δεν εξετάσουμε τον ίδιο τον φερόμενο ως δράστη» καταλήγει ο κ. Παπαδημητριάδης. 


σχετικα αρθρα