current views are: 1

5 Μαΐου 2015
Δημοσίευση14:22

Κομισιόν: Στο «μικροσκόπιο» οι φορολογικές πρακτικές της McDonald’s

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αν στοιχειοθετείται η έναρξη μίας έρευνας για τις φορολογικές πρακτικές των McDonald’s, ανακοίνωσε σήμερα η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Δημοσίευση 14:22’
αρθρο-newpost

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αν στοιχειοθετείται η έναρξη μίας έρευνας για τις φορολογικές πρακτικές των McDonald’s, ανακοίνωσε σήμερα η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αν στοιχειοθετείται η έναρξη μίας έρευνας για τις φορολογικές πρακτικές των McDonald’s, ανακοίνωσε σήμερα η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Εξετάζουμε κατά πόσον θα πρέπει να ξεκινήσουμε έρευνα για τη McDonalds», στη βάση πληροφοριών που αποκαλύφθηκαν από τα συνδικάτα, δήλωσε η Βεστάγκερ, στη διάρκεια μίας ακρόασης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επίτροπος μιλούσε στην ειδική επιτροπή που συνέστησε τον Φεβρουάριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να φέρει στο φως τις φορολογικές πρακτικές ορισμένων κρατών-μελών που αποκαλύφθηκαν με το σκάνδαλο LuxLeaks στα τέλη του 2014.

Τρεις διεθνείς συνδικαλιστικές ομοσπονδίες κατηγόρησαν τον Φεβρουάριο τη McDonalds ότι υπεξαίρεσε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο φορολογικά έσοδα από ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των ετών 2009 και 2013.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, αυτή η φοροδιαφυγή κατέστη δυνατή χάρη σε ένα σχήμα φορολογικής βελτιστοποίησης που επέτρεψε στις πολυεθνικές να μεταφέρουν πάνω από 3,7 δισεκ. ευρώ από τις επιχειρήσεις τους στην Ευρώπη προς τη λουξεμβουργιανή εταιρία συμμετοχών McD Europe Franchising, η οποία κατέβαλε μόνο 16 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στο Μεγάλο Δουκάτο ανάμεσα στο 2009 και στο 2013.

Αν τα έσοδα αυτά είχαν φορολογηθεί στις χώρες προέλευσής τους, η McDonalds θα έπρεπε να καταβάλει επιπλέον 1,5 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνδικάτων.

Η McDonalds Europe δηλώνει πως «τηρεί τους ισχύοντες νόμους, ανάμεσά τους και την καταβολή των οφειλόμενων σε κάθε χώρα φόρων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει ήδη τέσσερις έρευνες για διασυνοριακές συμφωνίες εκ των προτέρων ενημέρωσης εταιρειών για τη φορολογική μεταχείριση της οποίας θα τύχουν –τις λεγόμενες “tax rulings”– οι οποίες αφορούν την Apple στην Ιρλανδία, τη Starbucks στην Ολλανδία, τη Fiat και την Amazon στο Λουξεμβούργο.

Η Επιτροπή είχε δεσμευτεί αρχικά να φέρει σε πέρας αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες μπορεί εν καιρώ να καταλήξουν σε κυρώσεις σε βάρος των κρατών αυτών, στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2015.

«Αυτή η προθεσμία δεν θα τηρηθεί», προειδοποίησε η Βεστάγκερ, αρνούμενη να ορίσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα. Επικαλέστηκε την πολυπλοκότητα των επαληθεύσεων που πρέπει να γίνουν και την ανάγκη η Κομισιόν να μην δώσει λαβή σε διεκδικήσεις.

Η Επιτροπή ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου μία νέα έρευνα για το Βέλγιο, σε σχέση με μία φορολογική διάταξη από την οποία φέρεται να επωφελούνται αποκλειστικά οι πολυεθνικές.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ υποστηρίζει πως τέτοιες διατάξεις δεν συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, οι οποίοι απαγορεύουν την παραχώρηση πλεονεκτημάτων επιλεκτικά σε ορισμένες επιχειρήσεις.

Εξάλλου, η Βεστάγκερ δήλωσε πως τρία κράτη-μέλη –η Πολωνία, η Εσθονία και η Τσεχική Δημοκρατία– δεν έχουν δώσει ακόμη στην Επιτροπή τις πληροφορίες που τους ζητήθηκαν για τις φορολογικές διατάξεις που ισχύουν στις χώρες αυτές από το 1991.

Οι αποκαλύψεις για εκαντοντάδες “tax rulings” που συνομολογήθηκαν στο Λουξεμβούργο όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν πρωθυπουργός έχουν προκαλέσει μία εγρήγορση στην ΕΕ κατά της οργανωμένης φοροδιαφυγής προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Παράλληλα με τις έρευνες αυτές, η Επιτροπή πρότεινε τον Μάρτιο την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τις φορολογικές διατάξεις, ένα σχέδιο το οποίο έχει λάβει την υποστήριξη των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.


σχετικα αρθρα