current views are: 2

6 Μαΐου 2015
Δημοσίευση14:28

Στο εδώλιο Κοντομηνάς, Φιλιππίδης και άλλοι 38 για τα «θαλασσοδάνεια» του ΤΤ

Την παραπομπή ενώπιον  του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προτείνει η εισαγγελέας Εφετών Μαρία Σουκαρά-Κατσικάρδη για 40 κατηγορούμενους, ανάμεσα τους γνωστούς επιχειρηματίες, για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Δημοσίευση 14:28’
αρθρο-newpost

Την παραπομπή ενώπιον  του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προτείνει η εισαγγελέας Εφετών Μαρία Σουκαρά-Κατσικάρδη για 40 κατηγορούμενους, ανάμεσα τους γνωστούς επιχειρηματίες, για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Την παραπομπή ενώπιον  του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προτείνει η εισαγγελέας Εφετών Μαρία Σουκαρά-Κατσικάρδη για 40 κατηγορούμενους, ανάμεσα τους γνωστούς επιχειρηματίες, για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Στην 1000 σελίδων πρότασή της η εσαγγελέας αναφέρεται στον πρώην επικεφαλής του ΤΤ ‘Αγγελο Φιλιππίδη, σε πρώην στελέχη της Τράπεζας και στους επιχειρηματίες Δημήτρη Κοντομηνά, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Περικλή Λίβα, Δημήτρη Μπακατσέλο, Βίκτωρα Ρέστη, Κυριάκο Γριβέα και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα, στους οποίους καταλογίζει σωρεία κακουργηματικών πράξεων. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να προκάλεσαν ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, χρήματα που πιστώθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα κάποιες από τις πράξεις που τους καταλογίζει η εισαγγελέας Εφετών τιμωρούνται ακόμη και με ποινή ισόβιας κάθειρξης.
 
Συγκεκριμένα στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται σχετικά με την ζημιά της τράπεζας:

Η συνολική εκτιμηθείσα ζημία της περιουσίας της ανέρχεται στο ποσό των 209.768.000 ευρώ, με την συνολική ανεπάρκεια προβλέψεων να διαμορφώνεται στο ποσό των 88.077.000 ευρώ. Συγκεκριμένα η πιθανή ζημία για τις ελεγχθείσες επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις ανήλθε στο ποσό των 208.154.000 ευρώ και επακόλουθα η ανεπάρκεια των προβλέψεων ανήλθε στο ποσό των87.699.000 ευρώ.

Η Εισαγγελέας αναφερόμενη στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία αναφέρει ότι:

Στην κατηγορία των «Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων» υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.

 
Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 μετά από εντολή της Εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 οπότε και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για την υπόθεση, ενώ εκδόθηκαν από τους ανακριτές Διαφθοράς που παρέλαβαν την δικογραφία εντάλματα σύλληψης σε βάρος κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων ο κ. Φιλιππίδης και ο κ.Κοντομηνάς.
 
Σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελέως πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη οι:

  • Δημήτριος Γ. Κοντομηνάς για τις αξιόποινες πράξεις της α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) άμεσης συνέργειας κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και γ) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ ξακολούθηση.
  • Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, για τις αξιόποινες πράξεις της α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας) σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
  • Περικλής Δ.Λίβας, για τις αξιόποινες πράξεις της α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας) σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
  • Radomir Μ. Zivanic και Δημήτρης Α. Μπακατσέλος για την πράξη της άμεσης συνέργειας, άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.
  • Βίκτωρας Στ. Ρέστης , και Γεώργιος Κ. Δασκαλάκης, για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.
  • Κυριάκος Ν. Γριβέας και Αναστασία Κ. Βάτσικα για α) άμεση συνέργεια από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
  • Παναγιώτης Ευ. Ευθυμίου του και Ευάγγελος Α. Αποστολάτος για α) άμεση συνέργεια από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
  • Μαγδαληνή Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου και Ευάγγελος Ευθυμίου για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. 
  • Αγγελος Ι. Φιλιππίδης για τις αξιόποινες πράξεις της α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση.

Ζητά επίσης την παραπομπή των:

  • Κλεάνθη Παπαδόπουλου του ‘Αγγελου, Φωτεινής Κρέστα του Ιωάννη, Διονύσιου Γκολφινόπουλου του Γεωργίου, Χαράλαμπου Σιγανού του Εμμανουήλ, Χρήστου Μαρουσού του Λεωνίδα, Δημητρίου Κυπαρίσση του Απόστολου, Γεωργίου Ξυφαρά του Δημητρίου, Αθανασίου Χασάπη του Αιμίλιου,  Χαράλαμπου Γιαγκούδη του Ιωάννη, Λυμπέρη Κατσιουλέρη του Αντωνίου, Γεωργίου Στάμνου του Ζέππου, Γεωργίου Μπρίνταλου του Κωνσταντίνου, Σπυρίδωνα Πολίτη του Αθανασίου, Αντωνίου Καμινάρη του Δημητρίου, Περικλή Χανάκη του Γεωργίου, Ιωάννη Τσαγδή του Αγγελή, Αναστασίας Σακελλαρίου του Χρήστου, για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση.
  • Δημητρίου Γ. Παπαγεωργόπουλου, Λυδίας Ευ. Κεκρίδου,  Ιωάννη Γ. Λεβεντίδη και Σπυρίδωνα Χ. Παντελιά για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας).
  • Μάριου Δ. Βαρότση, για τις αξιόποινες πράξεις της α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και γ) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
  • Παναγιώτας Θ. Μπέζα για τις αξιόποινες πράξεις της α) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και β) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
  • Αλεξάνδρας Δ. Λιακοπούλου και Ιωάννη Γ. Ρόρρη , για την αξιόποινη πράξη της απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ. 

 
Η κ. Σουκαρά-Κατσικάρδη αναλύει στην πρόταση της κάθε μία από τις επίδικες συμβάσεις του ΤΤ με τους κατηγορούμενους επιχειρηματίες όπως αυτές του κ. Κοντομηνά, του κ. Λαυρεντιάδη και του ζεύγους Γριβέα.
Η αναφορά της Εισαγγελικής λειτουργού στον φάκελο Κοντομηνά σχετίζεται τόσο με δανειοδότηση του επιχειρηματία από την τράπεζα όσο και με συμφωνία συνεργασίας του με το ΤΤ για την εταιρία BESTLINE. Οπως αναφέρει η Εισαγγελέας για την επίμαχη συμφωνία συνεργασίας: “Συμπερασματικά, η ως άνω περιγραφόμενη εγκληματική συμπεριφορά των υπαιτίων, όσον αφορά στην εξαγορά της Bestline από το Τ.Τ. υπό τους εξωπραγματικά προνομιακούς και ζημιογόνους για την περιουσία της Τράπεζας όρους της Συμφωνίας Μετόχων, επέφερε ζημία ύψους 138.750.467 ευρώ τουλάχιστον .. εκ των οποίων η βέβαιη και οριστική ζημία ανέρχεται στο ποσό των 78.750.000 ευρώ, με αντίστοιχη περιουσιακή ωφέλεια της εταιρίας ΔΕΜΚΟ και του Δημήτρη Κοντομηνά”.
 
Για τις δανειοδοτήσεις του ομίλου ΔΕΜΚΟ στην πρόταση αναφέρεται ότι: “την 31-12-2011, η Τράπεζα έφτασε να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της ΔΕΜΚΟ, καθώς την είχε χρηματοδοτήσει με τον τρόπο και υπό τους όρους που προαναφέρθηκαν, με ποσό ύψους 38.500.000 ευρώ, που αποτελεί το 45,6% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού της. Η συνολική δε ζημία στην περιουσία του Τ.Τ. συνεπεία των ως άνω χρηματοδοτήσεων υπολογίστηκε στο ποσό των 5.292.000 ευρώ, όσον αφορά στην εταιρία ΔΕΜΚΟ, και στο ποσό των 10.829.000 ευρώ, όσον αφορά στις εταιρίες VILLAGE ROADSHOW & VILLAGE FILMS.”. Τονίζει δε, η Εισαγγελέας ότι “το άνοιγμα του Τ.Τ. προς τον Δημήτρη ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ ως φυσικό πρόσωπο, ήτοι σε καθαρά προσωπικό επίπεδο, στο ποσό των 2.293.000 ευρώ, ποσό που αφορά σε οφειλή της πιστωτικής του κάρτας έναντι της Τράπεζας και είναι ιδιαίτερα υψηλό”.
 
Το ζεύγος Γριβέα κατά την Εισαγγελέα πρέπει να ελεγχθεί καθώς η επισφαλής χρηματοδότηση που έλαβε από το ΤΤ προκάλεσε ζημιά στην τράπεζα που υπολογίζεται στα 17,6 εκατομμύρια ευρώ. Στην πρόταση αναφέρεται ότι το ζευγάρι “ξέπλυνε” τα χρήματα καθώς: “Το συνολικό ποσό του δανείου, (ύψους 17.000.000 ευρώ), το «έσπασαν» σε πενήντα επτά (57) τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν μέσω των παραπάνω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιριών, συμφερόντων των ίδιων προσώπων. Η πολυδιάσπαση αυτή του εγκληματικού προϊόντος, δεν επιτρέπει  την ακριβή ιχνηλάτηση των επιμέρους ποσών που διακινήθηκαν, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό ότι κάποια από τα ποσά αυτά να μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιριών των ιδίων στην Κύπρο”.
 
Η κατά την εισαγγελική εκτίμηση ζημιά που προκλήθηκε από τις χρηματοδοτήσεις του ΤΤ προς τον όμιλο Λαυρεντιάδη, ανέρχεται στα 105,3 εκατομμύρια ευρώ ποσό που, όπως αναφέρεται στην πρόταση : “..όχι μόνον δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε, αλλά αντιθέτως, κατέληξε σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του  κατηγορούμενου, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.”
 
Να σημειωθεί ότι η Εισαγγελική λειτουργός αφιερώνει ένα μέρος της πρότασης της στις σχέσεις επαγγελματικές ή άλλες που φαίνεται να προκύπτουν μεταξύ προσώπων που πλέον είναι κατηγορούμενοι στην ίδια δικογραφία με κοινό παρανομαστή τις δανειοδοτήσεις του ΤΤ. ‘Ετσι αναφέρει η Εισαγγελική λειτουργός την σχέση του πρώην επικεφαλής του ΤΤ ‘Αγγελο Φιλιππίδη με τον επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη και την παλαιότερη μεταξύ τους συνεργασία και σύμπραξη στην ίδρυση τράπεζας στο Μαυροβούνιο. Στην ίδια χώρα, σύμφωνα με την πρόταση, ο ‘Αγγελος Φιλιππίδης φέρεται να έχει συστήσει εταιρία με τον επίσης κατηγορούμενο Μάριο Βαρότση. Το Μαυροβούνιο είναι περιοχή δραστηριοποίησης και για τον κατηγορούμενο Radomir Zivanic ενώ η Εισαγγελέας θεωρεί δεδομένη τη γνωριμία μεταξύ αυτού και των ‘Αγγελου Φιλιππίδη και Βίκτωρα Ρέστη. Επίσης καταγράφεται η σύνδεση του Ιωάννη Ρόρρη, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BESTLINE συμφερόντων Κοντομηνά κατά τη σύμπραξη με το ΤΤ, με το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα καθώς εμφανίζονται να είχαν συστήσει εταιρίες στην Αγγλία. Αναφέρεται επίσης η Εισαγγελέας σε σύνδεση που προκύπτει μέσω ιδιοκτησιών γης, του κατηγορούμενου Π. Ευθυμίου με το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα.
Τέλος η Εισαγγελέας ζητά να διατηρηθούν ως έχουν οι περιοριστικοί όροι που είχε επιβάλει ο ανακριτής στους κατηγορούμενους μετά την απολογία του και επίσης να παραμείνει εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Περικλή Λίβα.
 
Την τελική κρίση για την υπόθεση θα έχει το Συμβούλιο Εφετών που θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα με βούλευμα του για το ποιούς και για ποιές κατηγορίες θα παραπέμψει.
 


σχετικα αρθρα