current views are: 3

10 Μαΐου 2015
Δημοσίευση18:10

Τα δύσκολα είναι μπροστά στον Πρωθυπουργό

Σαν τις Ερινύες αρχίζουν σιγά-σιγά να κυνηγάνε τον Αλέξη Τσίπρα οι προεκλογικές του υποσχέσεις. 

Δημοσίευση 18:10’
αρθρο-newpost

Σαν τις Ερινύες αρχίζουν σιγά-σιγά να κυνηγάνε τον Αλέξη Τσίπρα οι προεκλογικές του υποσχέσεις. 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Σαν τις Ερινύες αρχίζουν σιγά-σιγά να κυνηγάνε τον Αλέξη Τσίπρα οι προεκλογικές του υποσχέσεις.

Όσο προχωράει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους πιστωτές και φαίνεται πως έρχεται ένα νέο μνημόνιο με φοροεπιδρομή τόσο θα έρχεται αντιμέτωπος με ότι έλεγε κατά την προεκλογική περίοδος. Και επειδή ο έλληνας ψηφοφόρος καταδικάζει κυβερνήσεις από το τι…θα έχει η τσέπη του, η καταγραφή της αρνητικής εικόνας δεν προβλέπεται άμεσα, αλλά σε βάθος χρόνου.

Πολλοί υπουργοί παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι η άνεση των προεκλογικών εξαγγελιών, ο αέρας της εκλογικής νίκης, ο ενθουσιασμός της κοινωνίας ανήκουν στο παρελθόν. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός φέρεται, σύμφωνα με όσοι τον συναντούν και γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, ιδιαίτερα προβληματισμένος αλλά αποφασισμένος να μην αφήσει τη χώρα χωρίς χρήματα.

Τα λάθη που έγιναν εξ αρχής, αμέσως μετά τις εκλογές επιχειρεί ο Πρωθυπουργός με μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες να τα διορθώσει και να καλύψει τον χαμένο πολύτιμο χρόνο για να μην απολέσει και την δυναμική του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε μια συμφωνία με τους εταίρους που του έδωσε χρόνο για να ελιχθεί – «αποφύγαμε την παγίδα θανάτου που είχαν στήσει οι διεθνείς και εγχώριες δυνάμεις της ακραίας λιτότητας», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου .

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πολύ σκληρό για την κυβέρνηση, η οποία θα χρειαστεί να κινείται σε συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας, με διαρκή διλήμματα για τις επιλογές της.

Από την πρώτη στιγμή, η Ευρώπη αντιμετώπισε τη νέα κυβέρνηση με καχυποψία, την οποία τροφοδοτούσαν οι κυρίως από την ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά τη προεκλογική υπόσχεση ότι δεν δεσμεύεται από τις συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ολίγον μνημόνιο, κάποιος ή συμφωνεί ή δεν συμφωνεί με το μνημόνιο» και ότι «το Grexit είναι ξαναζεσταμένο φαγητό».

Πλέον έχουμε περάσει στη φάση της συνεχούς επικοινωνίας του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπως αποκάλυψε η γερμανική πλευρά.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη στιγμή, καθώς οι πληροφορίες για το νέο πακέτο μέτρων που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπργμάτευσης με τους πιστωτές θα είναι πολύ βαρύ.

Τα δύσκολα είναι μπροστά για τον Πρωθυπουργό που έχει να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση την επόμενη περίοδο, ενώ η εσωκομματική ομάδα υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει.

Και στην περίπτωση που δεν δημιουργήσουν θέμα και περάσει η συμφωνία έστω και με δυσκολίες, σε επίπεδο κοινωνίας η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει γρήγορα στην εφαρμογή της κάτι που θα δοκιμάσει πολλά κυβερνητικά στελέχη που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες εκτός αν τα διευκολύνει ο πρωθυπουργός…


σχετικα αρθρα