current views are: 1

11 Μαΐου 2015
Δημοσίευση18:16

Καταδίκη τεσσάρων εφοριακών για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ

Τέσσερις εφοριακοί καταδικάστηκαν σε 12 έτη κάθειρξης για υπόθεση παράνομων επιστροφών ΦΠΑ.

Δημοσίευση 18:16’
αρθρο-newpost

Τέσσερις εφοριακοί καταδικάστηκαν σε 12 έτη κάθειρξης για υπόθεση παράνομων επιστροφών ΦΠΑ.

Τέσσερις εφοριακοί καταδικάστηκαν σε 12 έτη κάθειρξης για υπόθεση παράνομων επιστροφών ΦΠΑ.

Το δικαστήριο τούς έκρινε ένοχους για απιστία στην υπηρεσία, ενώ άπαντες αφέθηκαν ελεύθεροι ενόψει της δίκης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 10.000 ευρώ.

Η υπόθεση αφορά την περίοδο 1998-2000, με την επιστροφή του ΦΠΑ να προσεγγίζει, κατά το κατηγορητήριο, το 1,5 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι η τότε προϊσταμένη της ΔΟΥ, ένας τμηματάρχης, ένας επόπτης κι ένας ελεγκτής.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν για ηθική αυτουργία στην απιστία και τρεις ιδιώτες, ανάμεσα στους οποίους ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που εισέπραξε παράνομα τον ΦΠΑ, η σύζυγός του και μία γυναίκα που εμφανιζόταν ως διαχειρίστρια της επιχείρησης.

Το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε σε βάρος τους ποινές κάθειρξης από 10 έως 15 χρόνια. Στον επιχειρηματία επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή, ενώ αποφασίστηκε η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τον όρο καταβολής εγγυήσεων έως 15.000 ευρώ.

Οι τρεις παραπάνω είναι έγκλειστοι στις φυλακές, καθώς είχαν καταδικαστεί για απάτη στην ίδια υπόθεση από άλλο δικαστήριο. Μάλιστα, στον 72χρονο επιχειρηματία είχε επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκείνη τη δίκη είχαν καταθέσει ως μάρτυρες κατηγορίας οι εφοριακοί που κρίθηκαν σήμερα ένοχοι. Όπως και τώρα έτσι και τότε υποστήριξαν ότι εξαπατήθηκαν από τον επιχειρηματία. Οι εφοριακοί κατέστησαν αργότερα κατηγορούμενοι μετά από καταγγελίες του ίδιου του επιχειρηματία κι ενός λογιστή (αποκαλούμενου ως «λογιστή του ΦΠΑ» κι έγκλειστου σήμερα στις φυλακές), που υποστήριξαν ότι οι υπάλληλοι συμμετείχαν στην «κομπίνα» κι ότι έπαιρναν «μίζες».

Η υπόθεση με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, αποκαλύφτηκε το 2001, μετά από τυχαίο έλεγχο του ΣΔΟΕ σε εταιρία της Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελείτο από ένα γραφείο με μία συσκευή τηλεφώνου, αλλά οι ιδιοκτήτες της εμφανίζονταν να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, προσκομίζοντας τιμολόγια «μαϊμού» με τα οποία εισέπρατταν επιστροφές ΦΠΑ. Ακολούθησαν έρευνες σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις της πόλης που είχαν την ίδια πρακτική. Ήδη, πολλές από αυτές τις υποθέσεις έφτασαν στα ακροατήρια, ενώ ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους κατέληξαν στις φυλακές. Η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.


σχετικα αρθρα