current views are: 2

13 Μαΐου 2015
Δημοσίευση21:10

Κυβερνητικό Συμβούλιο: Ημερομηνία – ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα

Συνολική αποτίμηση των μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσίευση 21:10’
αρθρο-newpost

Συνολική αποτίμηση των μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συνολική αποτίμηση των μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ τέθηκαν επί τάπητος και τα φορολογικά. Για την κυβέρνηση, η ημερομηνία – ορόσημο είναι η Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκε διεξοδικά και η περαιτέρω πορεία των συνομολιών, ενώ εξουσιοδοτήθηκε η ομάδα διαπραγμάτευσης του Brussels Group να συνεχίσει από αύριο τις διαπραγματεύσεις με επιδίωξη μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Ως προς αυτό το θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ομάδα διαπραγμάτευσης δόθηκαν οδηγίες για να κινηθεί έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη συμφωνίας, χωρίς μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση.

Το παρόν έδωσε στη συνεδρίαση ήταν και ο κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), ο οποίος μετέφερε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το κλίμα από το Brussels Group.

Κατά τη συνεδρίαση διατυπώθηκε η εκτίμηση πως η διαπραγμάτευση εισέρχεται στην τελική της φάση.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για έκτατη σύγκληση του Eurogroup, η κυβέρνηση θεωρεί ως ημερομηνία – σταθμό την Σύνοδο Κορυφής στην Ρίγα, εκτιμά πως όλοι βλέπουν ως ορίζοντα για τη λύση το τέλος Μαΐου, και με δεδομένο ότι το τακτικό Eurogroup θα συγκληθεί τον Ιούνιο, βάσει αυτών μπορεί μετά τη Ρίγα να ζητηθεί έκτακτη συνεδρίαση.

Φορολογικά και έσοδα επί τάπητος

Στη συνεδρίαση έγινε ευρεία συζήτηση για όλα όσα αφορούν τα φορολογικά, με κύριο άξονα την αύξηση των εσόδων και την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής πίεσης. Όπως τόνιζε κυβερνητική πηγή, σκοπός είναι να γίνει αυτό με τρόπο που «θα μεταφέρει το βάρος από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που επλήγησαν από την κρίση στα υψηλά».

Ταυτόχρονα, η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι απαιτείται χρόνος και επίλυση τεχνικών ζητημάτων ώστε η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης να λάβει τη μορφή νομοσχεδίου.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει και άλλα νομοσχέδια, των οποίων η υλοποίηση εξαρτάται και από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και τα εργασιακά, με την κυβέρνηση να κάνει απολύτως σαφές ότι η πρότασή της επ’ αυτών είναι συγκεκριμένη, και ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές από τις οποίες δεν μετακινείται.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα του ΟΛΠ δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα, καθώς η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ισχύει η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ.


σχετικα αρθρα