current views are: 2

20 Μαΐου 2015
Δημοσίευση15:20

Σόιμπλε: Δεν μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει – Πυρά κατά της Κομισιόν

Αυτή τη φορά δεν μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, διεμήνυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δημοσίευση 15:20’
αρθρο-newpost

Αυτή τη φορά δεν μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, διεμήνυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αυτή τη φορά δεν μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, διεμήνυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο της Wall Street Journal σχετικά το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, ανέφερε ότι σήμερα θα έπρεπε να σκεφτεί πολύ σοβαρά, πριν δώσει μια ανάλογη διαβεβαίωση.

«Θα έπρεπε να σκεφτώ πολύ σκληρά προτού επαναλάβω κάτι τέτοιο στην τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η κυρίαρχη, δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού, μας έχει αφήσει σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ακόμη ότι ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα μπορέσει να υπάρξει, μόνο όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να «τεμαχιστεί» η τελευταία δόση προς την Αθήνα.

Σε άλλο σημείο, όπως μεταδίδει η εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε απέρριψε τις περισσότερες ιδέες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ο ίδιος προειδοποίησε το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιοριστεί στον ρόλο που έχει ως ένας από τους τρεις θεσμούς που επιβλέπουν την εφαρμογή του προγράμματος, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Πολλοί άνθρωποι μιλούν για πράγματα που είτε δεν καταλαβαίνουν είτε δεν έχουν την ευθύνη για αυτά», σημείωσε. «Η Κομισιόν παίζει τον ρόλο της ως ένας από τους τρεις θεσμούς. Αλλά δρα εντός των ορίων αυτής της λειτουργίας», συμπλήρωσε .

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι «η Γερμανία δεν θέτει τελεσίγραφα στην Ελλάδα. Εχει στρατηγική σημασία για την Ευρώπη η παρουσία της» προσθέτοντας ότι «η βάση της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα παραμένει το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ σκέφτεται να απευθύνει διάγγελμα, στο οποίο θα υποστηρίξει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς αντιμετωπίζει μία πιθανή «εξέγερση» έως και 100 βουλευτών του κόμματός της.

Η κυρία Μέρκελ θα πραγματοποιήσει την ομιλία αυτή αφού η Ελλάδα και οι πιστωτές της καταλήξουν σε μία συμφωνία με όρους που θεωρεί ότι θα είναι αρκετά ισχυροί ώστε να «πουλήσει» τη συμφωνία στο κοινοβούλιό της και στη γερμανική κοινή γνώμη, σύμφωνα με δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο.

 


σχετικα αρθρα