current views are: 1

26 Μαΐου 2015
Δημοσίευση04:10

Τσίπρας υπό πίεση: Κλείστε γρήγορα τη διαπραγμάτευση

Κλείστε σύντομα την διαπραγμάτευση ήταν η κατεύθυνση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας του Brussels Group που συμμετείχαν σε σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης στο Μαξίμου.

Δημοσίευση 04:10’
αρθρο-newpost

Κλείστε σύντομα την διαπραγμάτευση ήταν η κατεύθυνση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας του Brussels Group που συμμετείχαν σε σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης στο Μαξίμου.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

 

Κλείστε σύντομα την διαπραγμάτευση ήταν η κατεύθυνση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας του Brussels Group που συμμετείχαν σε σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης στο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητες και υπό την πίεση του χρόνου θεωρεί ότι η επίσπευση των διαπραγματεύσεων θα επιταχύνει τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες να τρέξουν για να κλείσει η πολυπόθητη συμφωνία. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη ενδέχεται να συνεδριάσει το euroworking group για να κάνει αποτίμηση και αξιολόγηση της κατάστασης, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκτάκτως και το Eurogroup με κύριο αντικείμενο στην ατζέντα του το θέμα της συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών.

Χθες υπήρχε μία διάχυτη αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά ότι η συμφωνία βρίσκεται πολύ κοντά , κλίμα που μετέφερε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανάλογο κλίμα μετέδιδαν και ευρωπαϊκές πηγές. Ομοίως οι Έλληνες διαπραγματευτές των Βρυξελλών σημείωσαν σημαντική πρόοδο της διαπραγμάτευσης και ενημέρωσαν αναλυτικά τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη Δραγασάκη, Τσακαλώτο, Βαρουφάκη για τα σημεία που υπάρχουν συγκλίσεις αλλά και για εκείνα που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Τα θέματα στα οποία υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες είναι το δημοσιονομικό (το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος), οι ακριβείς συντελεστές του ΦΠΑ και το ασφαλιστικό.

Όμως η οδηγία του Αλέξη Τσίπρα είναι να παραμείνουν απαραβίαστες οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και να τηρηθούν ευλαβικά τα όρια που έχουν μπει σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε εμμέσως χθες μέσω του Γαβριήλ Σακελλαρίδη το έντονο ενδιαφέρον της για την σύνοδο των G7 στην Γερμανία σχολιάζοντας πως το ελληνικό θέμα είναι ζήτημα που απασχολεί την παγκόσμια οικονομία. Ο εκπρόσωπος απέφυγε να μιλήσει χθες για το πρόσφατο τηλεφώνημα Αλέξη Τσίπρα και Τζακ Λιού και περιορίστηκε να πει ότι σέβεται σε διπλωματικό επίπεδο τις επικοινωνίες που γίνονται σε αυτό το επίπεδο. Ωστόσο εμμέσως επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών για τις πιέσεις που ασκούνται από το ΔΝΤ στην διαπραγμάτευση, ζητώντας του να παρέμβει για εξομάλυνση της κατάστασης.


σχετικα αρθρα